• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Çocuklarınız dijital dünyada dengesini kaybetmesin

30 Temmuz 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

Teknolojinin büyük bir hızla ilerlemesi, yeni neslin sanal ortamda geçirdiği süreyi artırdı. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar çocukların hayatlarının önemli bir parçası haline geldi. Eğlence, iletişim ve eğitim için bu cihazlar artık olmazsa olmaz. Ama bu durum, teknoloji bağımlılığı gibi insanlığın daha önce duymadığı sorunlara da sebep olabiliyor. Peki, çocukları teknoloji bağımlılığından korumanın yolları neler?

Çocuklarla ilgili her konuda olduğu gibi, burada da en önemli unsur örnek anne babalar. Çocuklar genellikle ailelerini model alarak davranışlar geliştirirler. Eğer ebeveynler teknolojiyi sürekli kullanıyor ve çocuklarına örnek olmuyorsa, çocukların da aynı alışkanlıkları edinmesi kaçınılmazdır. Uzmanlar, "Teknoloji kullanımınızı kontrol altında tutarak, çocuklara doğru model olabilirsiniz." diyor.

Disiplin de yine bir başka önemli unsur. Teknolojiyi sınırlı bir şekilde kullanmaları için çocuklara belli bir zaman aralığı belirlemek önemli. Örneğin, gün içinde belirli saatlerde tablet veya bilgisayar kullanımına izin verilebilir. Bu sayede çocuklar diğer etkinliklere de zaman ayırarak dengeyi sağlayabilirler. Okul çağı öncesi çocukların günlük ekrana bakma süresinin asla 1 saatin üzerine çıkmaması önemli.

Teknoloji bağımlılığını azaltmak için ailecek yapılabilecek etkinliklere önem vermek gereklidir. Birlikte yapılan etkinlikler hem ailenin bir araya gelmesini sağlar hem de çocukların dışarıda vakit geçirmesine yardımcı olur. Çocukların teknoloji yerine eğlenceli ve öğretici alternatiflerle vakit geçirmelerini teşvik etmek önemlidir. Kitap okuma, resim çizme, el işi yapma, spor gibi aktiviteler çocukların yaratıcılıklarını geliştirirken aynı zamanda teknolojiden uzaklaşmalarını sağlar.

Çocukların eğer teknolojiyi kullanacak ise, bunu yaparken yeni şeyler öğrenmelerini sağlayacak  uygulamaları tercih edebilirsiniz. Eğitici oyunlar, bulmacalar, tasarım programları gibi uygulamalar çocukların hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini sağlayabilir.

Teknolojinin çocukların hayatında olumlu bir etkisi olduğu kuşkusuzdur. Ama her şeyin fazlası zarar. Aşırı ve kontrolsüz teknoloji kullanımının çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceği artık kimse için şüphe götürmüyor. Bu nedenle, ailelerin çocukları teknoloji bağımlılığından korumak için aktif bir rol üstlenmeleri, sınırlı kullanımı teşvik etmeleri ve alternatif etkinlikler sunmaları büyük önem arzediyor.

Teknoloji için sağlıklı bir dengeyi bulmak, çocukların geleceği için büyük önem taşıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23