• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Nusret Reşber
Nusret Reşber
TÜM YAZILARI

Kurban vermeden Kurban olunmaz!

13 Haziran 2024
A


Nusret Reşber İletişim:

 

Allah’a yakın olmanın/yaklaşmanın adıdır Kurban…

Kendisine nasıl yakın olacağını bize bildiren de yüce Rabbimizdir.

Yüce Allah, “Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır” buyururken her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de hâlis bir niyet kuşanmak gerektiğini vurguluyor.

Ama takva sahibi olmak asla, “ibadeti yerine getirmezseniz de, kurban kesmeseniz de olur” manası taşımaz!

Tam tersine tamamlayıcı unsur olarak olmazsa olmazı olarak belirtiliyor ayetin devamında:

İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!” (Hac 37)

Evet, mal-mülk Allah’ı tazim yolunda kullanmak için verilmiştir. Allah için sarf edilmeyen mal da mülk de dünya ve ahirette helak sebebidir.

İnsan olarak mal/mülk sahibi olmak isteriz. Eş ve evlatlarla hayatımızı süslemek, onlarla mutlu, huzurlu olmak isteriz, ancak bu verilenlerin hepsi, sınamak için bize bahşedilir veya bizden kısılır.

KURBANIN TARİHİ

İnsanlık tarihiyle yaşıt olan Kurban ibadeti, Hz. Âdem’den sonra Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimiz de olmak üzere birçok peygamberin atası olan Hz. İbrahim’den (a.s.) bize sünnet kalmış, tevhidi sembolize eden bir ibadettir.

Kur’an, Âdem atamızın iki oğlunun imtihanlarını bize haber verirken yine takvaya vurgu yapar: “Onlara Adem’in iki oğluna ait şu olayı tüm gerçekliği ile anlat: Hani ikisi de birer kurban sunmuşlar, birininki kabul edilmiş, diğerininki kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen, diğerine, ‘Andolsun seni öldüreceğim!’ dedi. O da dedi ki: ‘Allah ancak takvâ sahiplerinden kabul eder.’ ” (Mâide 27)

Görüldüğü gibi, burada malının en iyisini takvayı “Allah’a itaat ederek azabından sakınmayı” kuşanarak sunan Habil’in kurbanını Allah Teâlâ kabul etti. Ancak “Allah’a karşı sorumluluk bilinci”nden uzak, malının en adi olanını ortaya saçarak sorumluluktan kurtulmak isteyen Kabil’in adağını da Yüce Allah, Nuh’a (a.s) hitabında olduğu gibi, “amelun gayru salih” görerek reddetti.

Dolayısıyla malının en iyisini, tüm içtenliğiyle Rabbine sunmaktan çekinmeyen Habil, bir müddet sonra canını da kurban vermekten çekinmedi.

Kabil, imtihan için verilen malını Allah’a sunmayı beceremediği gibi haksız olarak kardeşinin de canına kastetti, katil oldu. Habil ise kuşandığı takva gereği: “Andolsun ki sen öldürmek için bana el uzatsan bile, ben öldürmek için sana elimi kaldıracak değilim! Zira ben âlemlerin rabbi olan Allah’tan korkarım.” (Mâide 28) dedi ve başkasını haksızca öldürmektense mazlum olarak öldürülmeyi yeğledi.

Dolayısıyla Habil, kıyamete kadar gelenlere, “Kurban vermeden Kurban olunmaz” örnekliğini sunmuş oldu…

Keza Kur’an’da Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’in imtihan edilişleri de haber verilir.

İbrahim (a.s.) çocuk hasretiyle yanıp tutuşurken şöyle dua etti: “Ey Rabbim! Bana salihlerden olacak bir çocuk bağışla.” İbrahim’in bu yakarışına cevaben Allah Teâlâ: “Biz de ona yumuşak huylu bir oğlan müjdeledik” buyurur.

Derken İbrahim, oğlu İsmail’i rüyada kurban ettiğini görür. Ve baba-oğul tüm samimiyetleriyle Allah’ın emrini yerine getirmeye yöneldiklerinde Allah onların imtihanı geçtiklerini beyan ederek bir koç kesmekle ödüllendirir.

 “Her ikisi de teslim olup, onu alnı üzerine yatırınca: Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır, diye seslendik. Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.” (Saffet 103-107)

Evet, Kurban sunmadan Kurban olunmaz, Kurban olunmadan da Allah’a yakınlık sağlanamaz!

Gerekli gereksiz her yere harcamak için bir bütçe ayırmaktan geri durmayanlar, Allah için infaka geldi mi, hayvan hakları savunucusu kesilirler veya canlılara karşı merhametleri tutar.

Diğer tarafta insanlar haksız yere boğazlanırken gıkları çıkmaz bunların!

Allah’ın vazettiği dini bilmedikleri/yaşamadıkları yetmezmiş gibi bir de Müslümanlara din, insanlık öğretmeye kalkarlar bunlar.

İyisi bunları Allah’a havale edip işimize bakalım; Allah’a karşı daha güzel takva örnekliği nasıl yapılır onu sergilemeye koyulalım.

Bugünler Allah katında en güzel, aziz günlerdir; bunların feyzinden istifade etmeyi ihmal etmeyelim.

Milyonlarca insanın hac ibadetini eda etmek için seller gibi aktığı, niyaz ve yakarışların arşa yükseldiği, gözyaşların yağmur gibi boşaldığı anlara tanıklık yapılan günler…

Onlardan biri de biz isek ne mutlu bize, değilsek onların yüzü suyu hürmetine ve hacılara nazire edercesine Allah’a karşı teslimiyetimizi gösterelim.

Hülasayı kelam, hacılarımızla, hacı olmayanlarımızla bugünleri dolu geçirmeye devam edelim.

Özellikle Gazze’deki mazlum kardeşlerimizi dua ve yardımlarımızda yalnız bırakmayalım.

Niyetlerimizi, Kurban ibadetlerimizdeki samimiyetimizi gözden geçirelim.  “…Benim namazım, (her türlü) ibadetim, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin rabbi olan Allah içindir.” (En’âm 162) diyelim.

Tüm dünyadaki mazlum Müslümanlarla beraber Kurban bayramının mutlu, huzurlu havasına erişmek dileğiyle…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Türkiye Pisikolojik kadınlar cenneti hepsi alaylı tıp bilgisi sıfır hepsi pisikolok. Köpeklerin ve kedilerin insanlara verdiği her zararı hastane masraflarını iş kaybını devlet hayvan sevenler derneklerinden tahsil yasası çıkarmadan bu iş düzelmez bu milletin çebine dokunacaksin cebine. Bu yıl 3 bin trafik kazasına sebep olan hayvanlar. Barınaklarda hayvanların psikolojisi bozuluyor diye kadınlar barınaklardan ve ormanlardan arabalarına doldurup mahalle mahalle dağıtıyorlar yazık hayvanlara pisikoloji leri bozulmasın insanlar parcalansın ölsün

Şeref

"Kurban emir değil ,Mekke'ye hac için gelen müslümanlara yardım amaçlı bir gelenektir." Y.Nuri Öztürk
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23