• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Teknoloji değişirken mühendislik de değişiyor

16 Ağustos 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

Mühendislik, insanlık tarihindeki en önemli mesleklerden biri.

Hayatın her alanında görülen sorunlara çözüm üretmek ve teknolojiye yön vermek için çalışan mühendisler, bugün geçmişte olduğundan farkı bir yöne doğru ilerliyor ve bu da yeni bir yeni bir tartışmayı gündeme getiriyor: Mühendisler gerçekten artık mühendislik yapıyor mu?

Meslek elbette geleneksel disiplinlerini temel alıyor ancak teknoloji, toplum ve çevrenin değişimi sonucu ilk etapta perspektifini, sonra ise yapısını yeni bir şekle büründürüyor.

Yeni nesil mühendisler için yapay zeka, nesnelerin interneti (IoT), veri analitiği ve diğer gelişmiş teknolojiler artık yakın mesai arkadaşları. Bu teknolojiler hem mühendislerin iş yükünü hafifletiyor, hem de daha akıllı, verimli ve sürdürülebilir çözümler üretmelerine olanak tanıyor.

Bilgi toplumuna geçiş ile birlikte mühendisler, disiplinler arası işbirliğine ve problem çözmede farklı bakış açılarını birleştirmeye daha fazla önem vermeye başladı. Mühendislik artık sadece matematik ve fiziksel bilimlerle sınırlı değil; tasarım, psikoloji, sosyal bilimler ve diğer alanlarla da entegre...

Teknolojinin hızlı gelişimi nedeniyle, yeni nesil mühendisler, sürekli öğrenme ve kendini yenileme gerekliliğinden artık isteseler de kaçamıyorlar. Bu mesleği yapabilmenin yolu artık her türlü kaynakla mühendislerin bilgilerini tazelemelerini kaçınılmaz kılıyor.

Girişimcilik de bu yeni mühendislikte eskisine nazaran kendini daha fazla gösteriyor. Sadece yeni bir teknolojiyi geliştirme anlamında değil, o teknolojinin üretim ve pazarlanması noktasındaki riski alma açısından da artık mühendisler daha fazla aksiyon alıyor.

Sosyal sorumluluk da bütün alanlarda olduğu gibi mühendisliğin gündeminde. Mühendisler artık, ürettikleri teknolojilerin toplumsal etkilerini değerlendirme ve olumsuz sonuçları en aza indirgeme konusunda daha duyarlı. Sürdürülebilirlik, etik değerler ve toplumsal adalet, mühendislik projelerinin merkezine yerleştirmiş durumda.

Teknoloji ve toplum arasındaki köprüyü kuran mühendisler, bugünün dünyasını şekillendirirken, kendileri de bu yeni dünyaya göre şekillenmek durumunda. Artık "handese"yi bilgisayarların çok daha hızlı ve hatasız yapmaya başladığı günümüzde, hiçbir mühendisin değişimi ıskalamak gibi bir lüksü yok. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

herhangi biri

Pardon da ne saçmalıyorsunuz? "Mühendisliği" bir emekli amcanın günlük yaşantısı gibi anlamışsınız da.Bilgisi ve ehli olmayan konuşmasın lütfen.Bunu bir ASELSAN MÜHENDİSİ olarak söylüyorum!

hakketten devir çok değişti

günümüz mühendisleri: 1. iyi top oynamalı, ofsaytsız kaleye gönderme tekniklerini bilmeli, 2. bağlama çalmalı, ağlayarak türkü çığırmalılardır! ola ki ilerde bakan makan oldular ve top oynayamıyorlar: ne büyük yüz karası, ne ayıp, nasıl bir rezalet; amaniiiinnn..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23