• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Türkiye, neden Bosna’dan çıkarılıyor?

11 Eylül 2024
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

 

4 Eylül’de yayınlanan “Türkiye, NATO’dan çıkarılıyor mu?” başlıklı yazımızda, Türkiye’nin, Bosna’da görevli bulunan askerlerinin sayısında önemli bir azalma olduğunu belirtmiştik. Bu durumun Kosova’da da yaşanma ihtimalini dile getirmiştik.

Devamını bugün söyleyelim: Bosna ve Kosova bizim için hayati bir öneme sahiptir. Canımız, ciğerimiz, kardeşimizdir. Bu topraklardaki asker sayımız azaldığı vakit, sadece bir barış gücü misyonunda bulunan etkinliğimizi kaybetmiş olmuyoruz. Aynı zamanda Türkiye davasında, Anadolu’daki varlık mücadelemizde büyük bir gedik açmış oluyoruz. 

Hep söylüyoruz, yine söyleyelim: İstanbul’un savunması, Saraybosna’dan, Prizren’den başlar. Saraybosna düşerse, İstanbul tehlikeye düşer. Prizren düşerse, İstanbul sıkıntıya düşer. Türkiye’nin Bosna’dan ve Kosova’dan çıkarılması, Allah esirgesin bir kez daha, Türklerin Anadolu’dan çıkarılmak istenmesinin ilk adımlarıdır.

Falih Rıfkı Atay, Birinci Dünya Savaşı yıllarını anlattığı Zeytindağı isimli eserinin sunuş yazısında şöyle diyor: “Bizden Belgrat’ı aldıkları zaman, düşman delegeleri Niş kasabasını da istemişlerdi. Osmanlı delegesi ayağa kalkarak; ‘Ne hacet’ dedi, ‘İstanbul’u da size verelim.’ Babalarımız için Niş, İstanbul’a o kadar yakındı. Biz eğer Vardar’ı, Trablus’u, Girit’i ve Medine’yi bırakırsak, Türk milleti yaşayamaz sanıyorduk.”

Peki, bu olan bitene tavır almayan, direniş göstermeyen; üzüntü duymayan, öfke göstermeyenler ne olacak? Bir davayı anlamamış, bir mücadeleye inanmamış kimselerle beraber yürüyemeyiz. Onlara hiçbir şey anlatma imkânı yoktur. Onlara hiçbir şeyi, hele hele vatanı emanet edemeyiz. Yanlarında güvende olamayız.

Daha açık soralım: Türkiye’nin Bosna’daki asker sayısının azaltılma sürecini sevk ve idare edenler, bugün nerede, hangi konumda ve vazifededir? Bu kaybın ‘bedelini’ ödemiş midir? 

Bir soru daha: Kişisel başarı/kazanım için her yolu deneyenler, yolun sonunda, neyi kazanmış veya kaybetmiş olurlar? 

Birinci Balkan Savaşı’nın ardından, “Ey kutsal itaat, seni Balkanlarda ne çok aradım” diyen komutanın feryadı yankılandı kulaklarımda.

Bir mesele, bundan daha açık nasıl anlatılabilir? 

Sorular burada dursun ama biz durmayalım. Devam edelim.

Bahse konu yazımız, hatırı sayılır bir karşılık buldu, yankı uyandırdı. Mesela, Bosna ve Balkan medyasının etkili kuruluşlarından bir tanesi, röportaj teklif etti. Elbette kabul etmedik, edemeyiz. Buradan öteye geçemeyiz.

Yeri gelmişken: Milli Savunma Bakanlığı NATO ve e Uluslararası Güvenlik Dairesi Başkanlığı da bu 9 Eylül’de bir açıklama metni göndermiş. Sorulara cevap vermek yerine toplu bir metin hazırlanmış. Bu metinden, sorularımıza cevap bulmaya çalıştım. Bize ayrılan yer çerçevesinde, sizinle de paylaşmak isterim.

Soru: Ülkemiz, EUFOR Althea bünyesinde kaç askerle (subay, astsubay, uzman) temsil edilmektedir? 

Cevap: AB Gücü Althea Harekâtının görevleri; Bosna Hersek’te güvenli ve emniyetli ortamın devam ettirilmesine katkı sunmak, Dayton Barış Anlaşmasının uygulanmasına katkı sağlamak ve Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerine eğitim vermek ve NATO standartlarına ulaşmasına yardımcı olmaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri söz konusu uluslararası askeri harekâtlara başlangıçta Alay, müteakiben Tugay ve Tabur Görev Kuvveti seviyesinde destek vermiştir. 2012 yılından itibaren ise Bölük seviyesinde katkı sağlamaktadır. Harekât kapsamında 250 kadroya sahip olan ülkemiz Avrupa Birliği Gücüne en çok katkı sağlayan AB üyesi olmayan ülkedir.

Soru: Ülkemiz, EUFOR Althea bünyesinde hangi görevi üstlenmektedir? Ülkemize verilmek istenen yeni görev ve elinden alınmak istenen görev nedir?

Cevap: AB Gücü Karargâhı’nda Kurmay Başkanına doğrudan bağlı İstihbarat, Harekât ve Destek Yarbaşkanlıkları bulunmaktadır. Harekât Yarbaşkanlığının komutanlığını ülkemiz üstlenmektedir. AB gücü bünyesinde görev yapan Çok Uluslu Manevra Taburunun görevi; Bosna Hersek’te ortaya çıkabilecek krizlerde destek sağlamaktır. Tabur, ayrıca Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleriyle eğitim faaliyetleri ve tatbikatlar icra etmektedir. Söz konusu tabura katkımız, harekât ihtiyaçları çerçevesinde olmaktadır.

AB Gücü Karargâhı, NATO Saraybosna Karargâhı, AB Gücü İrtibat ve İzleme timleri koordine merkezine bağlı 5 adet İrtibat ve İzleme timimiz ve tüm milli unsurlarımızı muhabere, ikmal, bakım ve sağlık hizmetleri ile destekleyen Milli Destek birliğimiz bulunmaktadır.

Türk Temsil Heyeti Başkanlığımız halen Bosna Hersek’te huzur ve güven ortamının devam ettirilmesine katkı sağlamakta, millî menfaatlerimizi korumakta ve Türkiye Cumhuriyeti’ni onurla temsil etmektir. Bosna Hersek’te bulunan askeri unsurlarımız tarafından 1994-2023 yılları arasında 617 proje hayata geçirilmiştir. Bunun yanında, Başkanlığımız, Sivil-Asker İşbirliği faaliyetleri kapsamında kültür, eğitim, sağlık, sosyal ve altyapı alanlarında Bosna Hersek halkına destek olmaktadır.

Soru: EUFOR Althea bünyesinde bulunan Türk askerinin, kademeli olarak, azaltılacağı bilgisi doğru mudur?

Cevap: -

Soru: Türk Temsil Heyet Başkanlığı’nın, EUFOR Althea bünyesinde üstlendiği görevin Yunanistan’a devredileceği bilgisi doğru mudur?

Cevap: - 

Soru: Türk Temsil Heyet Başkanlığı’mız bünyesindeki asker sayımız neden azaltılmaktadır?

Cevap: - 

Soru: Türk Temsil Heyet Başkanlığı’mız bünyesindeki asker sayısının azaltılması, Bosna’nın güvenliğini olumsuz etkiler mi?

Cevap: -

Son sözümüz şu olsun: Hata insan içindir. Hatadan dönmek, kaba bir ifadeyle söylersek, döneklik değil, Hakkın teslim edilmesidir. Edelim.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vay bee..

Ayhan abi ne diyorsun hala natocular mi at kosturuyor?

Okur

Yani satışa mı geldik? Satanı terfi ettirmişler mi?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23