• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Karahasanoğlu
Ali Karahasanoğlu
TÜM YAZILARI

Haydi solak ekonomistler, cevap verin şu bakanlığa!

18 Temmuz 2023
A


Ali Karahasanoğlu İletişim: [email protected]

 

Doğalgazda faturaya %1 bile yansımayacak oranda ÖTV değişikliği yapıldığı an, başlıklar atıldı.

“Doğalgazda ÖTV üç misli oldu” dediler.

Sandınız ki, “doğalgaz faturaları artık üç misli gelecek.”

Oysa attıkları başlıklar yalanmış.

Başlıklar yalan da olsa, gazeteler manşetleri attı, televizyonlar haberleri yaptı, algı operasyonu tam gaz gerçekleştirildi.

Dünkü yazımın altına not olarak verdiğim, Hazine ve Maliye Bakanlığının açıklamasının, bugün biraz daha ayrıntısına girelim.

 “Doğalgazda ÖTV üç misli oldu” diye manşet atanların, onların görüşüne başvurduğu koca koca ekonomistlerin, iktisat tarihinin bilge(!) isimlerinden bize alıntılar yapan koca koca profesörlerin, Sabancı Üniversitesi’nin finans uzmanlarının, bakalım hazine ve maliye bakanlığının açıklamasına verebilecekleri bir cevap var mı?

Diyor ki hazine ve maliye bakanlığı: “Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır. Birincisi yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir.”

“Ağrım devam ediyor” diyeceğim, “bakanın açıklamasına bir cevap verebilir misiniz” diyeceğim ama, çok bilmiş ekonomistlerin, “aslında Türkiye’de 6 Şubat’ta deprem olmadı. Ak Parti iktidarı deprem olmuş gibi simülasyon yaptı” diyebileceklerinden de korkuyorum.

Utanma falan yok çünkü, bunlarda..

Onlar ne derlerse desinler, deprem bir gerçek ve Türkiye’ye 105 milyar dolarlık fatura çıkarttığını da kimse inkar edemez.

Bakanlığın açıklamasına devam ediyoruz:

 “Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir.”

Sabahtan akşama kadar “cari açık, cari açık” diyorlardı ya. Al sana cari açığı kapatacak bir adım olarak, ÖTV’nin yükseltilmesi.

Bakanlık tarafından bu çözüm açıklanıyor ama, onların dertleri cari açığın kapanması değil ki.

Tam aksine, cari açık yükselsin ki onlar da istismar edecek bir malzeme bulsunlar.

Bakanlık devam ediyor, ÖTV yükselişine gerekçelerini sıralamaya:

“İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir.”

Haydi ekonomistler haydi Sabancı Üniversitesi’nin çok bilmiş finansman uzmanı söyle bakalım 2016 yılından 2023 yılına kadar maktu olan ÖTV miktarları artırılmış mı artırılmamış mı?

Bakanlık doğru mu söylüyor, yalan mı?

Var mı böyle bir dünya, benzin 7 TL’den 25 TL’ye çıkmış, ama benzin üzerinden alınan vergi 3 TL-4TL ne ise, aynı kalsın.

Bakanlık açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Bunun sonucunda, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV’nin; 2016 yılında GSYH içindeki payı yüzde 4,58 iken 2022 yılında yüzde 2,8’e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında yüzde 26,23 ilen 2022 yılında yüzde 17,84’e düşmüştür. Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranı yüzde 50’lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kalmıştır.”

Haydi Özgür Demirtaş, haydi Deron Acemoğlu, haydi Jeremi Rifkin..

Hanginiz üstlenecekseniz, çıkın, şu açıklamaya bir cevap verin. ÖTV 2016 yılında GSYİH içindeki payı yüzde 4.58’dan 2022’de %2.8’e inmiş.

Bunun çözümü ÖTVyi artırmak değil de, nedir?

 Artırmak diyoruz, aslında yanlış söylüyoruz.

 Aynı seviyede tutmaktan bahsediyoruz..

 Buyursun çok bilmiş ekonomistler, bu işi izah etsinler..

 Edemiyorlarsa, ahlaksızlık yapmasınlar..

“ ÖTV üçe katlandı, doğalgazda zam” demesinler.

“Doğalgazın ÖTV’si arttı, faturaya % 1 yansıyacak” diyerek gerçeği söylesinler.

Nokta.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Verginin vergisi

Adam haklı arkadaşlar: Zam yapmasında ne yapsın hükümet? Sarayı mı satsın, makam arabaları Egea mı olsun, millet 300 bin lira huzur hakkı almasın mı, 3-5 maaş almasınlar mı? Ayıp yahu, emekli 7500 alırken emekli millet vekili 75 bin almış çok mu? Hayır ülke için çalışanın neden vergi borcunu silmeyelim? Ayrıca Almanya daha beter, orda asgari ücretli bırak benzini araba alamıyor....

Komdi

Doğalgaz kullanmak lüsk mü diye sorgulamak yerine şunu yazmanız komedi. Isınmak lüksmüş ama zam ne kadarmış tartışması.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23