• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İdris Günaydın
İdris Günaydın
TÜM YAZILARI

Kenan Evren’in İslam’a hizmeti

13 Eylül 2024
A


İdris Günaydın İletişim: [email protected]

 

Kenan Evren ile ilgili böyle bir başlık attığımı görenler “Ne alaka?” sorusunu sormuşlardır. Yazının tamamını okuyunca ne demek istediğim anlaşılacaktır.

Kenan Evren her şeyden önce bir askerdi. Bu ülkenin ordusunda ne kadar dini ve ahlaki telkinde bulunulmuşsa o kadar dindardır. Ne kadar vatan, millet, mukaddesat telkinleriyle büyümüş ise o kadar vatanperverdir.

Kenan Evren’i iyi anlamak için o yılları iyi hatırlamak gerekir. Çünkü her gün memleketin dört bir yanında otuz kişi sağ-sol çatışmalarında ölüyordu. Hükumet Demirel hükumetiydi. TBMM kanun çıkaramıyordu. Yeterli sayıya ulaşan CHP ve AP bir araya gelmiyordu. TBMM, 116 tur yaptığı halde Cumhurbaşkanını seçemiyordu. Kenan Evren Genel Kurmay Başkanı olarak yapısal bazı değişiklikler istedi. Bazı kanunların değiştirilmesini hükumete önerdi. Lakin hükumet duymamazlıktan geldi. Çünkü çoğunluğu yoktu. Memlekette polis neredeyse bypass olmuştu.

Memleketin en ücra birimleri bile mahalle mahalle bölünmüştü. O yıllarda Çarşamba’da görevliydim. Bir seferinde Giresun’a geldim. Mezun olduğum okula ziyarete gittim. Dönüşte rahmetli halamın yanına gideceğim. Bir mahalleye sol görüşlüler barikat kurmuşlar. Beni engelleyip dövdüler. Kime derdini yanacaksın. Aleni oluyordu böyle şeyler.

İşte bu ahvalde, memleket daha kötüye gitmesin diye Kenan Evren darbe yaptı. Millet bir oh dedi. 

Kenan Evren’in İslam’a büyük katkıları oldu. Fakat o bunları bilerek ve isteyerek yapmadı. İnançlı bir insandı. Fakat akidesi bozuktu. Neyi nasıl öğrenmişse öyle davrandı.

Türkiye’de bir teamül vardı. İki büyük partiden ayrılma. Adalet’e vermeyeceksen Halk’a ver. Hakikaten bu anlayış tutmuştu. 

Milli Selamet ve Milliyetçi Hareket’in olduğundan fazla yükselmesi mümkün görünmüyordu. Halk o iki büyük partiden vazgeçmiyordu. Milli Selamet’in iktidar olması bu durumda mümkün görünmüyordu. Kenan Evren bütün partileri kapattı. Böylece Erbakan’ın önünü açtı. Kurulacak tüm partilere eşit yarış imkânı sağladı. MSP’yi hükumet olmanın yanına yaklaştırmayan Askeriye, zımnen Özal’la MSP’yi hükumet ortağı yaptı. Millet, bir başka liderin de Başbakan olabileceği durumu gördü. 

İki büyük parti efsanesi yıkıldı.

Ayrıca kızlar İmam Hatip Okullarına onun zamanında girdi. Sadece Ankara İmam Hatip’te okuyan kızlar tüm İmam Hatiplerde okumaya başladı.

Ayrıca İmam Hatip Anadolu Liselerini askeriye döneminde açtılar.

Yüksek İslam Enstitüleri de İlahiyat Fakültelerine onun zamanında dönüştü.

En büyük hizmeti de okullarda Din Kültürü Dersini mecburi kalmasıdır. Yoksa millet Ak Parti hükumetini bekleyecekti.

O bunları Allah rızası için veya dine hizmet için yapmadı. Ama Allah murad etti mi sizin dininize muhalifleri de hizmet ettiriyor.

Ayrıca bir Erzurum mitinginde Ramazan günü su içince halk sesini yükseltti. O da seferi olduğunu söyledi. Yoksa inkâr da edebilirdi. Bu onun yanlış da olsa iman ehli olduğunu gösterir. Ülke idarecileri o ülkenin tamamında seferi olmazlar. Ama onun bilgisi bu kadardı.

“Bir sağdan bir soldan astırdık” lafı çok vahim bir laf. 

Gerçekten hak ettiler mi? Bütün hukuki süreç baskısız tamamlandı mı? Bunların hesabını o verecek. Bu durum çok acı.

Ama unutmayalım ki Anayasa oylamasında % 92 oy çıktı. Oy verme günü de hiçbir baskı görmedim ben. 

Kenan Evren kendi günahıyla sevabıyla terk-i diyar etti. Allah samimiyetine göre rahmet etsin.

Bugün Ak Parti iktidarda ise, Refah Partisi on bir ay da olsa iktidara gelmişse bunda Kenan Evren’in istemeden yaptığı icraatlar vardır. Ben böyle düşünüyorum.

En azından kardeş kavgasını bu topraklardan kovdu. Bölünmüş mahalleleri tekrar birleştirdi.

Demirel: “13 Eylülde terör nasıl bitti?” diyerek sanki terörü askeriye körüklermiş gibi bir havaya girdi ama bunlar boş laflar. Millet güçlü bir ses istiyordu. O ses de askeriye oldu. Bu bir aşiret veya kabile savaşı değildi ki. Çocuklarına hakim olamayan anne-babaların sokağa hakim olan çocuklarının çatışmasıydı. Vesselam. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İzmirli öğretmen

O koyu bir kemalist'ti. Ben ona rahmet dileyemem. Özal'a da seçim galibi olmasına rağmen bi türlü hükümet kurma görevi vermiyordu.

Hasan

Sizde adamın rütbelerini söktünüz, Kenan evrende bir abd projesidir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23