• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
Prof. Dr. Yusuf Özertürk
TÜM YAZILARI

12 Eylül 1980 Darbesi -2-

18 Eylül 2024
A


Prof. Dr. Yusuf Özertürk İletişim:

 

NELER YAŞANDI...?

l 12 Eylül 1980 Cuma günü saat 03.00’te tanklar Memleketin her yerinde caddeleri tutmuş, TRT’den Milli Güvenlik Konseyi’nin (MGK.Org. Kenan Evren, Org. Nurettin Ersin, Org. Tahsin Şahinkaya, Org. Nejat Tümer, Org. Sedat Celasun) bildirileri yayınlanarak idareye el koyduğu ilân edilmişti.

Artık MGK’nin icraatları süratle başlamış, bildirileri TRT’den peşi peşine yayınlanmaya başlamıştı.

MGK’nin 1 nolu bildirisinde; Kenan Evren, ‘...Atatürkçülük yerine, İrticaî (İslâm) ve diğer sapık ideolojik fikirler üretilerek sistemli bir şekilde ve haince, ilkokullardan üniversiteye kadar eğitim kuruluşları, idare sistemi, yargı organları, iç güvenlik teşk., vs. vs. saldırı ve baskı altında tutularak...’ diye devam eden bildiriyi okuyor, niçin idareye el koyduklarını (darbe yaptıklarını) kendince izah ediyordu.

DARBE SONRASI YAŞANANLAR

1- 6. Süleyman Demirel Hükümeti ve TBMM’si feshedildi. 

2- Siyasi partiler kapatıldı. Siyasi parti liderleri gözaltına alındı, yargılandı. Neticede; merhum S. Demirel ve B. Ecevit Hamzakoy(Gelibolu)’a, rahmetli N. Erbakan ve daha sonra da A. Türkeş Uzunada(İzmir)’ya gönderildiler.

3- Yasama, Yürütme ve Yargı MGK ve lideri Kenan Evren’in yetkisine verilmişti.

4- 11 Eylül’de zirveye çıkan anarşik ve kaotik ortam, 12 Eylül’de birden bire kesilmişti. Bu durum, S.Demirel’e daha sonra şu sözü söyletecekti: ‘11 Eylül de akan kan, 13 Eylül’de nasıl durdu?’

‘Evren’i Çankaya’ya kan çıkardı’.

5- Birkaçı müstesna, bütün STK (sivil toplum kuruluşları)’lar ve dernekler kapatıldı.

6- Seri bir şekilde tutuklamalar başladı.

650.000 kişi gözaltına alındı. 52.764 kişi hüküm giydi. 517 kişiye îdam cezası verildi. Bunlardan 50’si infaz edildi. Daha sonra Kenan Evren, ‘îdam etmeyecektik de besleyecek miydik? Bir sağdan, bir soldan astık’ diyecektir.’ 

7- İhtilal sonrası 171 kişi işkenceden öldü. 300 kişi fâil-i meçhul olarak öldürüldü. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 30.000 kişi işten atıldı. 14.000 kişi yurttaşlıktan çıkartıldı. 30.000 kişi mülteci olarak yurt dışına gitti.

8- Tutuklananlar meşhur Mamak, Metris, Diyarbakır Cezaevlerine konarak ‘terbiye edildiler!!!’ Buralar öyle terbiye! Yerleriydi ki, özel işkence eğitimi veriliyordu. İşkence eden merhamet gösterirse, kendisi işkenceye maruz kalıyordu. Mamak’ta çeşitli görev(?) Mangaları ...kurulmuştu. ‘Sayım mangası’ Havalandırma mangası’ daha başkaları... İşkencede görevli olan biri, ‹Cephede savaşsaydım da, Mamak’ta askerlik yapmasaydım’ diyecektir. Rahmetli hemşehrim Muhsin Yazıcıoğlu ile yaptığım bir görüşmede; anlattıklarından, Mamak’ta uygulanan muamelelerden bazılarını dinlemeye bile tahammül edememiştim.

12 EYLÜL DARBESİNDEN KİMLER 

KAZANDI, KİMLER KAYBETTİLER?

KAZANANLAR

l Kenan Evren ve Konsey üyeleri kazandı (emekli olacaklardı, bir süre daha saltanat sürdüler).

l Memleketin seçkinleri, meşhur artist ve şarkıcıları, rantiyeciler, her devirde iktidarın yanında olmayı bilenler kazandı. Çünkü bunlar darbe için, ‹Mutluyuz... Ülkemize hayırlı olsun, dediler.

l ABD ve YUNANİSTAN KAZANDI.

Çünkü B. Ecevit de, S. Demirel de ABD’nin istemesine rağmen, Yunanistan’ın tekrar NATO ya girmesine onay vermiyorlardı.

l Kenan Evren onay verdi ve Yunanistan tekrar NATO ya alındı.                          

l Darbe yapıldığında, CIA Ankara şefi Paul Henze ‘Our boys have done it’ (Bizim çocuklar işi başardı) diyerek başkan Carter’a müjdeyi vermişti. Kenan Evren’in onayıyla Yunanistan NATO’ya girince, ‘çocuklar hakikâten işi başarmış oldular... 

KAYBEDENLER

l Soğuk savaş konseptinin kurbanı olan memleket evlatları birbirlerini düşman görerek; nice aile ocaklarının sönmesine, nice anaların sinesine ateş düşmesine, nice babaların genç yaşta ihtiyarlamasına, memleketin bir yetimhâne olmasına, nice gencecik fidanların hayatlarının baharında iken toprağa düşmelerine, nice, nice.... ızdıraplara, gözyaşlarının dökülmesine alet oldular. ‘’KOMÜNİSTLER MOSKOVA’YA- KAHROLSUN FAŞİZM’’ Sloganları hafızalarda acı, bir o kadarda trajikomik, düşünenler için de ibretlik bir ders olarak kaldı.

l Rahmetli A.Türkeş As. Mevki Hastanesinde tutuklu olarak yatarken, kendisine, 12 Eylül öncesi olayların tahlilini sormuştum. Cevabında bana; ‘Ülkücü hareketi biz başlattık. Fakat hareket sonradan kontrolümüzden çıktı’’ demişti.

VELHASIL BÜTÜN MİLLET KAYBETTİ.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

bütün İSLAM alemi kaybetti..onların istediği İSLAMı yaşamayı emrettiler

ama millet sokaklardaki gösteri,terör bitince çok sevindi, anayasayı oylamaya koştu... askerler darbenin zemininin oluşmasını beklediler, hükümete yardım edecekleri yerde sessiz kaldılar..mahşerde hesap günü olmasa, yapanın yanına kar kalacak ! üniversitelere zorunlu derslerde eklediler..onlar gibi olmayanın yeri yoktu ülkede...sarhoşların sevindiği bir ülke olduk...çok yazık

abdullah

12 darbesini aklamaya paklamaya çalışanlar bu yazıyı okusunlar da gerçekleri biraz olsun öğrensinler. elinize ve yüreğinize sağlık Hocam.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23