• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sabri Şahsuvar
Sabri Şahsuvar
TÜM YAZILARI

Yerel seçimlerde mahalleyi dinlemeyen tokadı yer 

19 Eylül 2023
A


Sabri Şahsuvar İletişim: [email protected]

 

Malum yerel seçimler öncesi başta büyük şehirler olmak üzere adaylar sahalara inmeye başladı. Siyasete gönül bağı olanların yanı sıra, piyango misali şanslarını denemek üzere olan, aday adaylığı yarışına hazırlanan teşkilatının kapısını çalıyor. 

Yerel siyasi aktörler ve ekipler genel merkezlerde kamp kurmaya başladı. 

Tüm siyasi partilerin genel merkezleri, aday adaylarını belirleme öncesinde ciddi hazırlık içine girdiler. Ancak bu seçimlerin biraz daha yorucu ve sıkıcı olacağını söylemek için erken değil. 

Genel başkanlar düzeyinde yapılacak istişareler, parti içi temayül yoklamaları, il ve ilçelerdeki kamuoyu araştırmaları, STK araştırmaları da oldukça önem arz ediyor. 

Uzun yıllar partilerine gönül verenlerin hizmetlerine karşılık bir nebze şansı olsa da, asıl lobi faaliyetleri güçlü olanların ve Ankara’da dayısı olanların kazanacağını unutmayın. Velhasıl, önemli olan siyaset kurdu olmak. 

Aday adaylarının seçim heyecanı, bu işlerin kolay olacağı düşüncesine sevk etmesin. Yerel seçimler, genel seçimlere benzemiyor. Modern medya, adayların belirlenmesinde oldukça etkili. Siyaset mühendisleri ve genel başkanlar ince eleyip sık dokuyacak. Bu sebeple parti genel başkanlarının da uykuları kaçacak. 

2019 yılında yapılan yerel seçimlerde AK Parti açısından beklenmedik kayıplar yaşandığını biliyoruz. Her ne kadar AK Parti yerelde güçlü bir kazanım elde etse de, İstanbul, Ankara, Antalya gibi illerin el değiştirmesi ciddi bir fatura kesilmesine neden oldu. 

Genel merkez ve il başkanlarının dönemin kamuoyunu yoklamalarını iyi okuduğu kanaatinde değilim. Adayların belirlenmesinde dost-ahbap ilişkilerinin yanı sıra, bazı etkin kişilerin partiyi kişisel hırslarına diyet olarak kullandığını gördük. Bu yönetim biçiminin parti politikalarına ciddi zararları oldu ve sonuç olarak, beklenmedik kayıplar yaşandı. 

2024 yerel seçimleriyse partilerin can damarı olacağı kadar iktidarların gücünü de perçinleyecek. Yerelde güçlü olan partiler genel seçimlere hazırlıklı olacak, bu nedenle de il ve ilçe adayları konusu tartışmaya açık.  

Bu seçimlerde AK Parti, yerelde lider eksenli yeni yöneticilerin kritiğini yapmalıdır. “Ben yaptım oldu” anlayışından çok yerelde güçlü, parti gücünü temsil edecek, toplum nazarında liyakatli olacak, geçmişi temiz olan, parti teşkilatları tarafından kabul görecek, parti programlarına uyumlu olacak, semtin çocukları hikâyesine bağlı olduğu kadar, partiye katılımcı yerel nüfusu kazandıracak şahısların seçilmesine özen gösterilmeli. 

Yerel seçimlerin her ne kadar amiral gemisi ve limanı AK Parti olsa da, iç muhasebe açısından ciddi revize edilmesi gereken konular var. Sıkıntıların başında yerel kaynaklar gelmektedir. Yerel seçmeni partiye kazandıracak unsurlardan biri de hiç şüphesiz meclis üyesi adaylarıdır. Bu noktada mahalle teşkilatları dinlenmeli ve onore edilmeli. Yerel güç, sandığa yansıtılmalı.  

AK Parti bu manada 2019 seçimlerinde ciddi hataların sonucu olarak birçok kentin belediye başkanlığını kaybetmiştir. 

Yerelde büyük şehirler de atlanamayacak kadar kritik. Muhtemel adaylar kimlerdir? Son üç ay içinde birçok aday adayının İstanbul, Ankara ve bazı büyük şehirler için yarıştığını görmekteyiz. Başkent Ankara mayın tarlası kıvamında. Melih Gökçek sonrasında ciddi kırılmalar yaşandı. 

Siyaset kurdu diyebileceğimiz ve Ankara gibi bir yerde uzun yıllar başkanlık yapan Sn. Gökçek ne yazık ki iyi değerlendirilmedi. Bu durum parti politikaları ve gelecek açısından, bir kayıp olarak yorumlanmalıdır. Ankara için ismi en çok konuşulan adaylar arasında başta Hulusi Akar olmak üzere, Kahraman Kazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Turgut Altınok, Osman Gökçek, Murat Köse gibi güçlü isimler yer alıyor. Ankara’nın en önemli özelliklerinden biri, adayın “Angaralı” olması. Aday, semtin delikanlısı olmalıdır… 

İstanbul… Gönlümüzün sultanı. Beş yılı aşkın süredir yetim gibi duran aziz şehrimiz… Ülkemin her yeri güzeldir ancak İstanbul ayrı bir güzeldi. Ta ki, İstanbulluya bu zulüm yapılana kadar. İstanbul’un adayı neye talip olduğunu bilmeli, ona göre kendini hazırlamalı. İstanbul adaylarının hayli çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Bazı dostlarımız bana kızgın olsa da hakikatin önüne geçemeyiz ancak kulislerin bilgilerini veya sokakların dilini sizlerle paylaşmalıyız. 

Muhtemel İstanbul adayları kimlerdir?  

Son günlerde birçok kişinin ilçeleri dolaştığını görmekteyiz ve hayli ciddi çalışmalar içinde olan, birçok belediye başkan aday adayını görmekteyiz. Bunların başında Sn. Murat Kurum yer alıyor. Halk nezdinde ciddi karşılığı olan bir isim olarak en güçlü adaylardan biri olduğunu elim titremeden yazarım. 

Aynı şekilde eski Beyoğlu Belediye Başkanı Sn. Ahmet Misbah Demircan da bölgeden anlayan kritik isimlerden biri. Diğer yandan Esenler Belediye Başkanı Sn. Mehmet Tevfik Göksu, eski bakanlarımızdan Sn. Adil Karaismailoğlu, Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca… Gördüğünüz gibi İstanbul için konuşulan isimler oldukça kritik. 

Yine de siyaset bu… Yarın ne karar verileceğini bugünden kestiremiyoruz. Bütün yorumlarımızın ters bir köşesi vardır elbette… 

Vesselam…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Okur

Binali de aynı havadan gitri..

Zam

Gelen zamlar seçmende heyecan bırakmadı.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23