• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yolsuzluk algısı en düşük ülkeler grubu içindeyiz

Yeniakit Publisher
2014-12-13 08:05:00 - 2014-12-13 07:49:41
Yolsuzluk algısı en düşük ülkeler grubu içindeyiz

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye’nin 2002 yılında 102 ülke arasında 65. sırada olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Şimşek,ülke olarak yolsuzlukla mücadelede önemli mesafe kaydedildiğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kürt meselesinin daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözülme ihtimalinin ilk kez bu kadar yüksek olduğunu kaydetti. Şimşek, yolsuzluklar konusunda da Türkiye’nin önemli bir mesafe katettiğini söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek, 5. Boğaziçi Zirvesi’nde, Levant Bölgesi’nin bugünkü durumunun iç açıcı olmadığını, bazı bölgelerde yıkım, iç savaş, etnik ve mezhepsel çatışmalar yaşandığını ve milyonlarca insanın göç etmek zorunda kaldığını anlattı.

REKABETTİN KORKUYORLAR

Ortadoğu ülkelerinin rekabetten korktuğunu ifade eden Şimşek, “Bu korkuların aşılması lazım. Gümrük Birliği’ne girdiği için Türkiye büyük faydalar elde etti. Bölgesel entegrasyon ve serbest ticaretten birçok ülke korkuyor. Halbuki ülkeler birbirlerini tamamlayıcıdır. Rekabet beraberinde yenilikçilik, verimlilik getirdiği için korkmaya gerek yok. Türkiye’deki reformun en önemli unsurları içeride rekabet ortamını iyileştirmek, ülkenin rekabet gücünü artırmak ve katma değer zincirinde yükselmesini sağlamaktır” diye konuştu.

Uzun vadede refahı belirleyen üç temel faktörün demografik yapı, kurumların kalitesi ve verimlilik olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye’de kurumların kalitesinin yükseldiğini, AB ile müzakere faslını kurumsal altyapının iyileştirilmesinde en önemli değişken olarak gördüklerini dile getirdi.

AB’nin ekim ayında yayınladığı rapora göre Türkiye’nin 27 fasılda aslında AB müktesebatına uyum noktasında ileri düzeyde olduğunu belirten Şimşek, “Yani siyasi blokaj olmasa Türkiye şu an 33 faslın 27’sini açmış, önemli bir kısmını da kapatmış olacak. 33 faslın 30’unda değişik boyutlarda ilerleme söz konusu. Dolayısıyla bütün tartışmalara rağmen Türkiye’de kurumların kalitesi iyileşiyor” dedi.

SİYASİ ALGI YAPILIYOR

Türkiye’nin Küresel Rekabet Gücü Endeksi’nde ve İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde de ilerleme kaydettiğini ama bu yetmediği için daha çok reform yapacaklarını aktaran Şimşek, şöyle devam etti:

“Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye 2002’de 102 ülke arasında 65. sıradaydı. Yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülke grubundaydık. Şimdi ise yolsuzluk algısının en düşük olduğu ülke grubundayız. Yolsuzlukla mücadelede de Türkiye mesafe kaydetmiştir. Bu seneki tartışmaların önemli bir boyutu siyasi motivasyonlarla yapılmıştır. Ama tabii ki yolsuzluğu sıfırlamış değiliz. Daha çok ve daha güçlü mücadele edeceğiz. Kürt meselesinde ise 17 aydır çatışma ortamı yok, göreceli bir huzur ortamı var. Bu çok önemli. İlk defa müzakereler bu kadar mesafe katetti. Bazı iniş çıkışlar olabilir ama orta ve uzun vadede bu sorunu daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözülmesi ihtimali ilk defa bu kadar yüksek.”

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, okullaşma oranlarında Türkiye’nin ciddi bir ilerleme içerisinde olduğunu ve eğitimin kalitesinin hızlı bir şekilde arttığını belirterek, bununla yetinmediklerini altyapı yatırımlarına da hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı. Demir yolu çalışmalarında muazzam bir çaba içerisinde olduklarını aktaran Şimşek, “10 bin kilometrelik yüksek hızlı tren inşasında ilerlemeye devam ediyoruz. Yatırımlarımız devam edecek. Havaalanı sayısı ikiye katlandı” dedi.

Sermaye piyasalarını derinleştirdiklerini ve hızlı bir şekilde mesafe katettiklerini belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, birkaç yıl içerisinde İstanbul’un küresel finans merkezleri arasında çok büyük mesafe aldığının altını çizdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23