• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Yapay zeka istihdam dinamiklerini nasıl değiştirecek?

02 Ağustos 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

Yapay zeka bir süredir hayatımızda. Bu yeni teknolojinin yükselişi, kimi işlerin kolayca halledilmesini sağlarken, bazı meslekleri ise tehdit ediyor. Yapay zekanın gelişimi, birçok mesleği dönüştürüp dönüşmez hale getirebilir. Peki, yapay zeka hangi meslekleri tehlikeye sokuyor?

Tekrarlayan, rutin işler: Yapay zeka, tekrarlayıcı işleri daha hızlı ve hatasız bir şekilde yapabilir. Yapay zekanın tekrarlayan işler konusundaki becerisi, veri girişi, muhasebe kaydı gibi işlerde insan gücüne olan talebi azaltabilir. Ayrıca endüstriyel robotlar, üretim ve montaj hattı gibi aynı işlemin tekrarladığı sektörlerde de insan emeğinin yerini alabilir. Otomasyon ve robot teknolojilerinin yapay zekaya entegresiyle, daha farklı işlemlerin ve sorun çözme becerilerinin gerektiği fabrikalarda da insan gücüne olan ihtiyaç azalabilir.

Bankacılık ve Finans: Yapay zeka daha hızlı veri okuyabilir,  kompleks matematik işlemlerini çok kısa sürelerde yapabilir. Bu yüzden finansal analizleri daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu özelliği sebebiyle bankalarda ve finans kurumlarında insanlar yerine yapay zeka ve otomasyon sistemleri bugün dahi yavaş yavaş insanların yerine kullanılmaya başlamıştır.

Lojistik: Otonom sürüş teknolojisi de artık hayatımızın bir parçası. Her ne kadar henüz tümüyle kendi kendine ilerleyen araçlara aşina olmasak bile kaza önleyici sistemler bile aslında bu teknolojinin bir parçası. Yakında otonom araçlar ve drone teslimat sistemleri, lojistiği daha az insana ihtiyaç duyulan bir sektör haline getirecek gibi. 

Hukuk: Henüz tam olarak hazır olmasa da, yapay zeka sadece kurallara bağlı ve tümüyle objektif kararlar alma konusunda insanlardan daha büyük bir potansiyel taşıyor. Ayrıca belgelerin taranması, hukuki dokümantasyonun analizi gibi işlerde yapay zeka sistemleri kullanılabilir. Elbette insanların geleceklerine dair verilecek kararlarda insan vicdanının rolü önemini koruyacaktır.

Perakende Satış: Online alışveriş platformları ve otomatik ödeme sistemleri, bugün dahi  mağaza satışlarının yerini aldı. Yapay zekanın gelişmesiyle, perakende sektöründe daha fazla otomasyon ve dijitalleşme yaşanabilir.

Müşteri İlişkileri: Chat-botlar ve otomatik yanıt sistemleri, müşteri hizmetleri alanında kullanılarak insan iş gücüne olan ihtiyacı azaltıyor. Standart soruların ve taleplerin otomasyonla karşılanması bugün dahi kullanılan bir yöntem.

Tarım: Tarım alanında drone'lar ve otomatik hasat makineleri gibi teknolojiler, yavaş yavaş gelişmeye başlıyor. Bu da tarım sektöründe çalışanların gelecekte işsiz kalma riskini artırabilir.

Belirli mesleklerin yapay zeka sebebiyle risk altında olduğu bir gerçek. Ancak bu teknoloji yeni iş fırsatları da doğuruyor. İnsanlar, yapay zekayı kullanarak, yeni teknolojilere uyum sağlayarak ve kendilerini geliştirerek bu yeni dünyada yerini alabilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23