• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Fetihlerin ve Tarihin Evi Çorum

27 Ağustos 2024
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

 

Gezi izlenimlerimize mecburi ara verdik. Bu yazı geçtiğimiz hafta yayınlanacaktı ama merhum hocamız Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan’ın vefatı sebebiyle bugüne kaldı.

Kelime-i Tevhidin ebedileşmesi için fethedilen coğrafyamızın kadir ve kıymetini bilen ve bildikleriyle amel ederek sahip olduğu toplumun tarihine, kültürüne, ekonomisine hizmet eden insanlarımızın ilmini, kıymetini bilerek istifade etmeliyiz.

Fetihlerin ve tarihin evi Çorum’a önce Evliya Çelebi’nin tespitleriyle bakalım ve fethin tapularına kısaca değinelim.

Evliya Çelebi bir fetih seyyahıdır. IV. Murad’ın isteği üzerine başlama sebeplerinden birisi de “fetih topraklarında dini ve ticari hayat nasıldır, atalarımız neler yapmıştır ve daha neler yapılmalıdır” diye bir müfettiş gibi görevlendirilmiştir.

İşte bu seyahatlerinin birinde Çorum’a da uğrar ve halkının çalışkan ve bir ahiler şehri olduğuna belirttikten sonra havasının astım hastalarına şifa dağıttığını, Selçuklu Sultanı Kılıçarslan’ın, hasta oğlu Yakup Mirza ile birlikte çevrede bulunan benzeri hastalıklara müptela insanları buraya göndermiş ve sağlıklarına kavuşmuşlardır.

Evliyamızı destekleriz ve şahidiz ki, iki gün kaldığımız şehirde böylesine insanın sıhhatine iyi gelecek havayı başka yerde görmedik. Pek latifti.

Çorum’a yolu düşenlerin gitmeleri gereken ilk mekânı söyleyeyim. Ulu Camii görmeli ve ibadet etmeseler bile içeride belli süre oturmalılar. Harika bir huzur mekânı.

Camiye girdiğimde dilimden şu sözler dökülmüştü:

-“Muhteşem, Allahu Ekber. Buraya Hıristiyan birisi girse Müslüman olarak çıkar”.

Ulu Camii hakkında bilgilere yer verelim.

Diğer adı “Murad-ı Rabi (Arapça/4) Camii olan Ulu Camiinin, Selçuklu Sultanı III. Alâeddin Keykubat zamanında, azatlı kölesi Hayreddin tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

II. Bayezid zamanında meydana gelen büyük depremde harap olmuş, Mimar Sinan tarafından onarılmış. III. Murad zamanında ise “Sultan Muradi Salis (Arapça/3) Cami” olarak tanınmış.

IV. Murad, Erivan Seferine giderken bölgede konaklamış ve caminin bakımı ile çevresine medrese yaptırılmış. Bu tarihten sonra caminin adı “Sultan Muradı Rabi olmuş. Evkaf kayıtlarında bu şekilde yer almakta.

1789-1808 tarihleri arasında Çorum ve çevresi bir deprem geçirmiş ve cami de hasar oluşmuş. Bunun üzerine Çapanoğlu oğlu Abdülfettah Bey tarafından 1810 yılında ahşap, tek kubbeli olarak tamir edilerek bugünkü halini almış.

II. Abdülhamid han tarafından ise 1908’de caminin son cemaat yeri ve üst katı ile doğu cephesine minare yapılmış.

Caminin abanoz ağacından yapılan minberi, 1306 tarihinde Ankaralı usta ve nakkaş Abdullah oğlu Davut ve Ebubekir oğlu Muhammed tarafından yapılmış. Günümüzde minberin orijinalliğini büyük ölçüde korunmuş vaziyette.

Ezcümle:

Çorum, Selçuklu ve Osmanlı şehri yapılarıyla dolu ve keşfedilmeyi bekliyor. Hıdırlık Tepesi, saat kulesi, çarşıları, şehri çepeçevre sarmış, insanı kucaklıyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Peki

Peki neden hiç bir hareket yok bu şehirde. Ne Vali ne belediye başkanı nede ilçelerde kaymakamlar tanıtım için çalışmaz. Gelen miskinliğe alışır ve görevini tamamlar gider. En çok göç veren illeri arasındadır. Yazar hep tarihten bahsetmişsin dertlerinden ve sorunlarından sende bahsetmemişsin. Yani balı böreği yemiş gezmiş gelmişsin. Çorum makas şehirdir. Konumu gelişmeye müsaittir. O zaman bu şehir niye göç verir. Her iktidar bu şehri yok diye niye görür. Çok üzgünüm. Gelişmede ve sanayide hiç bir varlığı olmayan illere sırf siyasi nedenden hava alanı ve demir yolu yapılırken, üreten ve kendini geliştiren bir ile hiç bir şey yapılmaması garip. Sen seneye bir daha git bu kez de bir kaç camii gez biraz da ye bir şeyler gel.Çorumum güzel ilim garip ilim .

ŞEREFLİ TS

Biraz borç ver bizede gidip uşaklarımla gezim hauraları verirmisin sayın yazar başka bizde gezecek para yok tatillerimizi köyde geçirmekten başka bişe yaptımız yok
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23