• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

İyi örnekleri çoğaltmalı

19 Eylül 2024
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

 

Erdemli insanlar çevresine değer katar, kimi insanlar vaha gibidir, bulunduğu çevreyi yeşillendirir, renklendirir, canlandırır. Kupkuru çöle hayat verir. Yaşadıkları iklimde kuru ağaçlar yeşerir, dallar filizlenir, meyveye durur.

Burhanettin Saygılı mesleğini seven bir öğretmen, uzun yol koşucusu. Öğrencileri ile birebir ilgilenir. Onları hayata hazırlar, hayat boyu koşacak koşu atları yetiştirir.

Eğitimde öğretmenin iyi olması yetmez. Çocuğun gayret etmesi, ailesinin eğitime katkıda bulunması gerekir. Öğretmenin velilerle iş birliği yapması öğrencinin verimliliğini artırır, veli ile iş birliği fedakârlık ister.  

Aile, okulu desteklemeli. Çocuğunu takip etmeli, evde geçen vakitleri, öğrenmeyi destekleyecek şekilde düzenlemeli.

Öğretmen sosyal zekâsını geliştirmeli, çocuklarla sağlıklı ve iyi iletişim kurduğu kadar ailelerle de samimi ve sağlıklı dostluklar kurmalı. 

Özellikle ilkokul öğretmeni, mutlaka ailelerle iş birliği yapmalı. Okulda öğretilenleri öğrenci evde tekrarlamalı, beceri gerektiren ödev ve çalışmalarda anne ve baba çocuğuna yardım etmeli.

Okumak eğitimin en vazgeçilmez etkinliği. Kitap zihinleri inşa eder, düşünce ufkunu genişletir, daha da önemlisi düşündürür. Düşünmek okuyarak öğrenilebilen bir sanattır. 

Kitaplar bilgi hazinesidir, sessiz öğretmenlerdir, bizi tefekkür iklimine götürürler, zamanımızın nitelikli geçmesini sağlar, vaktimizi mayalar ve sütü yoğurda çevirirler.

Aile ocağı kitabın okunduğu kütüphane-ev olmalıdır. Anne- baba kitabı değerli bulmalı, okumalı ve çocuklarını teşvik etmelidir. 

Aile çocuğuna örnek olursa, öğretmenin işi kolaylaşır.

Burhanettin Hoca, bütün bunların farkında; öğrencilerinin eğitimiyle yetinmez, velilerle dostluklar kurar, onlarla birlikte kitap okur, gezi düzenler, piknik yapar.

Hoca çocukların yanı sıra velilere de kitap okutur.

Sadece çocuklara hikâye, hatıra, şiir, gezi yazısı yazdırmaz; velilere de yazdırır.

Daha önemlisi…

Burhanettin Hoca’yı Karaman’da okulunda verdiğim bir konferans dolayısıyla tanıdım. Velilerine konferans verdirtmişti. Öğrencileri kadar velileriyle de çeşitli çalışmalar yapan bir öğretmen. Velilere kitap yazdırır, onları yazar seviyesine yükseltir.

Sınıfına girdim, dersini dinledim.

Çocuklarla sınıfta hem oyun oynuyor hem ders işliyor. Oynatırken öğretiyor. Dersi eğlenceli hâle getirmesini biliyor. Esprili, güler yüzlü. Sınıfın bir köşesini hediye marketi yapmış, başarılı öğrenciler anında ödüllerini marketten alıyorlar. 

Ömrümü eğitimle geçirmiş bir yazarım, 61 kitap kaleme aldım. Öğrencilerimi, dostlarımı, okuyucularımı okumaya, yazmaya, hayatı yorumlamaya teşvik ederim.

Tanıştığımız günden beri Burhanettin Hoca’ya imrenirim. Ben sınırlı sayıda veliye ve dostlarıma yazarlık konusunda yardımcı oldum. Birlikte kitap yazdık. 

Eğitimde Hz. Muhammed (sav) Modeli Suffe Okulu ve Bize Verdiği İlhamlar böyle bir kitap. Dokuz eğitimci, insanları en çok etkileyen ve en sevilen öğretmeni ve eğitim metotlarını anlattık. Kitabın yazarlarında biri Burhanettin Hoca.

Neticede ben yazarla çalıştım; Burhanettin Hoca velilerini yazar yapıyor.

Velilerden İnciler isimli eseri yayınladı. Öğrencilerinin anne ve babalarını yazar yaptı, birlikte inci değerinde güzel bir eser neşrettiler.

Aradan birkaç sene geçti, Burhanettin Hoca yeni bir kitapla karşıma çıktı.

Meğer sınıfı mezun etmiş, birinci sınıftan başlamış. Yeni velilerle tanışmış. Onlarla kitap okumaya başlamışlar. Çocuklara faydalı olmak için eğitim konularını tartışmışlar, eğitimde öğretmen, anne ve babanın rolünü masaya yatırmışlar. Eğitim konusuna kafa yormuşlar ve bunları yazmışlar. 

Her veli, hayatının en anlamlı, kristalize olmuş anını hikâyeleştirmiş. 

Saygılı Hoca, öğrencileri kadar velilere de emek veriyor, onları yazar yapıyor. Onlarla da okul için ve okul dışı etkinlikler yapıyor.

Çocukları velileriyle birlikte eğiten öğretmene kim imrenmez? 

Milli Eğitim Bakanı olsam Burhanettin Hoca’yı öğretmenlere örnek gösteririm. Derslerini videoya alır, öğretmenlere izletirim. 

Bütün veliler yazsa, yayınlasa, çocuklarıyla ilgilense yavrularımız hayata daha donanımlı hazırlanır.

Okuyan, yazan, düşünen, eğitimin problemlerini çözen insanlar, çocukları hayata daha donanımlı hazırlar; ülke kalkınır, daha huzurlu olur. 

Burhanettin Hoca örneklerini çoğaltmak lazım. Okuyan, düşünen, yazan, çocuklarını geleceğe hazırlayan velilerle eğitim çok daha verimli hâle gelir.

Beyin Vitamini: Velilerden İnciler için iletişim: 0505 852 3034; Eğitimde Hz. Muhammed (sav) Modeli için iletişim: 0212 491 1903; [email protected] 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ali

Şu an okullarda norm kabusu yaşanıyor. Haftada altı ders saati seçmeli var. Bu dersler yüzünden sürekli bazı öğretmenler norm fazlası oluyor. Bu sene tasarruf kapsamında resen atama yapılacak deniyor. İşin ilginç yanı listelere bakınca yüzlerce öğretmen il ve ilçe milli eğitim bünyesinde görülüyor. Sayın yazar kim bunlar. Okulu olmayan öğretmen torpilli bankamatik memurudur herhalde.

KİTABI

TEK KİTAP OKUTURSAN KÖRELTİR ZOMBİYE ÇEVİRİRSİN BİRDE ONU EZBERLETİP SALANARAK TÜRKÜ ŞEKLİNDE ANLSMADIĞI HAKDE SÖYLETİRSEN BU EĞİTİM OLMAZ TEK KİTABI OLANDAN KORKACAKSIN
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23