• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yıldız: TANAP’da yerimizi koruyacağız

Yeniakit Publisher
2013-04-17 22:25:00 - 2013-04-17 19:26:08
Yıldız: TANAP’da yerimizi koruyacağız

Türkiye’nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ndeki (TANAP) hisselerini 2. sıradaki en büyük hissedar olarak kalmaya devam edeceğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco projesinin ise henüz rafa kalkmadığını söyledi.

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ndeki (TANAP) hisselerini 2. sıradaki en büyük hissedar olarak devam ettireceğini belirterek, "Bu hisselerimizde küçülmeyi düşünmüyoruz" dedi. Yıldız, Batı Afrika Ülkeleri Gençler Delegasyonu’nu Bakanlıkta kabulünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Nabucco Projesi’nde yaşanan gelişmeler ve projenin geleceğine ilişkin sorular üzerine Yıldız, Alman şirketinin kendi iç politikaları ve  Nabucco’ya bakışı gereği hisselerini devrettiğini, bunun bir tercih olduğunu söyledi. Yıldız, şu değerlendirmelerde bulundu: "Her firmanın tercihi farklı olabilir. Haziran ayında Şahdeniz-2 konsorsiyumu bir tercihte bulunacak. O tercih şunu söyleyecek: TANAP projesiyle Avrupa’nın güneyine mi gaz gidecek, yoksa Nabucco ile Avrupa’nın kuzeyine mi gaz gidecek? Biz bu tercihi tek başına omuzlarında hisseden bir yapıda değiliz. 6 ortağı vardı şu anda 5 ortağı var Nabucco’nun ama en büyük kısmını, 2 bin kilometrelik kısmını Türkiye artık kendi topraklarında ve yüzde 20’lik hisse payıyla gerçekleştiriyor. Bence en önemlisi bu. Türkiye, burada en fazla çıkar sağlamış, ülkesine en fazla hizmet etmiş bir yapıyı ortaya koyacak."
Yıldız, "Proje rafa kalktı diyebilir miyiz?" sorusuna, "Hayır, rafa kalktı demek için erken" yanıtını verdi.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DAKİ MADEN REZERVİ
Bakan Yıldız, Doğu ve Güneydoğu’daki maden rezerviyle ilgili soruları yanıtlarken, şunları kaydetti:
"MTA’nın uzun yıllardır yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu haritalar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir kısım kaynaklara işaret ediyor. Bunların her birisi inşallah çözüm süreciyle kalkmış olacak ve bizler daha geniş bir alanda arama ve işletme faaliyetlerine başlamış olacağız."
Yıldız, TANAP’a yönelik sorular üzerine, Şahdeniz-2’den üretilen doğalgazın üretim ve iletim tarihinin aynı olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Bu nedenle 2018 yılı için kurgu yapıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:  "Şu anda realize edilmeyi bekleyen en ön sıradaki proje olarak TANAP’ı görebiliriz. Yalnızca Avrupa’dan değil, Asya’ya ülkelerinden de bu projeye ortak olmak isteyen firmalar var. BP, Statoil ve Total gibi firmaların ortaklık, hisse yapısıyla ilgili taleplerine olumlu baktığımızı söyleyebilirim. Bu manada yüzde 29’luk bir hisseyi Azeri Socar şirketi devretmeye hazır olduğunu söyledi. Bu açıdan da Türkiye TANAP’taki hisselerini 2. sıradaki en büyük hissedar olarak devam ettirecektir. Bu hisselerimizde küçülmeyi düşünmüyoruz. TANAP inşallah gerçekleştirilebilecek önemli bir projedir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23