• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Yahya Sinvar ile Hamas’ta yeni dönem

10 Ağustos 2024
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

 

Dünya,31 Temmuz’da Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye’nin İran’daki konutunda İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısı sonucu şehadetinin şoku yaşanırken, Heniyye’nin ardından Siyasi Büro Şefi koltuğuna kimin oturacağı merak edilmeye başlanmıştı.

Uluslararası basında çıkan haberlere göre en güçlü aday Halid Meşal olacağı yönünde haberlere yer verilmişti.

Ancak,tahminlerin aksinecezaevlerindeki Filistinli tutuklular, Gazze Şeridi ve Batı Yaka’da yapılan seçimde Yahya es Sinvar,  Hamas’ın yeni lideri seçilmiş oldu.

Böylece Hamas, “Yakarak, yıkarak ve öldürerek bizi yok edemeyeceksiniz. Direnişimizi durduramayacak hatta zayıflatamayacaksınız. Şehidimiz İsmail Heniyye’nin taşıdığı direniş bayrağı, Yahya es Sinvar ile daha da yükselecek” şeklinde İsrail ve destekçilerine derin ve anlamlı bir mesaj verilmiş oldu.

Hamas’ın yeni lideri Yahya es Sinvar “kimdir? ve neden Siyonistler ondan bu kadar korkuyor?” sorusuna kısa bir özetlemeyle cevap vermeye çalışayım.

23 yılını İsrail hapishanelerinde geçiren Hamas’ın yeni siyasi lideri 62 yaşındaki Sinvar, yaygın olarak Ebu İbrahim adıyla tanınıyor.

İsrail›in “Yürüyen ölü adam” olarak nitelendirdiği Yahya es Sinvar, ölüm listelerinin de başında yer alıyor.

Sinvar’ın 7 Ekim’de işgal rejimine düzenlenen saldırının arkasındaki beyin olduğuna inanılıyor. Yahya es Sinvar’ı seçmesi aylardır ateşkes oyunu sahneleyen İsrail ve suç ortakları ABD ile İngiltere öncülüğündeki Batı’da paniğe yol açtı.

Bu paniğin sebebini anlamak için İsrail istihbarat servisinin raporuna bakmak sanırım yeterli olacaktır.

İsrail istihbaratı MOSSAD’ın raporunda yer alan bilgi notuna göre Yahya es Sinvar, “çok zeki ve kurnaz, azla yetinen ve dünyevi beklentileri olmayan, arkadaşlarının takdirini kazanan, ikna kabiliyeti sayesinde kitleleri peşinden sürükleyen, sıra dışı dayanıklı ve kararlı bir duruşu olan kişidir.”

Ayrıca, karizmatik bir lider davranışları ile dikkat çeken Sinvar, strateji belirleme kabiliyeti ve becerisine sahip cesur ve sert mizaçlıdır.

Cezaevindeyken kısa zamanda İbraniceyi öğrendi ve İsrail siyaseti ile stratejisini anlamak için İsrail siyasi yazılı eserlerini, İsrail kültürel ve tarihi hakkında derin bilgi sahibi oldu. Yahudilik ve İsrail toplumu ve siyasi davranışlar üzerinde bilgi sahibidir.

Bu arada New York Times Gazetesi, Yahya Sinvar’ın İsmail Heniyye’nin halefi olarak seçilmesinin, savaşın başlamasının üzerinden 10 ay geçmesine rağmen Hamas liderlerinin hâlâ 7 Ekim operasyonunu (Aksa Tufanı) desteklediğini gösterdiğini yazdı.

Yine hem yazılı basında hem de görsel ve sosyal medyada, Filistinlilerin yakılıp yıkılan ve yaşanılır olmaktan çıkan topraklarını neden terk etmediklerini ve 10 ay geçmesine rağmen halen Hamas’ın nasıl direnebildiğini anlamakta zorlandıklarını anlatan çok sayıda paylaşım dolaşmaktadır.

Hamas’ı ve Filistin’i tanımayanlar elbette anlayamazlar.

Çünkü bu direniş ve zorluklara karşı direnme iradesinin beslendiği kaynak, samimi bir inanç ve kavi olan bir iman ile vatanın ve milletin özgürlüğü için beslenen sevgidir.

Önemle ifade etmek isterim ki, Hamas sıradan bir örgüt veya basit bir teşkilat değildir. 

Hamas, mülteci kamplarında doğmuş çocukların emperyalist güçlerin desteğindeki İsrail işgaline karşı Filistin’de özgürlük mücadelesine öncülük eden bir direnişin adıdır.

Kısacası, Hamas, bu direniş ruhunun hulasası olan ve uğruna binlerce şehit verilen kutlu bir davadır.

Hamas’ın yönetim kadrosu ve direnişçileri arasında dışarıdan bir savaşçı yoktur ve Hamas’ın Filistin toprakları dışında bir operasyonu söz konusu değildir.

Hamas liderleri ise; hem şeri hem de beşeri ilimleri tahsil etmiş, dünyayı bilen insani değerlerin en güzel örneklerini nefsinde yaşayan, Filistin ve Filistinlilerin özgürlüğünü hayatını adayan, ilkeli ve kararlı, strateji belirleme kabiliyetine sahip, deneyim ve tecrübesi olan kişilerdir.

İnandığı manevi değerleri yaşatma adına canlarını, mallarını feda etmekten çekinmeyen, davalarının yılmaz savunucuları olmakla beraber cesur ve idealist şahsiyetlerdir.

Şimdi asıl soru şu:

Hamas’ın yeni lideri Sinvar, Gazze’deki savaşı bitirebilir mi? Bundan sonra nasıl bir yol izlenecek?

Bekleyelim görelim.   

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

.....

Savaşı bitirmeye Sinvar mi karar veriyor..Sanmıyorum...On binlerce gariban filistinli ölmeye devam edecek...Ev bark yok ekmek su yok...Gelecek kışta ne yapacaklar bilmiyorum, Allah yardımcıları olsun...

ersan

o yeni Hamas lideri 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23