• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ramazan Topdemir
Ramazan Topdemir
TÜM YAZILARI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Yakın Dönemden Bir Model

26 Haziran 2024
A


Ramazan Topdemir İletişim:

Sayın, Mehmet Şimşek Bey, ekonomik alandaki   çabalarınızı, gayretlerinizi kamuoyunda ilgiyle izliyoruz  Yakın dönemde uygulanan ekonomik politikalar ile günümüzdeki ekonomik politikalara tabi ki çok değişkenlik gösterdi. Ekonomist değiliz,  ancak yakın tarihteki ekonomik politikalar hakkındaki tespitlerim size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır. 

Cumhuriyet Döneminde Ekonominin Temelinde Toprak Reformu Vardı

İsmet İnönü Ankara’da Ziraat Mektebi’ni ziyaret ederken; toprak reformu ile ilgili Ziraat Dergisi’ne yaptığı açıklamada “Toprak reformunda başarılı olamadık. Çünkü her yerde karşımıza feodal yapılar çıktı” demiştir.“Ülkemizde ekonomiye yön verenler adeta bir feodal yapı görünümüne bürünmüştü. Geçmişte kırsal kesimde varlığını ve baskınlığını devam ettiren bu yapının modernize olmuş hali günümüzde de karşımıza çıkmaktadır.” Bu yapı, “Milli Korunma Kanunu’na karşı gelmişti”. Bu durum 1940’larda belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.

Demokrat Parti   ve CHP Tüccarların Etkisinde Kaldı

1940’ta çıkan “Milli Korunma Kanunu” ile hayat pahalılığına dur denilmiş, vatandaş, aldığı ürünleri az zamlı bir şekilde almıştı. Yani ekonomi karşısında zor duruma düşmemişti. Bu durum iki yıl devam etti. Sanayiciler, toprak ağaları ve büyük üreticiler, Milli Korunma Kanunu’na tepki gösterdiler ve bu kanun 1942’de yürürlükten kaldırılınca serbest piyasaya geçildi. 1956’da Menderes döneminde yeniden getirilmeye çalışılan bu kanun fazla işletilemeyince hayat pahalılığı artmaya devam etti.

Milli Korunma Kanunun Günümüze Uyarlanması

Ülkemizde iç içe giren sanayici ve büyük üreticiler, dayanışma içine girerek feodal bir yapı kurmuşlardır. Bu yapı iktidarların yükselişinde ve düşüşünde önemli bir rol oynamıştır. Bugün yaşadığımız hayat pahalılığını oluşturanlar “feodal yapıya” bürünen kesimlerdir. Bu kesimlere “Dur” demenin tek yolu; 1940’ta çıkarılan Milli Korunma Kanunu’nun güncel hali ile tekrar çıkartılmasıdır. Bu kanun ile piyasalardaki fiyat istikrarsızlığı ortadan kaldırılacaktır diye düşünüyorum.

Günün Sözü:“At Binenin Kılıç Kuşananındır.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Namlı Recep

Elinize emeğinize sağlık sayın hocam çok güzel bilgilendirme yazısı olmuş inşallah dikkate alirlar ulkemize faydali olur.Allah razı olsun Allah a emanet olun

Nuh

İnsan ve adalet odaklı olmayan hiç bir düzen sistem ayakta kalamaz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23