• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İdris Günaydın
İdris Günaydın
TÜM YAZILARI

Şeriat İslam’dır

05 Temmuz 2024
A


İdris Günaydın İletişim: [email protected]

 

Türkiye’nin muzdarip olduğu bir konu da şudur: Kendisine ilahiyatçı diyen ve ilahiyatçılıkla sadece ders verip para almaktan ve meslek sahibi olmaktan öte hiçbir özelliği olmayan zatlar maalesef ortaya çıkıp “ilahiyatçıyım” diyerek ahkâm kesiyor. Bunu izleyen halkın içinden bazıları da “Bak adam ilahiyat profesörü. Böyle diyorsa böyledir” türü bir inanca sahip oluyor.

Bir şey daha var: Tarikatlar hurafe, uyduruk menkıbelerle insanları oyalarken, bunlara karşı mücadele etmesi gereken ilahiyatçılar en tehlikeli sularda gezip insanın aydınlanabileceği çözümler sunmak yerine insanı küfre düşürecek beyanlarda bulunuyorlar.

Şurası doğru: Cumhuriyet döneminde halk din adına cahil bırakılmış. Geniş halk kitleleri hurafelerle, menkıbelerle, mevlitle dini ihtiyaçlarını karşıladık görüntüsü verilmiş. Bunlara karşı çıkmamış devlet. Zamanla bu inançlar dinin yerine geçmiş. Aynı durum Bulgaristan’da mevcut. Nasıl olsa mevlit okumak bir kıyam sayılmıyor. Müslümanlar kıyam etmesin diye mevlide izin verilmiş. İnsanları camiye bir vakit namaza getiremiyorsunuz ama mevlit okunacak dediğinizde camiler doluyor.

On dört ilahiyatçı kim? Bunlardan yakinen tanıdığım var tanımadığım var. Düşünce gelişimlerini henüz tamamlayamayanlar. Mesela bunlardan biri Mustafa Öztürk. Bundan birkaç yıl önce bir konferansta aynen şöyle demişti: “Hadisleri inkâr edenler bu dinin nasıl yaşanmasını sağlayacaklar? Mesela kurbanla ilgili sadece Kevser Suresinin “venhar” emri var. Ama kurbanla ilgili yazılanlar sayfalar dolusu. Bunlar ya hadislerden müteşekkil ya içtihatlardan. Bunu yok sayabilir miyiz?” Şimdi Mustafa Öztürk değişimini biraz daha tamamlamış ki kurbanı inkâr ediyor. 

Özel hayatı ile yakınlarından bizzat dinlediklerime girmiyorum. 

Bu tür ilahiyatçı olmak için Şeriatı ret edeceksin. Çünkü bunun alıcısı var. Yüz yıldır şeriat öcü gösterildi bu toplumda. Sonra namaz, oruç gibi İslam Dini Esaslarına ait ibadetleri de terk edeceksin. Dilinin ucuyla savunacaksın da. Fakat kendi yaşamında terk edeceksin. Kendini Batıya yaklaştırıp oradan gelen hukuku ve yaşam tarzını yanlış yorumladığın din ile destekleyeceksin.

Adın ilahiyatçı olacak. Çünkü Ankara İlahiyatı kuranlar boşuna kurmadılar.

İddiaları ne bu İlahiyatçı taifesinin. Birini ele alalım: “Şeriat Arap’ın örfü, Yahudilerin dini, İslam Tarihi boyunca yapılmış bazı içtihatlar, fetvalarmış. Mecellenin 36 maddesi olan “Ezmanın tagayyürü ile ahkamın tagayyürü inkar olunamaz” cümlesi bu alanı kapsıyormuş. 

Şöyle doğru: Şeriatın Kur’an’da nas olan kısmı değişmez. Ancak içtihadi konular zaman içinde değişir. Eğer miras, medeni, cezai, iktisadi hukukla ilgili ayetler varsa ki var. Bunları söylerken Allah hata mı etmişti? Bu hukuk genelin % 20’si ise; Mustafa Öztürk böyle diyor; onun hayata geçirilmesi için çağrı yap. Bunlar Allah’ın emri değil mi? Allah diyor mu “bunları emrediyorum ama bunlar Arap’ın örfüdür. İstemezseniz değişir.” 

Kaldı ki sünnet ve içtihadın kalanı için yeni içtihatlarda bulun. Bana göre böylesi daha uygun de. Hayır! Mesele başka. Mesele dinin hep ortadan kalkması. Ama onu söylemeye cesaretleri yok.

Çare neymiş? Bildiriden: “Laik Türkiye Cumhuriyet Devletimize sahip çıkmaya devam etmek.” “Bu gerçekler ışığında ilahiyatçılar olarak bizler, bütün halkımızı, aziz dinimiz İslam’ı yaşarken aynı zamanda büyük Atatürk’ün ve şehitlerimizin emaneti olan laik demokratik Türkiye Cumhuriyeti devletimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

Devletimize sahip çıkmak. Evet. Ama dini musallaya bağlayan devlete mi?

Eh. İşi bitirdiniz. Din sizin söyleminizle sadece namaz, oruç ve selamlaşmaya kadar indi. Bunu da siz yapmıyorsunuz zaten. Ondan sonrası dedikodu. Bu kadar imama ne gerek var? Bu kadar camiye ne gerek var? Çocuklar tatil yapsa ya. Yaz kurslarına niçin gidiyorlar? Avrupa medeni. Biz geri kalmış cahil bir topluluğuz. Osmanlı mı? Sadece savaşan ve haremde karı oynatan bir devletti. Kardeş katline izin verirlerdi. İyi ki yıkıldı.

Sizin savunduğunuz konuda yorum kolay. Ama cevap vermek zor. Çünkü bazı yerler 5816’ya takılıyor.

Ezcümle; şeriat İslam’dır. İslam’ın devlet idaresiyle ilgili kısmıdır. Azdır veya çoktur. Ama Allah’ın emridir. Bin küsur senedir uygulanan Şeriat asla Batı hukuku heveslilerinin ağzına sakız olamaz. Kur’an’da söylenen de Kur’an’ın dışındaki sünnet ve içtihatlar da toplumsal konular da Şeriattır. Zaman değiştiyse hükümleri değiştirmek ne tasavvufçuların ne de taife-i zındıkanın işidir. Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda ortaya çıkan problemleri hal yoluna gitmektedir.

Müslümanın görevi geçmişte İslam yurdu olan bu toprakları yeniden İslam yurdu yapmaktır. Hak ve batıl mücadelesi devam edecektir. Ta ki Hak galip oluncaya kadar vesselam.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İzmirli öğretmen

Hurşit Paşa:Sen de şeriat istemişsin. Bak şeriat isteyenler böyle asılırlar. Bediüzzaman:Şeriatın bir meselesine bin ruhum olsa feda ederim.

H.Y.E

Şeriatın bir çok tarifi var. En yaygın olanı,en iyi bilineni, " Kanun,yasa vb. oluşu" Şimdi ülkemiz Türkiye'de de anayasa var, kanunlar var. Her anayasanın, her kanunun bir ruhu vardır. O zaman, ülkemizdeki bu anayasanın ve kanunların ruhu nedir? Evet bildiniz. Kemalizm. Kemalizm, İslam şeriatına karşı uydurulmuş bir inanış biçimi. Biraz yerli fakat çoğu Avrupai fikir ve düşüncelerin karışımı bir yapı. Bu yapıda, başta eşcinsellik gibi sapıklık olmak üzere her harekete kendini ifade özgürlüğü var fakat İslam'ın dünyevî alana ait olan şeriatı savunmayı vazgeçtik, anlatamıyorsun bile.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23