• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mahmut Erol
Mahmut Erol
Mahmut Erol
TÜM YAZILARI

Afet yönetiminde yapay zeka

22 Eylül 2023
A


Mahmut Erol İletişim:

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşadığımız iki büyük depremin ardından, dün de Fas'ta yıkıcı bir deprem oldu.

Küresel ısınmaya bağlı olarak değişen iklim meteoroloji kökenli afetlerin sayısını ve şiddetini artırırken, artan nüfusa bağlı olarak düzensiz ve plansız şehirleşme ise her türden doğal afetin yıkıcılığını katlıyor.

Peki, bu günlerde her işimizi yaptırdığımız yapay zeka modellerine afetlerin ne zaman ve nerede olacağını, ne kadar hasara yol açacağını hesaplatamaz mıyız?

Afet yönetimi alanında yapay zeka önemli bir rol oynayabilir çünkü afetlerin öncesinde yapılacak hazırlıklar ve sonrasındaki müdahaleler, büyük miktarda veriyi işleyerek hızlı ve doğru kararlar almayı gerektiren karmaşık süreçlerdir. Yapay zeka, veri analizi, tahminler, karar destek sistemleri ve acil durum yönetiminde bir dizi uygulama sunabilir. İşte yapay zeka ile afet yönetimi arasındaki bazı önemli kullanım alanları:

Yapay zeka, meteorolojik ve jeolojik verileri analiz ederek afetlerin zamanlamasını tahmin edebilir. Elbette işe yarar ölçümler için bugün elimizde olandan çok daha fazla veriye çok daha fazla kesinlikte ihtiyacımız olacaktır. Ama eğer hayata geçirilebilirse, bu sistemler insanları afetlerden önce uyararak gerekli hazırlıkların yapılmasını ve can kayıplarının en aza inmesini sağlayabilir. 

Yapay zeka, acil durum yönetiminde de büyük rol oynama potansiyeline sahip. Dronlar veya otonom robotlar, afetzedeleri bulma ve yardım gönderme işlemlerine yardımcı olurken, İHA'lar da haberleşme bugün ilk versiyonlarını konuştuğumuz haberleşme alternatifleri için kullanılabilirler.

Hasar tespiti için görüntü analizleri yapmak veya kaynakların daha etkili bir şekilde dağıtılması için de çeşitli yapay zeka uygulamaları kullanılabilir.

Elbette bugün yapay zekaya afet yönetimini tamamen bırakmak düşünülemez. Ancak yapay zekanın insan kararlarını desteklemesi ya da yapay zekanın alacağı kararların konunu uzmanları tarafından değerlendirilerek uygulanması çok da uzak olmayan bir gelecekte hayatımızın en zor anlarında bile insanlığın bir parçası olma yolunda ilerliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23