• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Atilla Özdür
Atilla Özdür
TÜM YAZILARI

Başkanlık mı, başbakanlık mı?

18 Şubat 2021
A


Atilla Özdür İletişim: [email protected]

Dünya ile güneş birbirleriyle cilveleşerek kendi aralarında döndüklerinde, mevsimler de birbirlerini takip ediyorlar. Bizim Türkiye’mizde mevsimlerden örnek alan siyasa, zamanı geldikçe anayasasını değiştiriyor. Yakın bir gelecekte hali hazır kullanageldiğimizi bırakıp bir yenisinde karar kılacağız..

Nasılı olsun istersiniz? Başkanlısı mı, başbakanlısı mı olsun..?

Son istediğimiz, başkanlı idi amma, siyasi partilisi türündendi.. İyi kötü bir asırdan bu yana başbakanlı olanını kullandık. Yukarıdan geldiği için, pek kıymetini bilemedik. Üzerine üstlük bir de kullanım hataları eklenince, kendinden beklenen verimi alamadık ve batırdık..

Son anayasa, halen kullanageldiğimiz olanı, darbe anayasası idi. Bir kez daha tamirata alındıysa da, beklentilerimize olumlu cevap veremedi ve yenisine niyetlenmiştik.

Bu kez anayasa aşağıdan tasarlansın isteniliyor. Kendimiz kesip biçelim ve kendimiz dikip giyinelim…

Devletin başkanı tarafsız olmalı. Çekip çevirdiği, koruyup vazifelendirdiği insanların fikriyatına ve hayati tercihlerine karşı tarafsız kalmalı. Şimdiki gibisinden partili olması durumunda tarafsızlık, taş çatlatılsa mümkün olamıyor. Mecliste çoğunluk sahibi olduğunda ise, hepten imkânsız…

Hem aynı zamanda Meclis’teki üyeleri de pek seslerini çıkarmıyorlar, çıkaramıyorlar..

Cumhurbaşkanlığı için adayları siyasi partiler belirlesin mi? Başkan, herhangi bir partinin adayı olarak seçilir de makamına gelip oturduğunda da, tarafsızlığı pek inandırıcı olamaz. Özellikle çok ince ve hassas konulardaki kararlarında tarafsızlığı daima tartışılır. Hele hele bizim gibi ideolojilerinde keskin farklılıklar bulunan Türkiye gibi toplumlarda.

Ne dersiniz adaylıklar partiler eliyle ileriye sahaya sürülmesin de aday olmak isteyenlerin kendileri isimlerini tabelaya yazdırsınlar. Halk tarafından bunlardan birisi seçilir.

Başka yolu var mı?

Haa, Başbakanlıklı olanına işin başında yol kapatılmış. Kullanıcı hataları sistemin kendisine yüklenince kapısı da kendiliğinden kapanmış. Bundan ötürü bunun adını anmak bile tehlikeli. Dönüp dolaşıp yine başkanlıkta karar kılınacak.

Kılınsın da, hiç değilse, mebuslara da mebusluğunun hakkı teslim edilsin.

İcabı halinde başkan görevinden alınabile. Tabii sekreteryada yer alanlar da…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Onu bunu bilmem ben:

2023' de gül cumhurbaşkanı olmalı. 2028' de gül' ün eşi cumhurbaşkanı olsun. 2032' de yeniden gül cumhurbaşkanı olmalıdır. 2037' de gül' ün eşi bir daha cumhurbaşkanı olsun artık. 2042' de yine gül cumhurbaşkanı olmalı. 2047' de again gül' ün eşi aşk ile tekrarlayalım yeniden cumhurbaşkanı olmalı! Kaç etti? Bu böyle böyle gitsin işte, ne kadar yaşarlarsa; ortak bi konsensüs lazım.

Yzomer

Onu bunu bilmem ben: adlı kullanıcıya;iyi de kardeş Gül'ün adı şimdi ne alaka yani.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23