• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
TÜM YAZILARI

Yahudiler ve Yahudilik -13-

17 Eylül 2024
A


Prof. Dr. Yusuf Özertürk İletişim:

3- SİYONİZM

A- SİYONİZM NEDİR?

*‘Siyonizm kelimesi, İbranicedeki ‘Sion’ (Tzi-yon) kelimesinden türetilmiştir. Siyon, Ahd-i Atîk’te Kral Dâvûd (as) tarafından fethedilip krallığın merkezi yapılan Kudüs şehri için kullanılmıştır (II. Samuel, 5/7). Tora’da birçok yerde İsrail oğullarından ‘Siyon halkı’ diye bahsedilmektedir.                       

*Siyonizm; Yahudi ırkçı (etno-kültürel) milliyetçiliğini esas alan ideolojik bir akımdır ve Yahudi milliyetçiliğinin temel ülküsüdür. Bu inanca göre Filistin kutsal toprak olarak bilinir ve ‘Tanrı tarafından Yahudilere bırakıldığına inanılır.                                                    

*Siyonizm, geniş anlamıyla, ‘ARZ-I MEV’ÛD’a (vadedilmiş topraklar, Nil’den Fırat’a kadar uzanan topraklar -Büyük İsrail. Tekvin, 15/8) sahip olup, Filistin dışındaki bütün Yahudileri orada toplamak ve ‘Büyük İsrail devletini’ kurmak idealidir. Sonra da Süleyman mabedini Siyon dağına inşa etmek hedefidir. Aslında Süleyman Mabedini Siyon dağında inşa etmek ideali Yahudiler için bir semboldür. Asıl varmak istedikleri hedef dünyaya hakim olma mefkuresidir (1, 2). Siyonistlerin bu ideallerini muharref Tevrat şu şekilde çizmektedir: ‘O zaman Rab bütün milletleri önünden kovacak ve sizden büyük kuvvetli milletlerin mülkünü alacaksınız. Ayak tabanınızın bastığı her yer sizin olacaktır. Sınırınız çölden, Lübnan’dan, ırmaktan, Fırat ırmağından garp denizine kadar olacaktır. Önünüzde kimse duramayacak, Tanrı’nız Rab size söylediği gibi dehşetinizi ve korkunuzu ayak basacağınız bütün diyar üzerine koyacaktır.” (Tesniye, 12/25) 

‘Siyonist’ kimdir?

*Siyonizm idealini (ülküsünü) benimseyen kişilere ‘Siyonist’ denilmektedir. Siyonistler genel olarak İbranice dilini konuşurlar.

*Siyonizm tam olarak standart bir ideolojiye de dayanmaz. Ve Genel Siyonizm, Dini Siyonizm, İşçi Siyonizmi, Revizyonist Siyonizm, Yeşil Siyonizm vs. gibi birçok ideolojiyi bünyesinde barındırır. Mamafih, bütün Siyonistlerin ortak noktası, ‘ARZ-I MEV’ÛD’da ‘Büyük İsrail devletinin’ kurulması idealidir. 

B- SİYONİZM NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

* ‘Semitizm’ (Yahudicilik), ‘Yahudisever, Yahudi sempatizanı, Yahudi taraftarlığı, Yahudi nasyonalizmi’ anlamında kullanılan bir terimdir.

*‘Antisemitizm’ Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. 

*Siyonizmi hazırlayan, siyasi, dinî, ekonomik, sosyal, kültürel pek çok sebep vardır. Bunlardan biri de ‘Anti Semitizm’dir. 

*Antisemitlere göre; ‘Yahudilerin tabiatı tümüyle kötüdür’. Adeta bir kötülük toplumudur ve ıslah edilmeleri de mümkün değildir. Yahudiler açık toplum olmayıp, ezoterik toplumdur ve içinde yaşadıkları toplumlara yabancı kalırlar. Yahudiler fitne-fesat çıkarırlar ve komplocudurlar. Anti semitizm, Yahudileri insanlığa zarar vermek amacıyla gizlice çalışmakla itham eder. Antisemitizm, Tarih boyunca Yahudilerin devamlı bir devlet kuramamalarını, çeşitli milletlerce sürgün edilmelerini ve hep sürgün hayatı yaşamalarını, Yahudi tabiatından kaynaklanan fitne-fesat çıkarmalarına bağlar.

* Yahudilerin; Babil sürgünü (Nebukadnezar-mö. 6.yy), Romalıların Yahudileri Roma’dan kovması, Haçlı seferleri sırasında (1096-1147) katliama uğramaları, pek çok Yahudi’nin İngiltere, Fransa, Avusturya ve İspanya’dan kovulması, Yahudiler üzerinde çok kötü tesirler bırakmıştır.

*Yahudiler sadece Müslüman Endülüs devletinde ve Osmanlı devletinde (Fatih ve 2. Bayezid döneminde 1492’de İspanya’dan, 1497 Portekiz’den kovulan Yahudiler Osmanlı topraklarına yerleştirildiler) İslâm dininin merhametli hoşgörüsü sayesinde rahat ettiler. ‘Zımmi’ statüsünde kabul edilen Yahudiler kendi dinlerini ve kültürlerini özgürce yaşadılar. Hatta Osmanlı devletinde 1839 Tanzimat fermanıyla Yahudiler Osmanlı vatandaşlarıyla aynı haklara sahip oldular.

*17.yy’da Rus Kazakları bu günkü Ukrayna’da binlerce Yahudiyi katletti. 18. Yy’da Prusya kralı 2. Friedrich Yahudilere çocuk sınırlaması getirdi ve ‘evlenmemek veya Berlin’i terk etmek arasında seçim yapmaya zorladı. 

*Antisemitik hareketler 19-20. yy’larda da devam etti. Irkçı ‘Nordikler’ ve Naziler üstün ırk olduklarını iddia ederek diğer ırkları aşağılamışlardır. Irkçı antisemitler Yahudilere karşı da zulüm yapmışlardır. Bilhassa Adolf Hitler’in Nazi Almanyası Yahudilere karşı ‘Holokost’(soykırım) yapmışlardır (3-6).

*Bütün bu Antisemitik davranışlar Siyonizme zemin hazırlamıştır. YAHUDİLER MASUMMUDUR? 

*Yahudilerin tarih boyunca bir yurt edinememeleri ve hep sürgün hayatı yaşamalarının suçu, tamamıyla onlara eza eden çeşitli ırklardan ve inanışlardan milletlere de elbette yüklenemez. Böyle bir iddiada bulunmak, o milletlere de haksızlık olur. Yahudiler neler yaptılar ki, bu olaylara sebebiyet verdiler? Bunda Yahudilerin kendilerine dönüp ne fitneler çıkardıklarını sorgulamaları da icap eder.

Devam edecek…

1-Kutluay, Yaşar. Siyonizm ve Türkiye

2- Karaman, M. Lutfullah. Siyonizm; TDV İslâm Ansiklopedisi 37. cild, 329-335

3- Oxford Dictionaries; Antisemitism.

4- Matas,David. Antizionism and antisemitism.

5- Daniels, JL. Antisemitism in the Hellenistic-Roman period.                         

6-Lewis, Bernard. The new Antisemitism.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ŞEREFLİ TS

Yahudiye muhtaç eden kim,dilan polat-adalet

Okur

Tanrıların Yahudilere verdiği toprakları kendilerine verip kurtulmak lazım.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23