• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
TÜM YAZILARI

Müslüman nasıl olmalıdır? (1)

11 Ağustos 2024
A


Prof. Dr. Yusuf Özertürk İletişim:

*Müslüman, ‘Allah’tan başka tapınılacak bir ilâh yoktur, tek otorite Allah’tır, Hz. Muhammed (sav) Allah’ın kulu ve resûlüdür’ diyen ve bunu şuurlu olarak kabul ve tastik eden kişidir(1). 

*Müslüman sadece Allah’a tapmalıdır. 

*Müslüman, Allah’tan gayrıyı (insan, mal-mülk, makam-mevki, vs) putlaştırmamalıdır. 

*Müslüman, Allah’a kulluğunda ihlâslı olmalı ve riyadan (gösteriş için yapılan), süm’adan (duyulsun, bilinsin için yapılan) kaçınmalıdır. 

*Müslüman, Allah’a kul olmanın, nefse kul olmaktan (insanlara, mala-mülke, makama-mevkiye, vs kul olmaktan kurtulma) azade olmak olduğunu bilmelidir. Çünkü; Allah’a ihlâslı kul olan, daha hiçbir şeye köle olamaz ve gerçekten hür olur. 

*Müslüman salih amellerinin (iyilik, hayır-hasenat, vs) karşılığını sadece Allah’tan beklemelidir, başkalarından değil. 

*Müslüman, daima Kur’ân’ın ölçülerini esas kabul etmeli ve Hz. Resulullah’ı rehber edinmelidir. 

*Müslüman, ne nefsine, ne de başkalarına zulüm yapmamalıdır. 

*Müslümanın, Allah’ın emirlerine itâat etmemesi (farzları yerine getirmemesi, haramları işlemesi) nefsine zulümdür. 

*Müslüman, aczinden dolayı nefsine-hevâsına uyup günah işlediği zaman hemen tevbe edip Hakk’a dönmelidir.                         

*Müslüman, hiçbir zaman ‘fâsık-ı mütecâhir’ (Allah’ın haram kıldıklarını açıktan açığa, küstahça, hatta övünerek işleyen) olmamalıdır. HafizenAllah bu, insanı Din’den çıkarır. 

*Müslüman kindar olmamalıdır. Müslüman kindar değil, dindardır. 

*Müslüman, ‘Yaradan’dan ötürü, yaratılan her şeyi sevmelidir. Özellikle de Mü’minleri çok sevmelidir. Çünkü Allah, mü’minleri kardeş etmiştir. Hiç insan kardeşini sevmemezlik yapar mı?

*Müslüman şefkâtli ve merhametli olmalıdır. Rehberleri olan Hz. Resûlullah alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Katı kalplilik zalim gaddarların sıfatıdır. 

*Müslüman kendi nefsine karşı azimetli (tavizsiz) ve fakat başkalarına karşı musamahalı olmalıdır. Kusurları ‘kavl-i leyyin’ ile düzeltmelidir. 

*Müslüman YALAN söylememelidir. Yalan bir ‘kâfir sıfattır’ ve de münâfıklık alâmetidir. Yalan asla Müslüman’da bulunamaz bir sıfattır. 

*Müslümanın şi’ârı DOĞRULUKTUR. Müşrikler Hz. Peygamber’in elçiliğini kabul etmiyor, ama doğru sözlü olduğunu tastik ediyorlardı. Müslüman doğruluktan asla ayrılmamalıdır. (2, 3). 

*Müslüman bile bile haram yememelidir. 

*Müslüman hırsızlık, yolsuzluk yapmamalıdır. 

*Müslüman iftira atmamalı, gıybet etmemelidir. 

*Müslüman her konuda adaletli olmalıdır. Adaleti, sadece kendi yandaşlarına değil, yaratılan her mahluka karşı da göstermelidir. 

*Müslüman, merhametli, muhabbetli ve insaflı olmalıdır. 

*Müslüman hakka, doğruya taraftar olmalıdır. Hak, muarızında (hasmında-rakibinde) da olsa hakkı kabul etmelidir. 

*Müslüman, fitnenin katilden (cinayet) daha eşed (daha şiddetli-kötü) olduğunu bilmelidir. Ve hiçbir şekilde fitne-fesat çıkarmamalı ve fitneye de alet olmamalıdır. 

*Müslümanın özü-sözü bir olmalı, her zaman, her yerde daima dürüst olmalıdır.                                                      *Müslüman emin, güvenilir kişi olmalıdır. Hz. Peygamber (sav), ‘Muhammed-ül Emin’ lakaplıydı. Müşrikler O’nun Peygamberliğini kabul etmediler. Ama emanetlerini getirip O’na teslim ediyorlardı. Çünkü biliyorlardı ki, O emanete hıyanet etmezdi. 

*Müslüman, ne Dünyalık için, ne de Ahiret için, nefsini önceleyip, başkalarının aleyhinde çalışmamalı, ekmeği ile oynamamalı ve ‘kuyusunu kazmamalıdır’. 

*Müslüman mürüvvetli, sehâvetli (cömert) olmalıdır. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nevzat A

Müslümanin en önemli özelliği;öldükten sonra tekrar diriltilececeğine inanan ve mahşer günü o büyük mahkemede Hakkın huzurunda dünyada yaptıklarından ve yapmadıkları dan tek tek hesaba çekileceğine inanan kişidir

YAVUZ

Müslüman önce insan olabilmeli, insan olabilmek içinde, adaletli, ahlâklı, dürüst ve samimi olmalıdır. Rüşvetçiden, ayrımcılık yapandan, ahlaksızdan, hakka hukuka riayet etmeyenden, munafiktan, ne insan olur, ne de müslüman.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23