• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ramazan Topdemir
Ramazan Topdemir
TÜM YAZILARI

Cumhuriyet Dönemi Nüfus Politikası ve Evlilik Kredisi

15 Kasım 2023
A


Ramazan Topdemir İletişim:

Günümüz evlilik kredisi konusuna girmeden önce Cumhuriyet döneminde evlilik ve nüfus artışı ile ilgili neler yapıldığına kısaca değinerek, nüfusun önemini ortaya koyalım: Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun artışı için politikalar geliştirilmiştir. İlk TBMM’sinde bekarlık vergisi uygulaması başlatılmıştır. İlk kanun teklifini Canik Milletvekili Hamdi Bey yapmıştır. “Yasaya göre yirmi beş yaşını doldurduğu halde mazereti olmayıp ta evlenmeyen kişiler, evlenene kadar, yıllık gelirinin dörtte birini Ziraat Bankası’nın ilgili hesabına yatıracaklardır. Yatırmayanlara yasal işlem yapılacaktır.” denilmiştir.

Nüfus ile ilgili diğer bir konu da çocuk sayısının artışı ile ilgilidir.1922’de nüfusun artması ve korunması için, halk sağlığına büyük önem verildiği görülmektedir. Beş ve altı çocuğu olan aileler yol vergisinden muaf tutulmuştur. 1930 yılında ise altı çocuklu ailelere altın madalya verilmesi kabul edilmiştir. Ayrıca vilayetlerde gürbüz çocuk yarışması düzenlenerek, ailelerin gürbüz çocuklarına ödüller verilmiştir. Buradaki amaç aileleri hem çocuk sahibi olmaya teşvik etmek hem de çocuk bakımına dikkat çekilmek istenmiştir.Yani Cumhuriyet döneminde altı çocuk yapma politikası benimsenmiştir.

Gelelim günümüz evlilik kredisine:

Gerek ekonomik gerek sosyal nedenlerden dolayı evlenmeyen bir çok genç bulunmaktadır. Gün geçtikçe de bu sayı artmaktadır. Neden evlilikten kaçıyor gençler: Birinci neden çevrede yaşanan olumsuz örnekler. İkincisi de sorumluluktan kaçmak olarak açıklamak mümkün. Üçüncüsü de bu zorlu şartlarda çocuk bakımının ekonomik maliyetinin zor olacağı düşüncesidir.Bu bağlamdan yola çıkarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yüz elli bin liralık evlilik kredisi verecek. Kime verecek?Tabi ki evlenen çiftlere bir destek, bir teşvik olsun diye verecek.

Buraya kadar gayet güzel..Bir uygulama.. Ancak günümüz hayat pahalılığında yüz elli bin lira ile ne alınır ki? Her şey ateş pahası. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu rakamı en az üç katına çıkartmalıdır.”Para Var mı ki bütçede” denilecek. Biz de diyeceğiz ki: “Toplumu güçlendirmek istiyorsak, devlet baba ailenin güçlenmesine katkıda bulunacaktır.Madem toplumun çekirdeği ailedir.Madem nüfusumuz, gençliğimiz geleceğimizdir. Öyleyse aile kurumu için fedakarlık yapılmalı, gençler maddiyatsızlıktan dolayı bekar kalmamalıdır. Yani insanı yaşat ki devlet yaşaya düşüncesini unutmamak gerekir. Evlilik kredisi miktarı tekrar ele alınarak yüksek rakamlı evlilik kredileri verilmelidir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

uğur bey

kızlar makam&geliri kendisinden yüksek olanla evleniyor.makam&geliri yüksek olan bayan evlenmiyor,geç evleniyor,tez boşanıyor,doğurmuyor,az doğuruyor.çalışması elzem olmayan kadın çalışarak,çalışması elzem olan erkeğin işini elinden alıyor.gerçek(hayali olmayan)işsizlik ortaya çıkıyor.japonyada kadın aynı işi yapan erkekten az maaş alır.çalıştığı yerde erkek varsa müdür,amir olamaz

fatsa(lı)ya

yazarın mevzusu türkiyenin nüfusunun artması.suriyeliler gibi göçmenler vatandaş değil kî türkiyenin nüfusu artsın
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23