• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Vicdan ve cüzdan israfı

21 Mart 2024
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

 

Eskiler; “Hırs, tamah, ihtiras, doymak bilmeyen bir canavardır. İnsani hasletleri yerle bir eder ve tamiri, telafisi zordur” derler.

Vicdan ve cüzdan israfına bu pencereden bakabilir miyiz bilemiyorum. Sözümüz bakalım diyenlere gelsin.

Geçtiğimiz gün Üsküdar Fethi Paşa Korusu’nun tepe noktasında bulunan Dilruba Restoran’da iftara davetliydik ve ilginç bir başarı hikâyesiyle karşılaştık.

Öylesine insani ve vicdani bir uygulama idi ki, şaşırdım. Vicdan ve cüzdan israfını önleyebilecek bu örnek uygulamayı, Ramazan sohbeti babından paylaşmak isterim.

Dilruba’nın işletmecisi Said Özadalı, 30 yıldır turizm ve yemek üzerine mesleğini layıkıyla icra eden, insanlara sağlıklı yiyecekler noktasında her türlü hizmeti öncelemeyi vazife edinmiş bir anlayışla çalışıyor.

İftar öncesi ve sonrası yaptığımız sohbette, yiyecek ve içeceklerle, insan bünyesinin arasındaki uyumun, sağlıklı şekilde yürütülebilmesine dair izahlarda bulundu.

İnsan başta olmak üzere her canlının rızkına Allah’ın kefil olduğunu vurgulayarak:

- “Biz insana hizmet noktasında rızıklandırılmışız, rızkımız elbet gelecektir, önemli olan işimizi düzgün yapabilmemizdir” dedi.

Gelelim Ramazan’da ve sonrasında da devam ettirecekleri uygulamaya.

Hani şöyle bir kanaatimiz vardır. “Açık büfe yemeklerde israf çok oluyor” diye.

Doğru bir kanaattir. Şimdiye kadar rast geldiğim yerlerde gerçekten de israf çok oluyordu ve işletme müdürlerine gidip, israfı önlemelerini söylerdim.

Dilruba’da iftar ve sahur açık büfe olarak sunuluyor ama tam tersi israf önlenmiş.

Said Bey, israfın önlenmesi için şöyle bir uygulama yapmış ve israf yüzde seksene varan oranda azaldığı gibi israfın mükâfatı da müşterilerinin cüzdanlarına yansımış.

Dilruba’ya girdiğinizde güler yüzlü servis elemanları “hoş geldiniz” dedikten sonra size bir bilgilendirme broşürü sunuyorlar.

Bilgi şöyle:

“Açık Büfe iftar ve sahurda:

Tabağında yemek, bardağında içecek bırakmayarak, israfı önlememize yardımcı olan misafirlerimize; kişi başına yüzde 25 indirim uygulanıyor”.

Tabi merakımdan izledim. Gerçekten de tabaklarda yemek bırakılmıyordu ve yine verilen bilgiye göre çöpe giden yiyecekler ciddi oranda azalmış.

Burada zatım için meselenin önemli kısmı israfın önlenmesidir.

Vicdanların hızla tükendiği bir savrulma yaşadığımız şu devirde, haliyle cüzdanlarda da ciddi bir savrulma var ve neyin ne kadar helal olup olmadığı ise karmakarışık.

Bu nedenle, sadece yiyecek ve içeceklerde değil, insan israfından başlayarak hemen her alanda ciddi şekilde kanaati, israfın önüne koymalıyız. Derdim budur.

Said Bey’e:

-“Peki, tabağında yemek bırakanlar ne yapıyor” dedim. Dedi ki:

-“Bazı müşterilerimiz; ‘Kusura bakmayın, çok almışız yiyemedik, tabağımızda yemek kaldı, ücretimizi tam olarak ödemek istiyoruz’ diyorlar”.

Sözün özü; uygulama çok başarılı olmuş. Örnek alınması gereken bir sistem!

Darısı, işini sahiplenen başka müessese yöneticilerine! 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

osmanoğlu

belediye çadırlarında anneler en küçük çocuğuna bile aynı.yemeği alıyor, çocuk iki üç lokma yer veya yemez gerisi israf, anne de oralı değil, ne alırken ne yedirirken ne de bırakırken hiç düşünme yok, özellikle orta yaşa yakın anneler, çözüm belediye sos.hizmet birimi çocuklar için uygun paket hazırlatmsı, bu senelerdir vicdan sızısı olsrsk devam etmekte,

hüda partili

Başlangıç olması bakımından iyi olmuş.Ancak yüzde 100 önlenmesi mümkündü israfın(ki bu israf milli ekonomiye çok fena mal oluyor)diye düşünüyorum:Şöyle olur:Porsiyonları çok küçük yaparsınız ve aynı zamanda tabakta bırakılımaması için aynı tedbiri alırsınız.Böylece ne israf olur ve ne de Allahın gazabı üzerimize inip pahalılık ve kıtlık olarak dönmez inşaallah.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23