• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Eğitimin kalitesini öğretmen belirler

05 Eylül 2024
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Okullar açıldı, öğretmen seminerleri başladı. Seminerler başkasının aklından ve tecrübesinden faydalanma etkinliğidir.

Akıllı insan, başkalarının aklından ve tecrübesinden faydalanır.

Okuyarak, dinleyerek tecrübe sahibi olmak en kolay öğrenme yoludur. Meslektaşlarıma tecrübeli öğretmenlere kulak vermelerini tavsiye ederim. 

Meslektaşlarımla zaman zaman, meslekî tecrübelerimi ve hatıralarımı paylaşıyor; sohbet ederken çoğunlukla sınıf hikâyeleri ve başarı prensipleri anlatıyorum. Epeyce teşekkür alıyorum.

Eğitimin kalite kazanması için öğretmenlerimizin donanımlı olması şart. Eğitim milletimizin geleceğidir. 

Bir Finli “İlkokulları bana verin, size yeni bir nesil teslim edeyim” der. 

Ülkenin kalkınma seviyesi, eğitimin kalitesini gösterir. Ülkemizin kalkınmasını ve gelişmiş ülkelerle yarışmasını istiyorsak eğitime ve eğitimciye önem vermeliyiz. 

Öğretmenlerimiz çalışkan, bilgili ve becerikli ve idealist olmalı. Mesleğini, öğrencilerini, insanımızı sevmeliler. Öğrencilerin aklını bilgi, yüreğini sevgi ile donatmaktan zevk almalılar.

Nasıl bir baba, evladının kendisinden daha bilgili ve başarılı bir insan olmasını isterse öğretmen de öğrencilerinin kendisini geçmesinden memnuniyet duymalı, onların başarısı ile övünebilmeli ve bunun için çalışmalı.

Her insan işinde başarılı olmak, eser ortaya koymak ister, bunun için işini iyi yapmak şart. 

Öğretmen, yetenek keşfetmeli, geliştirmeli, ufuk açmalı, öğrencilerine doğru bir yol haritası çizmelidir. Onlara yaptıkları işi en iyi yapmaları gerektiğini öğretmelidir.

Almanya’da kaldığım yıllarda tanıştığım eğitimci Prof. Johannes Lahneman’la Almanya ekonomik mucizesi üzerine röportaj yapmış, şöyle bir soru sormuştum:

“Almanya, 1. Dünya Savaşı öncesi süper güçtü, savaşta yenildi, sıfır oldu. 2. Dünya Savaşı öncesi yine süper güçtü, savaşta yenildi, yine sıfırlandı. 1970’li yıllardan itibaren yeniden süper güç oldu. Ülkeniz 1. Dünya Savaşı öncesi imparatorluk, 2. Dünya Savaşı öncesi faşizm, bugün de demokrasi ile yönetiliyor. Farklı sistemlerle de olsa kalkınabiliyorsunuz. Bunun sırrı nedir?”

Prof. Laehnemann şunları söyledi:

“Size üç noktayı söyleyebilirim:

Prusya eğitiminin sağlamlığı

Alman çalışkanlığı

Protestan ahlakı”

Ülkeyi ayağa kalkındıran en önemli kaldıraç eğitimli insandır.

Protestanlar, başarı ve zenginliği Allah’ın sevdiği insanlara verdiğine inanır. Allah’ın sevdiği insan olmak için işinizi iyi yapmalı ve başarılı olmalısınız.

İslamiyet zengin olmayı emreder. Hac ve zekât sadece zenginlere farzdır.

İslamiyet, Müslümanların başarılı olmasını ister.

Kur’an, inanıyorsanız üstünsünüz, buyurur; üstün Müslüman olmayı emreder.

Batı kalkınması ilim ve tekniğe dayanır. İslamiyet ilim ve tekniği emreder, çalışmayı ibadet sayar. Müslümanlar İslâm’ın emirlerine uyar, ilim ve teknolojiye önem verir, çalışırlarsa geçmişte olduğu gibi büyük medeniyetler kurabilirler.

Almanya’da kaldığım 6 yıl boyunca Almanların neden kalkındığını araştırdım. 

Almanların hepsi çok zeki, çok becerikli, çok bilgili değil.

Onlar da bizim gibiler. Orada eğitimciler yeteneğe önem veriyor; her öğrenciye bir meslek, bir iş öğretiyor ve işini en iyi yapmasını istiyorlar. 

Herkes işini en iyi yaparsa ülkede bozuk bir iş kalmaz ve her yer güllük gülistanlık olur. 

İyi bir eğitimci, önce branşını çok iyi bilmeli, dersini çok iyi anlatmalı. 

Güzel ve etkileyici konuşmayı, nükte yapmayı, fıkra ve hikâye anlatmayı, şiir okumayı bilmeli. 

İyi bir eğitimci gül yetiştiren bahçıvandır. Eline diken batsa da şikâyet etmez; dikenlere değil, güllere hizmet ettiğini bilir.

İyi bir sanatkâr işinin rüyasını görür. 

Öğretmen, öğrencilerini rüyasında görmeli; kendini mesleğine adamalıdır. Gönlüne giremediğimiz öğrenciyi eğitemeyiz. Gönüllere girmeli ve zihinleri aydınlatmak için gayret etmeli.

En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları isimli bir eser kaleme aldım. Peygamberimizin, öğrencileri tarafından çok sevildiğini tespit ettim. O akılların öğretmeni, kalplerin sevgilisi, nefislerin terbiyecisi idi. Anlattıklarını yaşadı, mükemmel bir örnek oldu.

Öğretmen ahlak sembolü olmalı. 

Beyin Vitamini: 35 senelik mesleki tecrübelerimi ve öğretmeni başarıya götürecek eğitim metotları Öğretmeni Başarıya Götüren Yol isimli eserimde kaleme aldım. Tecrübeli bir öğretmen-yazarın birikimine sahip olmak isteyenlere tavsiye ederim. Öğretmeni Başarıya Götüren Yol ve En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları Ensar Neşriyat tarafından yayınlandı. (İletişim: 0212 – 4911903;) 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Eğitimde

Veli, öğrenci, çevre ve uygulanan sistem de en az öğretmen kadar etkilidir. Sadece öğretmenle ilgili değişikliklerle eğitimde fark yaratamazsınız. Şu an ülkede fırsat eşitliği yok, çoğu okul iyi bir gelecek vaat etmiyor, Veli ve öğrencinin okulun gerekliliğine inancı kalmamış(bknz açık lise) öğretmen maddi sıkıntı yüzünden özel ders ya da ek iş peşinde. Ve sistem tamamen hatalar ile dolu.

HY.E

Sevgili Hocam ve Meslektaşım Ali Erkan bey, Hurmetlerimi sunarım. 4+4+4, ve her ile bir üniversite ne demek? Eğitimin kalitesi sıfır. Tamam kendi gayretiyle ve sayılı okullarda okuyan öğrenciler başarılı. Ya diğerleri. Yıllar önce bana hiç bir faaliyete katılmayan, hiç bir ders çalışmayan ogrecilere , nasihat ettiğimde onlar bana ": Ben okumak istemiyorum, zorla okutmaya çalıyorlar." diye cevaplar vermişlerdi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23