• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ramazan Topdemir
Ramazan Topdemir
TÜM YAZILARI

Sayın Hakan Fidan İle Sayın Yaşar Güler'in Meclis konuşmaları ve Kuzey Irak'a Bir Model

24 Ocak 2024
A


Ramazan Topdemir İletişim:

Uzun yıllar Doğu ve Güneydoğu ile ilgili hem sahada hem de teoride yaptığım yayınlardan yola çıkarak, Kuzey Irak ile ilgili Bir modelimi Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler ile paylaşmanın faydalı olacağını düşünmekteyim. Bu düşüncelerin hareket nokrası; geçen hafta iki bakanın TBMM'de yaptıkları konuşmalardan oluşmaktadır..

Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan:

Kuzey Irak Ortadoğu'nun şifresi hükmünde bir bölge olarak sürekli gündeme gelmektedir. Bölge sosyal yapısı ve siyasal yönü ile aşiret, kabile bağlamında kurallar ile gündemdeki yerini korumaktadır. Türkiye’yi Bekleyen; Kuzey Irak tehlikesini yakın tarihteki olaylar ile paylaşmak günümüz olaylarına de ışık tutacaktır:1-Kuzey Irak’ın Süleymaniye şehrinden olan Nemrut lakaplı yargıç olan Mustafa’nın; İstanbul'da, Kuvay-i Milliyeciler ve Mustafa Kemal hakkında idam kararı verdiği de kayıtlardadır.
2-1927 yılında kurulan Hoybon adlı bölücü örgüt Türkiye üzerinden Irak ve Suriye’de bir geçiş koridoru oluşturmak için yüzyıldır faaliyetlerde bulunmaktadır.Bu faaliyetler değişik adlar ile günümüze kadar gelmiştir.3-Barzani ve diğer aşiret mensupları Şeyh Said isyanından beri komşu vilayetlerimiz ile yakın temastadırlar. Bu temas günümüzde de etkin olarak devam etmektedir.4-Aralık 1959’de Barzani güçlerinin; Kerkük’teki Türkmenlere saldırması Türkiye’de dalgalanmalara neden olmuştu.49'lar olayı bunun em belirgin örneğidir. 5-1984'te bölücü örgüt PKK, Barzani ile 'İlkler Antlaşması" yapmıştır.6-Küresel güçler de bu bölgede örgütleri eğit donat taktiği ile sahaya sürmektedir. ABD Başkanı Biden'in bu bölgede kaldığı ve değişik görevlerde bulunduğu bilinmektedir.

Sayın Hakan Fidan, yurt içi ve yurt dışında güvenliğimizi tehdit eden unsurların tarihsel,sosyal yönleri için akademisyenlerden ve yerel şahıslardan destek almanız bölge için yeni bir modelin oluşumunu sağlayacaktır.

Sayın Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler;

Harp Akademilerinde "Hükümetlerin Dersim Stratejisi" başlıklı teze danışmanlık yaptığım için TSK'ya aşinayım. Modellerim:1- Kuzey Irak'taki TSK personeli için tarihsel,sosyal ve kültürel bilgilendirme yapılmalıdır. Yani Kuzey Irak 'ın komşu vilayetlerimiz ile olan münasebetleri tarihsel bağlamda anlatılmalıdır.2- Genelkurmay Başkanı sosyal projeler yapmalıdır. Örneğin 25 Eylül 1996 da dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı “Davranış İlkeleri Rehberi” kitabını TSK personeline dağıtarak bilgilendrime yapmıştır.3-Bakanlığınız bünyesinde "Düşünce Kuruluşu" birimi oluşturulmalıdır.

Özet:Sayın Hakan Fidan ve Sayın Yaşar Güler, ülkemizi tehdit eden unsurlar için sosyal,kültürel ve tarihsel arşivi ve bilgiyi taşıyacak birimler oluşturmaları ülkemizin bekası için önemlidir.

Günün sözü: "At binenin kılıç kuşananındır".

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Baştan kaybettiniz

Boşuna paylaşmayın,baştan kaybettiniz kuzey ırak diye bir coğrafya yok sonra defalarca tekrarlamışsınız kuzey ırak diye biliyorsunuz yeni söylemleri"ırağın kuzeyi","....terörist etkisiz hale getirildi".Baştan kaybetmenize ikinci neden biliyorsunuz ki dersim diye bir il yok . Küçük ortakda üstüne basa,başa söyledi derim diye bir il yok Tunçbileklilerin yaşadığı Tunceli ili var
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23