• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

96-Alak-1 OKU AMA NASIL?

24 Ağustos 2020
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Yiyeceğimiz her şeye, helal mı, haram mı; iyi-kötü mü? dikkat ediyoruz. Söylenen her söze, kitaba, yazıya; yalan, fitne ve hainliğe, dikkat etmeden, “Bu da bir fikir” deyip, yanlışı fikre karıştıramayız. Zira bugün fikir pazarında, yalan, fitne, hainlik bulaşıcı hastalık haline gelmiş; zengin topraklara sahip ülkeleri harabeye çeviriyor. Zengin toprak halkı liyakatini kaybedip, sığınmacı oluyor? Hainlik, nimete körlük doğurup, şükrü kaldırıyor. Afganistan’dan, Irak, Suriye, Mısır, Sudan, Yemen, Libya, Afrika, Latin Amerika yangınları bütün dünyadan görülüyor.

 Her söze, “Bu da bir fikir” demeden, bu fikirlerin insanlığa ne yararı var? diye düşünmek gerekiyor. Bu ön değerlendirme, adımını atmadan önündeki çukura bakmak kadar önemlidir. Dikkat etmezsek, yalancı aldatır. “Temel atma” der, gidersen. Yalancılar seni, “Temel atmama töreni”  isimli reklam filmlerinde, “Gönüllü figüran” diye ücretsiz kullanırlar.

Allah Resulü, “Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, faydalı bir sözünüz varsa söyleyin. Yoksa susun” buyuruyor. Yani söz o kadar değerli ve önemli bir imkandır. Yalan ve boş söz söylememeye dikkat eden Müslüman; yalan ve boş söz dinleyip yalancının peşine düşmemenin dikkatini göstermekle sorumludur. 

“İlmin başı, Allah’ı bilmektir” Allah’ı bilen, ümidini kaybetmez. Fani, ölümlü dünya, kendi taifesine fanilik realitesini anlatırken tabii neticesi ümitsizlik oluyor. Bu ses, Mümin mahallesine ulaşmaz. Bu sesi Müslüman mahallesinin sesi yapmak istiyorlar. Ama Müslüman mahallesinde ezan var. Ters sese yer yok. Allah’a iman, ölümü de, ümitsizliği de öldürür. Yasin Suresi-Ayet, 78:  “Kendi yaratılışını unutarak, bize karşı misal getirmeye kalkışıyor ve ‘Şu çürümüş kemikleri kim diriltecek?’ diyor. 36-Yasin-79: “De ki: Onları ilk defa yaratmış olan diriltecek. Çünkü O, her türlü yaratmayı gayet iyi bilir”.

Yaratan Allah, insan aklını vicdanını öyle yaratmıştır ki, İslam’ı zorla kabul ettirmeye ihtiyaç yoktur. Düşünen, bilen, arayıp araştıran insan, bu kadar peygamberin anlattığı ve Kur’an-ı Kerimin anlatmaya devam ettiği hakkı, hakikati; iyiliği, kötülüğü ve kendini elbette bilecektir. Bilmeyen münkirler, bilmek istemedikleri için bilememektedirler. 

YALAN, FİTNE VE KÖTÜLÜKLERE BİR FİSKE:

 KUR’AN-I KERİMDEN MEAL: 96-Alak-1:

İlk nazil olan beş ayetten ilki:

 “Yaratan Rabbinin adıyla oku!” (96-Alak-1)

AYETİN İKLİMİNDE BİR DÖRTLÜK: 

Kendini  bilmeyen, neyi bilecek? Yaratık var, Yaratan yok. olamaz!

Yapan yoksa, eser nasıl doğacak; böyle insan, ne söylesen anlamaz!

Yaratandır kainatın sahibi, sahipsiz  bir saray, saray kalamaz.

Çaresizin, çaresi de Allah’tır. Yaratan var, kainat da olacak!

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Milli

Allah razı olsun anlayandan da anlatandan da

Enver GÖKOVA

Hoş geldiniz Hasan amca özlemiştik
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23