• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Amerikalıya bunu yapan Google, Türke ne yapmaz?

17 Eylül 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

Google, ABD'nin California eyaletinde, "konum izleme uygulamaları konusunda tüketicileri yanıltmakla" suçlandığı davada, 93 milyon dolar para ödeme konusunda eyaletle anlaşmaya varmış.

Konuyla ilgili davanın başsavcısı, yaptığı açıklamada, Google'ın kullanıcıların konum izini kapattıklarında takibin bırakıldığını belirtmesine rağmen hareket izlerini izlemeyi sürdürdüğü sonucuna vardıklarını belirtmiş.

Haberi okuyunca, insanın aklına ister istemez başlıktaki soru geliyor.

Veri güvenliği konusunda çok katı olduğu, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağı söylenen Amerika'da bunları yapabilen Google, acaba Türkiye'ne neler yapıyordur?

Konum bilgilerimize kolayca erişebildiğini zaten yukarıdaki örnekten görüyoruz.

Peki başka nelere erişebiliyor?

Arama motoru olara Google'ı tercih ediyorsanız, günlük rutinlerinize ve meraklarınıza... Gmail kullanıyorsanız, e-postalarınıza... YouTube'da vakit geçiriyorsanız, izleme alışkanlıklarınıza. Hesap bilgileriniz üzerinden yaşınıza, telefonunuz Android ise sosyal alışkanlıklarınıza, sağlık verilerinize, uyku düzeninize...

Özetle, ne yapıyorsanız, "Bu bilgiyi edinme" deseniz bile, edinip kullanıyor olması kuvvetle muhtemel.

Bu sayede "ihtiyaç" algımızı analiz edip, "tatmin" aracını sağlama rolünü üstelenerek ya da üstlenecek şirketlere verilerimizi satarak çok ciddi bir fayda sağlıyor.

Büyük ihtimalle Google, Meta, Twitter gibi şirketlerin Amerika ya da İngiltere dışında faaliyet gösterdikleri ülkelerde çok mecbur kalmadıkça ofis açmama sebebi de bu verileri nasıl kullandıklarıyla ilgili resmi izahatları vermekten mümkün olduğu kadar kaçmak. Çünkü, size gösterdikleri reklamların dışında en büyük gelir kapıları bu veriler.

Hani hep yazılıp çiziliyor ya, "Bilinçli kullanmak gerek" diye, bu platformları bilinçli kullanmak da galiba artık çözüm değil. Ne yaparsak yapalım, karşımızda her an kötü niyetli davranabilecek bir yapının olduğunu varsayarak hareket etmek zorundayız.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23