• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Kablosuz şarj ama bu sefer başka...

20 Eylül 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

Yine bir haberle başlayalım.

CharIN; Siemens AG, WiTricity ve MAHLE öncülüğünde Kablosuz Güç Aktarımı Geliştirme Ekibi’ni kurmuş. Siemens'ten yapılan açıklamaya göre ekip, elektrikli araçlar için kablosuz şarj çözümlerinin dünya çapında benimsenmesini ve standartlaştırılmasını teşvik ederek sorunsuz bir kablosuz şarj deneyimi sağlamayı amaçlıyormuş. Sektör uzmanlarının katılımına açık olan bu geliştirme ekibi, faaliyetlerine bu ay başlayacakmış.

Elektrikli arabaların şu andaki en büyük belki güven kaybına sebeb olan en ciddi sorunu, şarjları.

Normal bir arabayı en fazla 7-8 dakika içinde, en uzun menzile ulaşacak yakıtla doldurabiliyoruz. Bugün en hızlı şarj olan elektrikli araç ise, size yaklaşık bir saatte yüzde 80'lik bir menzil sağlayabiliyor ve bu teknolojiye sahip araçlar elektrikli araçların en pahalıları arasında.

Dolayısıyla, sadece belirli bir istasyonda değil, aynı zamanda yolda da aracı şarj edebilmeye imkan tanıması beklenen kablosuz şarj teknolojisi, sektörün bütün dikkatini verdiği ve ciddi yatırımlar yaptığı bir konu.

Bu yolda daha atılması gereken çok adım, çözülmesi gereken çok ama çok fazla problem var.

Bugün kilometre başına harcanan enerjiyi, bir kilometrelik yolculuk sırasında zaten araca tekrar kazandırabilecek verimlilikte bir sistem yeni teknolojiler sayesinde geliştirilse bile, başka bazı sorunlar daha var.

Bırakın yolların bu teknolojiyle donatılmasını, park yerlerinde bile kablosuz şarj istasyonları kurulabilmesi için ciddi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duyulacağı muhakkak. Kaynak bulunsa bile bu dönüşümün 15-20 yıldan önce tamamlanması mümkün gözükmüyor..

Standartlaşma, teknolojinin ilk başlarda göstereceği hızlı ilerleme sebebiyle altyapının nasıl güncelleneceği, ödeme sistemlerinin güvenliği gibi ayrıntılar da sırada bekleyen konular.

Ama elektrikli araçlar hayatımıza girdi bir kere. "Her mahallede benzinci mi olacak" sorusu nasıl bundan yıllar evvel cevaplandıysa, bu sorular da zaman içinde cevabını bulacaktır.

Kimbilir belki de, mahalledeki yangın açısından korkulu rüya olan benzin istasyonlarından kurtulmak için, insanlık büyük bir hızla elektrik altyapısını hazırlamaya koyulur..

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23