• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yuva yıkan yasa değişecek

Yeniakit Publisher
2017-11-18 03:02:00 - 2019-03-12 17:50:50
Yuva yıkan yasa değişecek

Aileleri parçalayan 6284 sayılı yasa ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri Akit’e konuştu.

Akit’in aile kurumunu dejenere edici hukuki uygulamalar konusundaki tespitlerini 2016 yılındaki Meclis Araştırma Komisyonu ile bire bir gözlemleyerek raporlaştıran AK Parti’li ve MHP’li milletvekilleri, gazetemize yaptıkları açıklamada 6284 sayılı yasa, süresiz nafaka ve çocuk haczi uygulamalarının değiştirilmesi için adım atacaklarını söylediler.

YASAL DÜZENLEMELER GELECEK

Aile dramlarını sona erdirecek teşhis ve tespitlere yer verilen 14 Mayıs 2016 tarihli “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun başkanvekilliğini yürüten AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, çözümün zor olmayacağını ifade etti. Raporun en önemli bölümlerini hukuki kısımların oluşturduğunun farkında olduklarını belirten Özçelik, ”Hukuki durumlardan kaynaklı aile sorunlarıyla ilgili o dönem Adalet Bakanımızı da dinledik. Rapordaki hukuki düzenlemelerle ilgili ayrı bir çalışma yaparak dönemin bakanına takdim ettik. Konuyla ilgili çalışmaların peyderpey yapılacağı, yasal düzenlemeler geldiği zaman içine derc edileceği bilgisini konusu araştırma komisyonunun başkanlık üyeleri olarak bizlerin kendilerine yaptığımız ziyaretler sonucunda edindik. Raporda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait olan kısmı var, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan kısmı var ama en yoğunlaşılan bölüm hukuki süreçti.” dedi.

ÇÖZÜM ZOR DEĞİL

Amaçlarının aile birliğini ve bütünlüğünü tesis etmek olduğunu kaydeden Özçelik, “Komisyonda mağdurlarla ilgili kuruluşlar görüşlerini bizlere ilettiler. Komisyonumuza e-posta yoluyla ulaşan mağdurların sorunlarını da gözlemledik. Zaman içerisinde çeşitli adımlar atılacaktır. Hukuki sürecin madde madde adımlarının atılması zor da değildir. İnşallah bu problemlere son vererek aile kurumunun sağlamlığını güçlü bir şekilde tesis edeceğiz.” diye konuştu.

SORUNLAR DİKKATLE VE TİTİZLİKLE ÇÖZÜLECEK

Komisyon Üyesi MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, titiz bir çalışma sonucu çok yönlü bakış açısıyla aile konularına eğilmek gerektiğini söyledi. MHP’li Depboylu, “Kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik atılan hukuki adımlar var ancak bu vakalar son yıllarda daha çok artış göstermiş durumda. Çok riskli bir konu bu aslında. 6284 sayılı kanun kapsamındaki evden uzaklaştırma sürelerinin hukukçular tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerektiği noktasında bizim komisyon olarak tavsiyemiz oldu. Şikayet durumunda erkeğe verilen uzaklaştırma cezasının yol açtığı mağduriyetler de var, gözden kaçan durumlarda kadın ve çocukların öldürüldüğü vakalar da var. Bu konuyla ilgili hukuki konularda çok dikkatli olunarak ve tek pencereden bakmayarak geniş çaplı çalışma yapmak gerekiyor. Bir mağduriyeti giderirken o mağduriyete sebep olan olaylarla ilgili olarak önleme çalışmalarının da çok ciddiye alınıp yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

RAPORDA AİLEYE DOKUNAN HERKESE ÖDEV VAR

Komisyon Üyesi AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, “Komisyon raporumuzda tüm kamu kurumlarına ve aileye dokunan bütün herkese ilişkin ödev var. İnşallah bu raporla ilgili herkes üzerine düşeni yapacak.” dedi. Milletvekili Ergün Taşçı, “Meclis yasama faaliyeti kapsamında aciliyet gerektiren hususlarla ilgili gerekli yasa çalışmalarını planlayacak, idareler Meclis’ten alınan mesaja göre kendilerini yenileyerek aileyi korumaya ve güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüteceklerdir. Türk toplumunun gücünün temeli olan aile müessesemizin güçlenmesine katkı sağlayacak olan bu raporun daha fazla duyulması, daha fazla desteklenmesi ile rapordaki çözüm önerilerini uygulama noktasında bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Taşcı, şöyle devam etti “Çalışmamızın içerisinde yasalarla ilgili ivedi, acil olması gerekenlerin özellikle iktidar grubumuz tarafından muhalefet ile istişare edilerek yasa çalışması getirecek hususlar önümüzdeki süreçte gündeme alınacaktır.”

TOPARLANABİLECEK AİLE KÖKTEN YOK EDİLEBİLİYOR

Komisyon üyeleri arasında yer alan AK Parti Isparta Milletvekili Said Yüce, “Aile bütünlüğünün korunması komisyonu çalıştığı süre boyunca çok önemli bir görev ifa etti. Burada yasal mevzuatların kısmen yeterli olduğu noktalarda da hata ve eksiklerin maalesef uygulamalarda meydana geldiği görüldü.” diyerek şu hususlara dikkat çekti: “Hakimlerin biraz daha titiz davranması ve tarafların ailevi durumlarını göz önünde bulundurarak karar vermeleri durumunda mesele önemli ölçüde çözülecektir. Babayı birdenbire evinde uzaklaştırmak, bir süre sonra toparlanma ve düzelme ihtimali olan aile bütünlüğünü kökten yok edebiliyor. Bu nedenle hukuki uygulamada, uygulayıcıların daha hassas davranmasının meseleyi büyük ölçüde çözeceğini düşünüyorum.”

 

{relation id:560765 slug:'boyle-bakanlik-aileyi-cokertir'}

 

FARUK ARSLAN

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23