• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Muhammet Kutlu
Muhammet Kutlu
TÜM YAZILARI

CHP ve Kandil…

20 Şubat 2024
A


Muhammet Kutlu İletişim:

Kemal Kılıçdaroğlu’nun toparladığı altılı masanın bazen altında, bazen üstünde, bazen hemen yan tarafında yer alarak ittifaka destek veren Kandil uzantısı Halkların Demokratik Partisi (HDP) her zaman bu ittifakın yumuşak karnı oldu. Belki de altılı masa bu yüzden “Zillet İttifakı” olarak nitelendirildi.

Seçimlerde yaşanan mağlubiyetin ardından Kemal Kılıçdaroğlu, koltuğunu her zaman yanında tutarak büyük emek ve destek verdiği Özgür Özel’e kaptırdı.

31 Mart Yerel seçimleri yaklaşırken, Kılıçdaroğlu’nun kurduğu altılı masadan CHP’nin elinde kapatma davası süren HDP’nin yerine kurulan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) kaldı.

Genel Başkanlık koltuğuna oturduğu ilk günlerden itibaren DEM Parti’ye sıcak mesajlar veren Özgür Özel, ziyaretlerine gidip “bir demli çaylarını içti”, ardından onları da çaya davet etti. Görüşmeler yolunda gidiyor gibiydi…

Sonra içerideki HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olabileceğini duyurdu. CHP-DEM ilişkilerinde çarşı pazar karıştı.

Karşılıklı açıklamalar gidip gelirken, araya PKK terör örgütünün merkezi Kandil’den gelen video zılgıt girdi. Terör baronu Mustafa Karasu, her iki partiye de “ittifak yapmaları gerektiği” uyarısında bulundu…

Bu uyarı sonrasında telaşa kapılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ülkenin çeşitli yerlerinden 45 kadar belediye başkanlığını terör örgütü uzantısı DEM Parti’ye vermek üzere çalışmalara başladı. Hatta bu uğurda DEM’in istediği yerlerde gösterilen adaylar bir bir geri çekilmeye başlandı.

Bu durum gerek geri çekilen adayların, gerekse parti tabanının tepkisiyle karşılandı. İlçe başkanlıkları önünde gösteriler düzenlenerek DEM için adayların çekilmesi protesto edildi.

Tepkilere rağmen CHP Genel Başkanı Özel’in DEM’e 40-50 civarında ilçe belediye başkan adaylığını vermeye çalıştığı belirtiliyor.

CHP ve DEM’in bu kadar haşır neşir olması, CHP içinde kalmış olan ulusalcıları rahatsız ediyor. “Atatürk’ün partisinin düştüğü durumu” hazmedemiyorlar…

Oysa yıllardır Kandil menşeli partilerle CHP’nin Meclis’te uyum içinde kardeş kardeş muhalefet etmesi dikkat çekiyor. Teröre karşı bildirilere iki parti imza vermiyor, sınır ötesi asker gönderilmesine ilişkin tezkerelere yine CHP/HDP-DEM hep birlikte karşı çıkıyorlar.

Sade vatandaşlar da buna kızıyor, bölücü bir siyasi ekol ile CHP’nin bu kadar kol kola yürümesini içlerine sindiremiyorlar.

Fakat hafızamızı şöyle bir yoklarsak, terör örgütünün kurdurduğu siyasi partilerin taşıyıcısının ve destekçisinin her zaman CHP ve CHP zihniyeti olduğunu hatırlarız...

Kandil siyaseti ilk kez, 12 Eylül 1980 Askeri cuntasının kapattığı CHP’nin yerine kurulan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile ittifak kurarak TBMM’ye girdi.

20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde, CHP’nin o zamanki versiyonu olan SHP ile ittifak yapan Halkın Emek Partisi'nden (HEP) Fehmi Işıklar, Salih Sümer, Mahmut Uyanık, Sedat Yurttaş, Hatip Dicle ve Leyla Zana Diyarbakır'dan; Ahmet Türk ve Mehmet Sincar, Ali Yiğit Mardin'den; Mahmut Alınak, Orhan Doğan ve Selim Sadak Şırnak'tan; Zübeyir Aydar, Naif Güneş, Siirt'ten; Nizamettin Toğuç, Batman'dan; Remzi Kartal Van'dan; Sırrı Sakık Muş'tan; Mahmut Kılıç Adıyaman'dan, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden 19'uncu dönem milletvekilleri olarak ilk kez TBMM'ye girdiler.

1993'de Yaşar Kaya'nın Genel Başkanı olduğu Demokrasi Partisi (DEP) kuruldu.

Ardından Kürtçe yemin krizleri, dokunulmazlık krizi ve tutuklamalar Meclis ve ülke gündemini uzun süre meşgul etti…

SHP ittifakı ile milletvekili olan HEP'li vekiller, partilerine açılan davalar yüzünden mecliste DEP grubunu kurarak SHP'den ayrıldılar.

Leyla Zana'nın Kürtçe yemin etmesiyle başlayan kriz 1994'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına kadar devam etti.

2 Mart 1994'te Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, ve Şırnak bağımsız milletvekili Mahmut Alınak'ın dokunulmazlığı kaldırıldı.

Aynı gün Orhan Doğan ve Hatip Dicle meclisten çıkarken gözaltına alındı.

Bunu protesto eden arkadaşları mecliste iki gün sabahladı ama karar değişmedi.

Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Sedat Yurttaş, Selim Sadak, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Orhan Doğan "Vatana ihanet ve devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya ve bu topraklar üzerinde müstakil bir devlet kurmaya yönelik eylem" suçlamalarıyla aynı yıl 16 Mart'ta DGM tarafından tutuklanarak Ankara Merkez Cezaevi'ne gönderildi.

Remzi Kartal, Zübeyir Aydar, Naif Güneş, Nizamettin Toğuç, Mahmut Kılınç ve Ali Yiğit ise yurt dışına kaçtılar.

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun çağrısının ardından terör örgütü YPG/PKK yandaşlarının 6-7 Ekim 2014'te Aynularab (Kobani) bahanesiyle gerçekleştirdiği, 2 polisin şehit olduğu, 35 kişinin yaşamını yitirdiği şiddet olayları yaşandı. Öz yönetim ilanları yapıldı, hendek olaylarında bu ülke çok sayıda şehit verdi…

Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olarak 1990'da kurulan Halkın Emek Partisi (HEP) ile başlayan Kandil siyaseti, Demokrasi Partisi (DEP), ÖZDEP, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yoluna devam etti.

HDP’ye yönelik kapatma davası nedeniyle bir kez daha isim değiştiren parti, son olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ismini aldı.

20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, ittifak kurarak işte bu Kandil siyasetini TBMM’ye taşımıştı.

2024 yılında ise Özgür Özel liderliğindeki CHP, Kandil’in siyasi uzantısı olan DEM Parti’yi ülke genelindeki belediyelere taşıma misyonunu üstlendi.

Görüldüğü gibi Kandil siyasetini hep CHP sırtlanıyor, hep CHP bir sonraki aşamaya taşıyor…

Biz sade vatandaşların yapması gereken ise, bunlara kızıp tansiyonumuzu, şekerimizi yükseltmek yerine, seçimlerde sandığa giderek tepkimizi göstermek olmalı…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ahmet Faruk

Ha CHP ha PKK

Ali

2019 oy oranlarına göre her üç kişiden biri terörist oluyor o zaman.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23