• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Üniversitelerimiz Türkiye Yüzyılına tam uyum sağlamalı

26 Temmuz 2024
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

 

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, hemen her merasimde kültür ve tarih mevzularına değinirken, yerlilik ve millikten söz ederek, köklerimize dönmemiz gerektiğini, köklerinden kopan milletlerin istiklallerini kaybettiklerini ifade eder.

Tarihimizin, medeniyetimizin, kültürümüzün kökleri çok sağlam toplumlardan birisi idik. İki yüz yıllık Batılılaşma baskısı yüzünden eğitimden sanata, kültürden tarihe darmadağın bir toplum ve devlet olma baskısından nihayet yeni kurtulmaktayız.

Bu manada üniversitelere çok büyük görev düşmektedir. Rektörlerden dekanlara ve hocalara kadar yerlilik-millilik inancıyla yöneticilere ihtiyaç duyulduğu aşikârdır.

Malum, Ağustos ayının ilk yarısı rektör atamaları günleridir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan; “eminiz ki” milletimizin inancına ters düşmeyen; insanımızın inanç-örf-adet ve geleneklerine karşı duyarlı olan rektörleri görevlendireceği beklentisi büyüktür.

Bütün eğitim kurumlarımız ve özellikle üniversitelerimiz, diploma temin merkezi olmaktan çıkarılmalı, diplomayı alınca da; “Ben üniversite mezunuyum iş bulamıyorum” diye siyasi ve ideolojik elemanlar olmaktan kurtulmalı, milletimize-devletimize; “aidiyet-mensubiyet-mesuliyet” azim ve inancıyla eğitilmeli, öğretilmeli, yetiştirilmelidir.

Bir kısım ilim yuvalarında, ilimden ziyade dünyaya abanmış ve adanmışlığın küresel versiyonu olan yöneticilerin varlığı her yerde görülmekte ve zarar vermektedirler.

Böyleleri ne yazık ki,  hayatın anlam ve gayesini dünyevi bir varoluş olarak kabullendikleri için, esas işlerini yapmaktan ziyade, nerede nasıl kimlerle; şanımı, şöhretimi ve tabii konforumu yüceltirim, yükseltirim hesabı yüzünden eğitim meselesi gerilerde kalmaktadır.

Yine böyle kimseler; makam-mevki ve statü hırsıyla, kendileri gibi düşünmeyen, konuşmayan ve yaşamayan ve daha çok adaletten, insan haklarından, eğitimden, devlete-millete hizmetten söz edebilen kimseler üzerinde baskı kurarak, kendisini beşer-üstü olarak görürler.

Prof. Dr. Sadettin Ökten hocama göre bunun diğer adı, Tanrısal olma iddiasıdır. Bir söyleşisinde şunları ifade eder hocamız:

-“Modernite kalp ve nefisle uğraşmadığı için, onun gelişmiş ve donanmış insanı, Tanrısal olmaktan başka bir iddia sahibi olamıyor.

Servetimiz ve yaşadığımız muhit maddi imkânlarımızı; mizacımız, zekâmız, irademiz ise manevi imkânlarımızı belirliyor.

Emelimiz, bir ihtiras halini alıp bu imkânları zorladığında, bu imkânlarla gerçekleştirilmeyecek kadar büyük olduğunda, ruhi dengemiz ciddi surette tehlikeye giriyor”.

Hocamızın tespitlerinden sonra Türkiye Yüzyılına tam donanımlı girebilmek için önce eğitim sistemimizin köklerimize bağlı şekilde iyileştirilmesi elzemdir.

Bu manada Akdeniz Üniversitesi rektör adaylarından hukuk ve iletişim-yönetim duayeni Prof. Dr. Mehmet Altunkaya’dan söz etmek isterim.

Tam bir yerli ve milli olmakla birlikte, dünyayı da ülkemizi de ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel bakımdan içeride ve dışarıda temsil etmiş, halen Akdeniz Üniversitesinde hoca olan Altunkaya, Cumhurbaşkanımızın değer yargılarına muti bir isimdir.

Ezcümle:

İki yüz yıldır kaybedilen toplumsal hafızamızı yeniden kazanabilme ve toparlayabilme adına, üniversitelerimiz ehil ellere teslim edilmeli vesselam.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Üniversiteler

Sen ya şaka yapıyorsun 

Bim

Resmen saçmalamış. Üniversite diploma verme merkezi olmayacak, işsiz kalan üniversite mezunu diplomaya güvenmeyecekmiş. O zaman niye açtınız o kadar bölümü. Niçin yıllarca boşa emek ve para harcıyor vatandaş. Her bölüm kamu ve özelde iş bulma oranını yazsın, belirli bir oranın altında kalan kapatılsın. Şu an faaliyette olan fakültelerin en az yarısı, ön lisansın yüzde 80 i kapatılmalı. Sen her yerde eğitim fakültesi aç, sonra atayama o kadar mezun varken bakan çıksın Eğitim Fakülteleri öğretmen yetiştiremiyor desin. Yahu sen fen edebiyat mezunlaını öğretmen atıyorsun, 2012 de bir gecede sınıf öğretmenini Matematik öğretmeni yapıyorsun. Sonra beğenmediğin eğitim fakültesi hocalarının ders vereceği (çünkü başka seçenek yok) Akademi kurup çözcem bu sorunu diyorsun. Çok komiksiniz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23