• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yüksek yargıda yeni dönem

Yeniakit Publisher
2015-02-11 08:06:00 - 2015-02-10 21:29:03
Yüksek yargıda yeni dönem

Anayasa Mahkemesi’nde ve Yargıtay’da dün başkanlık seçimi heyecanı yaşandı. AYM’nin yeni başkanlığına anayasa hukuku profesörü Zühtü Arslan seçilirken, Yargıtay’ın yeni Başkanı ise, 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu. Haşim Kılıç görev süresinin 13 Mart’ta dolmasını beklemeden emekliliğini istedi.

YENİ AKİT / ANKARA - Anayasa Mahkemesi’nde Başkan Haşim Kılıç’ın yaş haddinden Mart ayında emekliye ayrılması nedeniyle dün başkanlık seçimi yapıldı. AYM Başkanlığına, üyelerin 11’inin oyunu alan Zühtü Arslan seçildi. Daha önce iki kere ertelenen seçimin ilk turunda, 17 üye oy kullandı. Zühtü Arslan 11 oy alırken diğer aday Başkanvekili Serruh Kaleli ise 6 oyda kaldı. Görev süresi 13 Mart’ta dolacak Haşim Kılıç ise bu tarihi beklemeden emekli olarak görevini bırakacağını açıkladı.

ESKİ BAŞKAN KILIÇ’TAN ERTELEME AÇIKLAMASI

AYM Eski Başkanı Halim Kılıç, seçimin 2 kez ertelenmesine dair çıkan haberlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Yasa gereği seçimden 1 hafta önce arkadaşlarımıza bildirmemiz gerekiyor. Seçimi erteleme kararı benim kararım değil. Adaylarım kulis çalışmaları için benden süre istedi. Ben de ikişer gün arayla 2 kez erteledim. Buna farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Dışarıdan konuşulanları ciddiye almıyorum. Bunların üzerinde çok durmayacağım. Hiçbir zaman gizli bir ajandam olmadı” dedi.

DARBECİ, KUMPASÇI İTHAMLARINA ÜZÜLDÜM

Kendisine yönelik, ithamlara üzüldüğünü de ifade eden Kılıç, “Herhangi bir siyasi projem yok. Yeni seçilen arkadaşıma daha rahat bir ortamda çalışma imkanı vermek üzere ben bu kararı aldım. Bir mahkemede iki başkan olmaz, bu şık değil. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütmektedir. Yargıdaki seçimlerin yeniden değerlendirilmesi lazım, yeniden bir yeni bir usul, anlayışla bu sistemin revize edilmesi gerekiyor. Özelikle şahsıma karşı, ‘darbeci, kumpasçı’ ya da birtakım şeyler içerisinde siyaseti yönlendirmeye, siyaset mühendisliği yapmaya dönük birtakım eleştiriler yapıldı. Hele hele ‘darbecilik’ kelimesi beni derinden üzen en önemli eleştiri olmuştur. Temel hak ve özgürlüklere bağlılığım, demokrasi anlayışımdan en çok faydalananlar, beni darbeci sıfatıyla itham etmişlerdir. Asla kabul etmiyorum” diye konuştu.

Kılıç daha sonra teşekkür ettiği gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

Zühtü Arslan, 1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun’da tamamladı. Sorgun İmam-Hatip Lisesi’ni bitiren Arslan, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 1987’de mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler” alanında, doktorasını da aynı fakültede Anayasa Hukuku alanında yaptı, 2002’de doçent, 2007’de profesör unvanını aldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2001 yılında bir süre çalışan Arslan, 23 Aralık 2010’dan itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü.

2009’da Başkanlığına atandığı Polis Akademisi’nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi’nde “HUKUK VE SİYASET” DERSİ VERDİ
Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları bulunan Arslan’ın, “Constitutional Law of Turkey” başlıklı bir ortak kitabı ve “ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü’ adlı bir derleme eseri bulunuyor.

Anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayımlanmış makaleleri ve bildirileri bulunan Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu’nca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçildi. Arslan, evli ve dört çocuk babası.

ARSLAN'IN BABA OCAĞINDA SEVİNÇ

YOZGAT - Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilen Zühtü Arslan’ın memleketi Yozgat’ın Sorgun ilçesinde büyük sevinç yaşanıyor. Anayasa Mahkemesi’nin 17 üyesinden 11’inin oyunu alarak başkanlığa seçilen Zühtü Arslan’ın ticaretle uğraşan kardeşi Adem Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada büyük sevinç yaşadıklarını söyledi.
Arslan, ilçede yaşayan annesinin de haberi alır almaz mutluluk duyduğunu belirterek, “Kendisiyle sürekli görüşüyorduk, fakat sonuçları sabah internetten öğrendim. Çok sevindim. Memleketimize, kendine hayırlı olur inşallah. Annem de öğrendi haberi, çok mutlu oldu. Özverili çalışkan bir insandı, Cenabı Allah da nasip etti. Sessiz, kendi halinde, ama çalışkan, kararlı bir çocukluk geçirdi. Kendi halinde durgundu ve azimliydi” diye konuştu.

İMAM HATİP’İN BAŞARILI ÖĞRENCİSİYDİ

Arslan’ın 1983 yılında mezun olduğu Sorgun İmam Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşı Salih Arslan da aynı sırayı, gençliğini birlikte geçirdiği arkadaşının başarı haberiyle mutluluk duyduğunu söyledi.

Arslan, şöyle konuştu: “Sorgun İmam-Hatip Lisesi’nden 1983 yılında birlikte mezun olduk. Değerli bir arkadaşımızdı, öğrenciliği de gayretli, dürüst bir arkadaşımızdı, haberi duyduk sevindik. Anayasa Mahkemesi Başkanı olmasından gurur duyduk. Hayırlı, uğurlu olsun.”

Sorgun İmam-Hatip Lisesi Müdürü Nazmi Yüksel de Arslan’ın okul kütük defterindeki siyah beyaz fotoğraflarını ve ders notlarını gazetecilerle paylaştı.

Arslan’ın başarılı bir öğrencilik hayatı olduğunun kayıtlarda da görüldüğünü kaydeden Yüksel, “Çalışkanlığıyla bilinen, herkes tarafından saygı gören birisi. Sorgun İmam-Hatip Lisesi olarak da Zühtü Arslan beyin Anayasa Mahkemesi başkanlığına seçilmiş olmasından dolayı sevinçliyiz. İftihar ediyoruz, görevinde başarılar diliyoruz” dedi.

Arslan’ın 1981-1983 döneminde öğretmenliğini yapan Ali Demirdağ ise okulda o dönem  meslek derslerine girdiğini, Zühtü Arslan’ı çalışkan, gayretli, başarılı ve örnek bir insan olarak hatırladığını anlattı.     Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23