• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Selma Savcı
Selma Savcı
Selma Savcı
TÜM YAZILARI

Bak sen şu işe! Ülkeyi sudan 'Ucuz rakı' ile yönetecekler

22 Eylül 2024
A


Selma Savcı İletişim: [email protected]

İsrail'in saldırıları Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana devam ediyor! ABD, Ürdün ve İngiliz hükümeti vatandaşlarına İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan'ı derhal terk etmeleri konusunda uyarıda bulunurken son günlerde onlarca Lübnanlı hayatını kaybetti. Savaşın detayları insanı dehşete düşürüyor. 

Her defasında şunu söylüyorum, teknolojik anlamda üst düzey bir akılla yaklaşmazsanız, devamlı yeniliklere açık olmazsanız ve en önemlisi de çağa ayak uyduramazsanız işte bugün geldiğimiz noktada Lübnan’da yaşananların benzerini Allah korusun bizim ülkemiz de yaşayabilir. Çünkü ortada İsrail-Lübnan savaşının detaylarından çok bir siber saldırının ne denli ülkeler arası bir kaotik ortama zemin hazırladığını idrak etmek lazım.

İçimizdeki beyinsizler derken aslında, hiçbir halt etmeden, Teknofest gençliğini eleştirmeyi adet edinen ve X partinin seçim vaadi olarak ‘ucuz rakı’ vaadi sonrası şakşaklayanlar ve buradan kendilerine vazife çıkaran sözde gazeteci müsveddelerinin ‘Rakı bizim milli içeceğimiz’ demelerine takılıyorum doğrusu.

Yahu modernleşmek yada; ABD, Çin, Rusya gibi teknolojik anlamda güçlü olmanın şifrelerinde rakı yok olamaz da zaten, sağlığa külliyen zarar veren içkinin neyini kim neden savunur? Olay burada aslında küçük beyinliler gruplarının maalesef ülkemizde her daim çoğalması ve bir türlü yok olmamasıdır. Gelelim konumuzun esas mevzuuuna…

Lübnan'daki Hizbullah tarafından kullanılan iletişim cihazlarına iki adet siber bir siber saldırı düzenlendi. Saldırılarda masum çocuklar ve kadınlar öldürüldü. Ülkenin güneyinde ve başkent Beyrut'un güney banliyölerinde patlatıldı. Telsizlerin Hizbullah tarafından beş ay önce, siber saldırı düzenlenen çağrı cihazları ile aynı zamanda satın alındığı belirtildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, son olarak toplamda iki saldırıda birden 76 kişinin öldüğünü, 450'den fazla kişinin de yaralandığını aktardı.

Bakınız bu olay aslında ciddi bir boyutun göstergesi bizlere, teknolojik anlamda yerli ve milli algısının ne denli önemli olduğunu maalesef masum insanların ölümüyle tekrardan anladık. Lübnan’daki menfur olayların aslında ülkelerin askeri alanlarında teknolojik ve bilişim sektöründe geride kalmamaları ve her daim zihinleri taze tutup önlemleri almaları gerektirdiğini bizlere göstermiştir.

Buradan çıkarılacak ders aslında şu olmamalıdır, “Cep telefonları da patlar mı?” Bu konunun ciddiyeti bu denli basite indirgenmemeli ve tüm tedarik zincirinin güvenliği bir şekilde yapılmalıdır.

Siber saldırıların çağımızın artık bir parçası olduğunu da düşünürsek, “Uzaktan kumanda sistemi ile cihazlar kontrol edilmezse ciddi bir tehlikeyi de ardında getirebilir.

Yine akıllı telefonlarında bir şekilde incelenmesi ve tamper proof denilen (kurcalamaya dayanıklı) kontrollerinin yapılmasının elzem olduğunu artık anlamamız lazım. Bu saldırı ve diğer riskler bize gösteriyor ki, tedarik zinciri güvenliği kamu tarafından hassasiyetle sağlanmalıdır. Zaten güçlü bir irademiz var devletsel olarak, ama bizler de her konuda devletimizin yanında olmalıyız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğünün kuruluş mevzuatında 'Piyasa gözetim denetimi ve ürün güvenliğinden sorumludur.' yazıyor. Bu yapılanların ne denli kritik olduğunu anlamalı ve çağın gerekliliklerini daha hassas bir terazide değerlendirmekte yarar olduğu kanısındayım. Elbette uzmanların dediklerine göre; akıllı cihazlara bu tarz saldırılar teorik olarak mümkün ama çok zormuş. Zor zor olmasına ama gerekli önlemleri de almayınca Lübnan gibi çaresiz bir ülke konumuna düşmekte ufukta her an her saniye görülme tehdidi de yok değil.

Ülkemiz siber güvenlik konusunda ciddi çalışmalar yapıyor, yurt dışından alınan ürünlere yönelik kontroller sağlanıyor. Bunu son olarak Ulaştırma Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu da söyledi… Ne dedi Sayın Bakan; “Her gün 400'ün üzerinde 440 civarında büyük saldırıyı engelliyoruz. 17 milyonun üzerindeki IP adresini yerli ve milli yazılımlarımızla her gün sürekli olarak tarıyoruz ve onlara karşı zararlı girişimleri sürekli engelliyoruz. Dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Dolayısıyla biz siber güvenlik noktasında dünyadaki en güvenli ülkelerden bir tanesiyiz. Siber Güvenlik Başkanlığının kurulması ile ilgili süreç devam ediyor. Sadece kamuyu değil bütün ülkeyi daha profesyonel, daha etkili ve daha güçlü bir şekilde koruma ve dünyadaki gelişmelere ayak uydurma ve ülkemizi koruma refleksiyle başlatılmış olan bir çalışmadır.”

Yani devlet büyüklerimizin de yorumlarına bakılınca, işin ciddiyeti ortada… Bizlerin de en azından her gün instagramlarda, X’lerde gezinmeye ayırdığımız vakti daha bilinçli bir toplum olma yönünde harcamamız da konunun daha iyi anlaşılır hale geleceğinin teminatı olacaktır.
Selam ve dua ile…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

MUZAFFER..

ELİNE SAĞLIK, MÜSLÜMAN, MÜSLÜMAN ÇALIŞIYOR, ALLAH C.C RAZI OLSUN İŞLERİNDE KOLAYLIK NASİP ETSİN İNŞALLAH AMİN.............VATAN SEVGİSİ MAYA GİBİDİR SÜTÜ BOZUK OLANDA TUTMAZ.............PROJE ELEMANLARI BELİ DİNİ İSLAM DÜŞMANLARI BELİ VATAN HAİNİ LERİ BELİ DİR..............MÜSLÜMAN ? DA YANCISI DIR ...........OY VERENLER DE...........BİLMİYORDUK ? ? ?........

Pilot

Allahtan ilime önem veren iktidarımız var,yoksa lübnanın başına gelen bizim de başımıza gelmesi kaçınılmaz!Lübnandaki siber saldırı bize ürettiğimiz cihazlarda yerli yazılımın hayati önem taşıdığını hatırlattı,bu konu BBP lideri Mustafa Desticinin de gündemindeydi ve o da haklı olarak yerli üretim ve yerli yazılım konusuna değindi!1993'te ASELSAN %100 yerli cep telefonu üretti,dönemin cumhurbaşkanı Demirel bile telefondan memnun kaldı,hatta yurt dışına bile ihracat edildi!Peki sonra,devlet buna tıpkı seneler önce yerli arabamız üretiminde yeterli destek vermeyince nasıl ki üretimine son verdiyse,yıllar sonra kendi mühendislerimizin ürettiği cep telefonuna da yeterli destek gelmeyince ASELSAN da üretimine son vermek zorunda kaldı!Demek ki neymiş hainler içimizde,isterler ki hep gavura muhtaç olalım ve onlar üretsin biz satın alalım!2024 Türkiyesi çok şükür tüm bu engelleri aştı ve gerek savunma sanayisinde gerekse elektronik cihazlarda %100 yerli ürünler üretip yolumuza devam ediyoruz,içimizdeki hainlere ve rakı severlere inat!..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23