• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Zıvanadan çıktılar

Yeniakit Publisher
2013-02-18 21:24:00 - 2013-02-18 21:28:28
Zıvanadan çıktılar

Ergenekon davası ile DHKP-C soruşturmasını bahane eden CHP, İP ve TGB destekli avukatlar dün adeta zıvanadan çıktılar. 25 milletvekiliyle Silivri’ye gelen CHP ile İP ve TGB üyeleri taşkınlık çıkardı. Çağdaş Hukukçular Derneği Mensubu avukatlar ise, DHKP-C

KENAN KIRAN - HALİL CÖMERT / İSTANBUL
Ergenekon ve Balyoz davaları ile DHKP-C soruşturmasını sulandırmak için organize olan sözde avukatlar dün yine iş başındaydı. İstanbul Barosu’nun düşük başkanı Ümit Kocasakal’ın başını çektiği avukatlar grubunun uzun süredir sulandırmak için çabalandığı Ergenekon davasının dünkü duruşması yine benzer bir zorbalığa sahne oldu. Duruşma salonunun dışında CHP, İP ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri taşkınlık çıkardı.
BAŞBUĞ, IĞSIZ, BALBAY, HABERAL VE
ALPASLAN ASLAN BİR ARADA
Ergenekon davasının 276. duruşmasına Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 1. Ordu Eski Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal, Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen Alparslan Arslan, gazeteci-yazar Tuncay’ın da bulunduğu 53 tutuklu sanık katıldı. 14 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Hurşit Tolon ve Mehmet Haberal ile duruşma salonuna giren tutuklu sanık İlker Başbuğ duruşmaya izleyici olarak katılan milletvekilleriyle bir süre uzaktan selamlaşarak konuştu.
CHP’Lİ 25 MİLLETVEKİLİ DURUŞMADA!
Cezaevine giderken kullanılan güzergah üzerine bariyerler konulurken, güzergah üzerinde güvenlik güçlerinin önlem aldığı görüldü. Duruşma salona girmek için polis barikatının üzerinden atlamaya çalışan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal yaralandı. CHP İstanbul Milletvekili Emekli Savcı Ali Özgündüz de, sanıklar ile müdahil avukatların bulunduğu bölümü birbirinden ayıran ve barikatın bulunduğu koridora geçmek isterken engellendi. Ali Özgündüz, güvenliği sağlayan jandarma görevlilerine “Dangalak” diyerek hakaret etti. Duruşmayı CHP’li 25 milletvekili izledi. Jandarma görevlileri, bariyerleri aşarak duruşma salonuna girmek isteyen gruba tazyikli su ile müdahale etti. Duruşmaya izleyici olarak katılan CHP milletvekilleri müdahil avukatlar için ayrılan bölümün en ön sırasında yan yana oturdu. Duruşma salonuna daha sonra gelen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, yerini beğenmeyince jandarma görevlileriyle tartıştı.
UYARILARI DİNLEMEDİLER
Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, duruşmaya başlamadan önce uyarıda bulunmak istediğini belirterek, seyircilerin sessiz olmalarını, tepki gösterenlerin, disipline aykırı davrananların salondan çıkarılacaklarını ifade etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada mahkeme heyeti, sanık ve avukatların, bir kısmı hazır edilen tanıkların dinlenilmesi yönündeki taleplerini aldı.
İSTİFACI KOMUTANLAR BAŞBUĞ’A
DESTEK İÇİN SİLİVRİ’DE
Temmuz 2011’de topluca istifa eden Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Eski Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, Jandarma Genel Eski Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık ve Hava Kuvvetleri Eski Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu; Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tanığı olarak dün Silivri’deki duruşmaya geldi. Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, Işık Koşaner ile üç eski kuvvet komutanının da aralarında bulunduğu 10 kişinin tanık olarak dinlenilmelerini talep etti. Doğu Perinçek ve İşçi Partili diğer sanıkların avukatı olan Hasan Basri Özbey de gerek görülmesi halinde ilgili makamlardan izin alınarak Şenkal Atasagun, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Deniz Baykal, Emre Taner, Kutlu Savaş ve Aykut Cengiz Engin’in de aralarında bulunduğu tanık listelerindeki kişilerin dinlenmesini istedi.
İSTİFACI PAŞALARIN
TANIKLIĞI KABUL EDİLMEDİ
‘’Ergenekon’’ davasına giren Cumhuriyet Savcısı Murat Dalkuş, sanık dinlenilmesi taleplerinin reddedilmesini istedi. Taleplere ilişkin görüşü sorulan savcı Murat Dalkuş da mevcut delil durumu ve daha önceki alınan ara karar gereğince tanıkların dinlenilmesi talebinin reddedilmesini istedi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde talepleri karara bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi; Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral Işık Koşaner ile eski üç kuvvet komutanının tanık olarak dinlenmesine yönelik talebi dosyaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddetti. İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı 11 Mart 2013 tarihine erteledi. Mahkeme, ağır hasta olduğu iddia edilen Fatih Hilmioğlu’nun da durumu hakkında rapor alınmasına karar vererek Adli Tıp Kurumu’na sevkini kararlaştırdı.
Başkan Özese ara kararları açıklarken sanık avukatları tepki gösterdi, izleyiciler de mahkeme heyetini yuhaladı. Bunun üzerine Başkan Özese, bu şekilde tepki gösteren izleyicilerin tespit edilerek haklarında işlem yapılmasını istedi.
Bu da terör örgütü DHKP-C
soruşturması arbedesi
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, DHKP/C soruşturmasında tutuklanan dernek üyesi avukatlara destek için yaptıkları eylemde adliyeyi birbirine kattı. Adliye içinde oturma eylemi yapan avukatlar, pankart da açınca polis ve özel güvenlik görevlileri müdahale etti. ÇHD üyesi bir grup avukat, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Terör örgütü DHKP/C soruşturmasında tutuklanan dernek üyesi avukatlara destek veren grup, basın açıklamasında tutukluluğun sona erdirilmesi için dilekçe vereceklerini söyledi.
ADLİYEDE PANKART AÇTILAR
Açıklamanın ardından adliye içine giren avukatlar adalet heykellerinin bulunduğu boş alanda oturma eylemi başlattı. Grup, slogan ve alkışlarla eyleme devam ettikleri sırada bazı avukatlar da üst katlarda
“Devrimci avukatlar onurumuzdur” ve “ÇHD susmadı susmayacak” yazılı iki pankart açtı. Pankart açılması üzerine polis ve özel güvenlik görevlileri pankart açanlara müdahale etti. Pankartı toplayan polis ve güvenlikçilerle avukatlar arasında arbede çıktı. Uzun süren arbedenin ardından pankart toplandı. Ancak bir süre sonra avukatlar yine pankart açmaya çalıştı. Bunun üzerine polis ve güvenlikçiler bir kez daha müdahalede bulundu ve pankartı eylemcilerin elinden aldı. Avukatlarla güvelik görevlileri arasında bir süre arbede yaşandı. Avukatlardan 5’i, adliye binasına pankart asılması üzerine yaşanan arbede sonucunda gözaltına alındı.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Öte yandan, Çağlayan Adliyesi’nde yaşanan olaylarla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığı bildirildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23