• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ramazan Topdemir
Ramazan Topdemir
TÜM YAZILARI

Adıyaman ve çiğköftenin hikayesi

06 Aralık 2023
A


Ramazan Topdemir İletişim:

Konumuza geçmeden önce  Adıyaman ile ilgili birkaç notu paylaşmak isterim:   Öncelikle 1 Aralık 1954’te vilayet olan Adıyaman’ın il oluşunun 69.yıldönümü hayırlara vesile olsun. Adıyaman ve diğer komşu illerimiz bir daha büyük felaketler yaşamasın. Öncelikle depremde mağdur olan hemşehrilerimiz konteyinirlerden çıkartılıp yeni yapılan ve yapılacak olan  konutlara yerleştirilmesini  bekliyoruz.

Adıyaman  ilimiz ekonomik ve sanayi alanında adını duyuramadı. Ancak   kış aylarının hem doyurucu hem de hastalıklardan koruyucu besini çiğköfte ile adını marka haline getirdi. Çiğ köfte; bulgur, biber, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan,  bir yiyecektir.

    Çiğ Köftenin kısa hikayesi şöyledir:Rivayete göre Hz. İbrahim'i ateşe atmak için, Kral Nemrut Edessa(Urfa) halkına, evdeki bütün odunları getirme  emrini verir. Halk, evdeki bütün odunları Hz. İbraim'in ateşe atılacağı yere getirir. Evlerde odun olmayınca, yemekler de pişmez olur. Bunun üzerine yöre halkı  bulgura salça koyarak yoğurur ve beslenmelerini bu şekilde devam ettirir.Çiğ olarak yenilen ve doyurucu yönü olan  bu ürüne "Çiğ Köfte" adının verildiği anlatılır. Çiğ köfte uzun yıllar Edessa, Ruha ve bugünkü adı şanlıurfa olan kadim  şehrimizin sembol yiyecek ürünü olarak sıra gecesi eşliğinde sofradaki yerini alır. Etli ve etsiz olarak yoğorulan çiğ köftenin baharatları, çiğ köfteyi lezzetli kılar.  Makine ile yoğrulan çiğ köfte ile el ile yoğrulan çiğ köfte arasında lezzet  farkı vardır. Buraya kadar her şey  güzel. Ancak Çiğ köfte hangi ilimize ait? Adıyaman’a mı?  Şanlıurfa’ya mı? Tabi ki  Çiğ köftenin ana vatanı Şanlıurfa’dır. Bu durumu inkar etmek doğru değildir.

          Ancak, Adıyamanlılar, çiğ köfteyi  sektör haline getirerek, her yerde Adıyaman çiğ köftesi adını marka yaptılar. Bu duruma itirazlar da oldu. Ancak etli çiğ köftenin  patenti Şanlıurfa’da kaldı. Adıyaman da  Etsiz Çiğ Köftenin patentini 12.07.2018 tarihinde alarak yoluna devam etti.Bu duruma  rağmen çiğ köfte”bizimdir diyen  İbrahim Tatlıses sanatçımızı da haklı bulmak gerekir.  Çünkü Sanatçı İbrahim Tatlıses yıllarca Urfa’yı, isotu, çiğköfteyi reklam etti. Ancak çiğköfte sektöründe Adıyamanlılar hayli yol aldı.

               Çiğköfte pazarında Türkiye ve dünyaya adını duyuran  Adıyamanlı çiğ köftecilerin büyük başarısı Tatlıses’in itirazına yol açtı.  Tatlıses geçtiğimiz yıllardaki bir tweet’inde: “Çiğköfte Urfa’nındır, Urfa’nın kalacak” ve “Adıyaman filan yemezler, benim dayım da anam da Adıyaman Kahtalı. Anam da deyi ki ‘Çiğköfte Urfa’nındır’” demişti. Evet Sanatçı İbrahim Tatlıses haklı ama çiğ köfte Adıyaman ile beraber anılmaya başlandı. Sonuçta Şanlıurfa da Adıyaman da komşu vilayetler ve  hemşehrilik,dostluk , kardeşlik bağlarımız geçmişten bugüne devam etmektedir. Etli Şanlıurfa çiğ köftesi de etsiz Adıyaman çiğ köftesi de hem sağlıklı hem de lezzetli. Yiyenlere afiyet olsun.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Burak

Keşke Çiğ Köfte gibi dünyevi bir konuyu ele alacağınıza Filistin direnişi ve haklı davamızı ele alsaydınız.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23