• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

Müslümanlar sadece Hristiyan ülkelere mi göç ediyordu?

08 Temmuz 2024
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

On yıllardır İslam’ı karalamak ve onun geri kalmaya neden olduğunu iddia etmek için sorulan bir soru var; Müslümanlar neden Hristiyan Batı ülkelerine göç ediyorlar da Müslüman ülkelere göç etmiyorlar? Gerçekten de en çok göç Amerika, Kanada ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerine yapılıyor. Bu soruya mütedeyyin kesim, sebebin İslam’dan değil Müslümandan kaynaklandığını ve ikisinin de aynı şey olmadığını söyleyerek cevap veriyordu. 

Ancak son göçmen karşıtı olaylar gösteriyor ki asıl sorun bu iddiayı dile getirenlerin ırkçı, İslam ve Müslüman karşıtı tutumları… Müslüman göçmenlerden kastımız Suriyeli veya Afgan göçmenler değil. Onları kriter olarak da görmüyoruz. Çünkü çoğunun iş bulmak veya daha barışçıl bir ortamda yaşamaktan çok çatışma bölgesine en yakın güvenli bölgenin Türkiye olması nedeniyle buraya geldiğini biliyoruz. Biz tartışmaya iş bulmak, iş kurmak veya okumak için göç eden insanlar üzerinden girip çıtayı yukarıda tutarak girmek istiyoruz. 

Malumdur ki son dönemde Arap ve Müslüman dünyadan birçok işadamı Türkiye’ye yatırım yapmaya geldi. Turizm amaçlı gelenlerin sayısı da milyonları buldu. Türkiye’ye gelmelerinin tek sebebi Müslüman bir ülke olması. Çünkü buraya geldiklerinde kültürel olarak yabancılık çekmiyorlar. Ayrıca kazanacaksa Türk kardeşlerimiz kazansın diyenlerin sayısı bir hayli fazla. Bunun yanında Batı ülkelerinde sonradan Müslüman olup da bulunduğu toplumda rahat etmeyen birçok insan da Türkiye’ye yerleşti. Batıda yaşayıp da hali vakti yerinde olan Müslüman kökenli birçok insanın da Türkiye’den ev alarak ömrünün kalanını ülkemizde geçirmek istediğini biliyoruz. 

Ne var ki çoğu burada dışlandıkları için geri dönmeye başladı. Mesela Amerikan asıllı Müslüman bir bayan buradaki İslam karşıtlığının Amerika’dan fazla olduğunu söylüyor. Aslen Amerika’da yaşayan bir Pakistanlı ise buradan aldığı evi satıp Amerika’ya geri dönüyor. Beni dövseler de Türkiye’den gitmem diyen Fransa’da doğmuş bir Suriyeli entelektüelin de kafası karışmış durumda. Bunun gibi çok sayıda örnek var. 

Bu insanlar Türkiye sırf Müslüman bir ülke diye geldiler. Ekonomiye katkıda da bulunmak istediler. Ancak “Müslümanlar neden Müslüman ülkelere gitmiyorlar” diyenler yüzünden ya gelmekten vazgeçiyorlar veya geri dönüyorlar. Demek ki sorun İslam veya Müslümanlık değil. Tam dersi sorun bizdeki Müslüman karşıtlığı. Sözde bazı milliyetçiler sırf Müslüman diye çuvalla para getirene bile bıçak çekebiliyor. O bıçak çekilen ki bıçak çekenden daha zengin, daha medeni, daha eğitimli ve memlekete daha çok katkı sunuyor. Ama yine de tahammül etmiyorlar.

Memlekete faydası olanı istemeyenler memlekete zarar verirler. Dolayısıyla bu tip yobaz ırkçı ve Müslüman nefretiyle dolu olanlardan milliyetçi veya vatansever çıkmaz. Şayet vatandaşlık memlekete yapılan fayda ile ölçülseydi onların çoğu vatandaşlıktan atılacaktı. Ancak maalesef meydan onlara kalmış. Bir ülkede kontrol faşizmin eline geçerse o ülke geriler ve fakirleşir. Onlar istedikleri kadar yan gelip yatıp milletleriyle övünsünler. İlk afette ya da savaşta ülke çöker. 

Konuya dönersek; işbu çağdaşlığı kendinden menkul güruh yüzündendir ki Müslümanlar Türkiye’yi pas geçip batıya yöneliyorlar. Aslında Türkiye’ye meyletmeleri yeni oldu. Hükümet biraz muhafazakâr olunca akın akın gelmeye başladılar. Ancak sonra ırkçılığın ve din düşmanlığının çirkin yüzüyle karşılaşınca geri dönmeye başladılar. Anlıyoruz ki bizdeki kendini çağdaş ve laik olarak tanımlayan kesim insanlara saygılı olabilse (ki bu insan olmanın gereğidir) Türkiye bir cazibe merkezi olacak. Eğer olmuyorsa veyahut muhafazakârlığın ağır bastığı bir dönemde ülkemiz dünya Müslümanları için bir menzile dönüşebiliyorsa sorun İslam’da değil İslam düşmanlığındadır. 

Sonuç olarak Müslümanlar Müslüman ülkelere de göç edebiliyorlar. Tersini iddia edenlerin iddiası da böylece çürütülmüş oldu. Tıpkı çağdaşız deyip 100 yılda taş üstüne taş koymamaları gibi. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Dumrul

Yine hükümetin hiç bir suçu yok tabiiki! Nefret bir günde olmadı, toptan nefretcileri kasdetmiyorum ama bıçak sallayan sade vatandaş rüzgar nereden esen tip. Peki bu rüzgara hakim olamayan hükümetimizin her krizde olduğu gibi bunda da ne bir suçu var, ne bir mesuliyeti. Batıdan Bosnaya, Türkiyeye dini sebeplerle göç eden çok. Hatta bir çok gayri müslim malum BAEye de göç ediyor. Artı emekli Batılılar Tunus, Fas gibi ülkeler, iş kurmak isteyenler Malezya gibi ülkelere göç edebiliyor. Demek ki (kısmen) refah, huzur ve düzen

Ortadan konuşan

Sayın yazar! Eğer Avrupaya ve daha batıya kapılar ve deniz yolu açık olsaydı Suriye'lilerden bir kişi dahi Türkiye'de kalmazdı. Bunu sende biliyorsun....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23