• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

‘Ekonomide yeni dönem’ ümit verici

12 Haziran 2024
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

 

Ekonominin büyümesi ve dünya devleri arasında yer alması için çalışan, üreten, 61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bini aşkın ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “TİM 29.Olağan Genel Kurulu” ve ‘İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’ne davet üzerine icabet ettim. 

Dünyada yaşanan ve bitmek bilmeyen üzücü gelişmelerden bir an da olsa uzak kalarak ülkemizin üretenleri olan başarılı işadamlarımız ile seçkin davetlilerle bir arada olmak beni gerçekten çok rahatlattı.

Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan, Ticaret Bakanımız Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin açıklamaları ve yapılan sunumlar gelecek adına hem ümit verici hem de sevindirici.

Ayrıca, küresel ekonomik krizlere rağmen ekonomik büyümeyi sağlamak ve işsizlik sorununun giderilmesi, ayrıca yolsuzluğu önlemek, ekonomiyi canlandırmak ve yatırım fırsatlarını teşvik etmek için hükümetin aldığı Ekonomik Önlem Paketleri yönünde girişimlerin olumlu yönde ilerlemeye başladığı yönündeki açıklamaların güncel verilerle de teyit edildiğini görmek beni sevindirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2002’de bir haftada yaptığımız ihracatı artık bir günde gerçekleştiriyoruz.”, “ihracatçılarla yol yürümekten hem bahtiyarlık hem de büyük şeref duyuyorum” diyerek iş insanlarını tebrik etmesi onlara devlet ve millet adına verilen önemin bir ifadesiydi.  

Beni en çok mutlu eden ise 2023’te 255,4 milyar dolarlık mal ve 101,7 milyar dolarlık hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile e-ihracatta ilk sırayı alan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Başarıyı takdir, hakkı teslim etmenin yanı sıra yeni başarıların da önünün açılmasını sağlar” diyerek takdim etmiş olması oldu.

Üreten ve bizi dünya pazarlarında temsil eden şirket ve iş insanlarımızla onur duydum.

Zira bugün 150 bin ihracatçımız Türk malı damgasını taşıyan ürünlerimizi dünyanın dört bir ucuna ulaştırmaktadır.

Türk ekonomisinin yükselen grafiğine katkı sunan ve ihracatımızın şampiyonları olarak ödül alan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum.

*

Son yıllarda ortaya çıkan ve dünyanın birçok ülkesini olumsuz yönde etkileyen olaylar hiç şüphesiz dünya ekonomisini de derinden sarsmıştır. Ülke olarak Türkiye’nin de bu krizden olumsuz yönde etkilenmiş olduğu bir gerçektir.

Başkan Erdoğan liderliğindeki Türk hükümeti, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak suretiyle ülkemizin uluslararası konumunun yükseltilmesi ve vatandaşların refahının artırılması amacı doğrultusunda istikrarlı, sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümeyi tesis etmeye ve yapısal sorunların çözümüne yönelik farklı bir ‘ekonomik model’ benimsenmesiyle yeni bir döneme başlanmış olduğunu katıldığım Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) toplantısındaki raporlar ve sunumlar ile ihracat grafiklerinden öğrenmiş oldum. 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın konuşmalarında ifade ettikleri gibi “Bütün bunlar kararlılık, istikrar, azim ve mücadeleyle oldu. Ayak basmadık tek bir ülke, tek bir bölge bırakmadı.” Ayrıca bugün birçok ülkenin en büyük tedarikçileri arasında Türk şirketlerinin yer alması elbette alkışlanacak bir başarıdır ancak Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan ve Ticaret Bakanımız Sn. Ömer Bolat ile Maliye ve Hazine Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek’in kendi alanlarında izledikleri politikalarında iş dünyasına özel gayret, teşvikleriyle verdikleri desteklerin bu başarıda önemli payları olduğu ise bir diğer gerçektir. 

Kısacası, TİM’deki konuşmalar ve sunumların özeti, ‘Küresel ekonomik krizlere’ rağmen,  ekonomik büyümeyi sağlamak ve işsizlik sorununun giderilmesi, ayrıca yolsuzluğu önlemek, ekonomiyi canlandırmak ve yatırım fırsatlarını teşvik etmek için yeni ekonomik model kapsamında tavizsiz ilerleyerek güçlü bir ekonomiye ulaşmanın hedeflendiği anlaşılmaktadır. 

Ülkemizin güçlü bir ekonomiye kavuşması ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının rahatlatılması adına ekonomide arzulanan hedeflere kısa zamanda ulaşılması konusunda hükümetimize, şirketlerimiz ve iş insanlarımıza başarılar diliyorum.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nahit sazoglu

Ülkemizde ekonomik gelişmeler ancak demiryollarıyla olacaktır denizciligimizi devlet politikası yapmaliyiz tarım ve hayvancılıkimizi geliştirmeliyiz mesleki eğitim merkezi kurmaliyiz körfez ülkeleri ile bağlantı kurmaliyiz petrol şirketleri otomotiv şirketleri otobüs şirketleri lastik şirketleri cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar demiryollarini engellemişlerdir her ilimize hızli tren yapmaliyiz

Can

faiz sebep enflasyon tezi savunmaya niye biraktiniz ki? yillarca bunu yazanlar Batirel Jöleli gibi simdi yeni ekonomik modelciler oluverdi özelestiri mi asla. zarari düz vatandas ne de olsa ödüyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23