• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sabri Şahsuvar
Sabri Şahsuvar
TÜM YAZILARI

Kıyametin fitilini İsrail ateşledi mi?

10 Ekim 2023
A


Sabri Şahsuvar İletişim: [email protected]

Armageddon ya da Melhâme’i Kübrâ, dini kaynaklarda Dünya’nın sonu geldiğinde yapılacağı, büyük kıyamet savaşının adıdır. İncil’in vahiy bölümünde geçen Armageddon sözcüğü Musevilerden daha çok Hristiyanlar için de önem taşımaktadır. Museviler, Hz. İsa’yı atanmış Kral ya da Hz. Mesih olarak kabul etmez ve başka bir Hz. Mesih beklerler. Bu nedenle Armageddon’la ilgili kavramlar İncil’de geçerli olsa da, vahiy anlatımlar olsa da Museviler bu izahata saygı göstermezler.

İslam’da Melhame’i Kübra olarak bilinen savaş, Hristiyanlık ve Musevilikte Armageddon olarak bilinen savaş terminolojide aynı şeyi ifade etmektedir. Aralarındaki temel fark beklenen bu savaşın genel içeriği ile ilgili üç farklı dinin yaklaşımıdır. İslam’da bu savaşın Amik ovasında; Hristiyanlık ve Musevilikte ise Megiddo dağının eteklerinde olacağına inanılmaktadır. “Megiddo dağının eteklerinden Amik ovasının kastedilip kastedilmediği ise net değildir. İslam inancında bu savaşın Hz. Mehdi’nin ilk zuhurunun olacağına ve Hz. Mesih’in bu savaşta yer almayacağına inanılırken; Hristiyanlık ve Musevilikte savaşın Hz. Mesih’in önderliğinde yapılacağına inanılmaktadır.

Dünya kamuoyu, Filistin, İsrail savaşına odaklanmışken geçtiğimiz yıl, ABD Başkanı Joe Biden’ın 6 Ekim Perşembe günü Rusya’nın Ukrayna’da nükleer silah kullanma tehdidine ilişkin yaptığı açıklamalar ile gündeme bomba gibi düşmüştü. Biden konuşmasında Rusya yüzünden, Soğuk Savaş’ın ortasındaki Küba Füze Krizinden bu yana ilk kez insanlığın Armageddon Savaşı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylemesi büyük bir savaşın habercisi mi? 

Joe Biden’ın bu açıklamaları ateşin fitili olabilir mi? İslam’da, Hristiyanlık ve Musevilikte, hak ile batıl arasındaki son savaşın iki yüz milyon savaşçının kâfirleri kesin olarak yok etmesiyle gerçekleşeceğine yer veriliyor. Kime göre ve hangi dine göre kâfir ismi veriliyor. Savaşın, aslında dağ değil de ova olan Armageddon bölgesinde gerçekleşeceğine inanılıyor. Armageddon, Kudüs’ün 90 kilometre kuzeyinde ve Hayfa’nın 30 kilometre güneydoğusunda yer alır. 

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan İslam, Hristiyanlık, Yahudilik konuyla yakından ilgilenmektedir. Özellikle büyük savaşın yaşanacağı ‘Şam’ bölgesinin karışması, Rumların Dabık’a mak bölgesine inmeye hazırlanması, hadislerde görüleceği gibi büyük savaş burada cereyan edileceği söyleniyor. Megido Dağı yakınlarında düzenin bozulması ile Suriye’de vuku bulacağı anlatılıyor.

Büyük savaşın ön habercisi olarak, Hristiyan dünyasının, İsrail Siyonist devleti büyük savaşı başlatacağı, İsrail’in Evanjelik inancına göre Armagedon’un başlangıcının ilk adımı olarak yorumlanmaktadır. Bir Müslüman devlet ile Yahudi devleti arasında savaşın başlayacağı ve bu savaş şimdiye kadar gördüğümüz, İsrail, Filistin çatışmalarından çok öte ve çok kanlı bir şekilde bütün şiddeti ile süreceği anlatılmaktadır. 

Tevrat’ın Hezekiel bölümünde anlatılan Gog Magog (Yecuc ve Mecuc) savaşı, Müslüman-Yahudi savaşı olarak yorumlanır ve Evanjelik inançta temel kavramlardan biridir. Bu inanca göre, Hezekiel 38 senaryosu olarak anılan Musevi-Müslüman savaşının ardından sahte Mesih, yani Deccal çıkacaktır. Deccal, İsrail ile Filistin (ya da bütün Müslümanlar) arasında barış anlaşması imzalanmasına vesile olacağı yorumlanmıştır.

Evanjelistlere göre kıyamet kopmadan, Hz. İsa ikinci kez yeryüzüne inecek, İsa’nın başına geçeceği iyiler Ordusu ile bütün ötekilerin dâhil olacağı, kötüler ordusu, arasında bir Kıyamet Savaşı yaşanacak (Armagedon) yapılacak; iyiler ordusu savaştan galip çıkacak. Yeryüzünde kırk yıl, bazı yorumlarda bin yıl, semavi din mensupları mutlu, huzurlu ve barış ortamında yaşayacak. Bir rivayete göre de, insanlar yeryüzünden silinecektir.

Melhame’i Kübra, tarihin seyrini değiştirecek olan tanımlama, yeryüzü zülüm ve haksızlıkla dolduktan sonra orayı adalet ve hukukla imar edecek mehdinin habercisidir. Allah’ın kulları arasında en hayırlı olanlar ile şerlileri birbirinden ayıracak, kıyametin kopmasından önce vuku bulacağı, büyük alametlerin başlamasına sebep olacağı ifade edilmektedir. Rumlar, Amik ve Dâbık, Hadisin söylendiği dönemlerde iki toprak parçası olarak izah edilmiştir. Halep şehri yakınlarında, Suriye toprakları içerisindeydi. A’mak bir kısmı Türkiye toprakları içinde, Suriye sınırları yakınında Hatay civarlarındadır. Bugünkü ismi ile Amik Ovası olarak bilinir. 

Bir bütün olarak gelişen olaylara baktığımızda, ABD’nin Filistin*İsrail savaşında taraf olması ve dünyanın en büyük uçak gemisini bölgeye göndermesi, büyük savaşın başlaması için Armageddon savaşının işareti midir? Son zamanlarda birçok önemli tarihi kitabın Türkiye’de bulunması ve çıkarılması, Hristiyan dünyasının paniklediği, kıymetli Tevrat kitaplarının açıklamaları ve ayetlerinde İslam’ın hakikat kısmında egemen olacağı ifade edilmesi acaba kıyametin habercisi midir?

Ancak, bu büyük savaşın ne zaman zuhur edeceği, İslam ordusunun başına Mehdi’nin ne zaman geçeceğiyle ilgili, sarih ve sahih bir rivayet yoktur. Bazı İslam âlimleri, Rumlar karşısında müminlerin tek ses ve tek yürek olmasını Mehdi’nin zuhuruna bağlar. İslam ümmetini ahir zaman fitneleri içinde, bölünmüşlük ve ihtilaflardan kurtaracak olan Hz. Mehdi, bütün dinlerin beklediği gibi İslam dünyası da özlemle beklemektedir. Bu makaleyi yazarken, teolojik bir gerçeğin olduğunu ve siyasal hareketlerin bir sonucu olarak bugünlere geldiğimizi unutmayalım. Vesselam.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

bir

Ülkemiz emeklileri Gençleri çok şükür alternatif buluyor çalışıyor akıllı insanlarımız araştırıyor

Erdal

Bırak kopsun kıyamet kurtulalım. 4aydır emekli perişan büyük haksızlik yapılmıs iktidar kendi geleceği için milyonlarca kişiyi emekli etti faturayı emekliye kesti. Kopsun kıyamet son bulsun haksızlık adam kayırma rüsvet yalan talan algı
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23