• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yılanların bir zamanlar ayakları vardı

Yeniakit Publisher
2015-05-20 13:08:00 -
Yılanların bir zamanlar ayakları vardı

Yeni bir araştırma, yaklaşık 128 milyon yıl önce ortaya çıkan ilk yılanların arka ayakları olduğunu ortaya çıkardı. Ayaklı yılanlar gece avlanmayı tercih ediyordu.

Bilim insanları, ilk yılanların modern türlerin aksine bilek ve parmaklara sahip gelişmiş arka ayakları olduğunu belirtti. Araştırmada, yılanların 128 milyon yıl önce ortaya çıktıkları ve o zamanlar Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'yı içine katan Laurasia kıtasındaki sıcak ve ormanlık bölgelerde yaşadıkları ifade edildi.

Yılanlar, iklimin ve fiziksel özelliklerinin verdiği avantaj sayesinde geceleri çok daha kolay avlanabiliyordu.

BMC Evolutionary Biology dergisinde yayımlanan araştırmanın, yılanların evrim sürecindeki birçok bilinmeyene cevap vereceği düşünülüyor. Araştırmada yer alan Yale Üniversitesi'nden Allison Hsiang, ileri teknoloji kullanılarak en kapsamlı araştırmalardan birini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bilim insanları yılanların kökenine ait bilgilere ulaşmak için halen var olan ve nesli tükenmiş 73 yılan ve kertenkele türüne ait gen, fosil ve anatomi analizi gerçekleştirdi. Hsiang bu sayede modern türlerin en eski atasının neye benzediğini ortaya çıkardıklarını savundu.

AYAKLAR ZAMANLA KAYBOLDU

Hsiang, incelenen türler arasında birçok benzerliğin yanı sıra farklılık da tespit ettiklerini, ilk yılanlar hakkında ise kabul edilen inanışların çürüdüğünü söyledi.

İlk yılanlar, sanılanın aksine suda değil karada ortaya çıkarken, çok sayıda memeli ve kuş türüyle beraber Erken Kretase döneminde belirdiler.

Boğa yılanı gibi düşmanını sıkarak öldürme yeteneği olmadığı düşünülen ilk yılanlar, arka ayakları ve gece karanlığının yardımıyla avalnıyordu. Ayaklar, modern yılanların yüzde 85'ini temsil eden Colubroidea familyasının ortaya çıktığı 50-45 milyon yıl öncesine yaklaşıldığı dönemde kayboldu.

Vahşi doğanın en güçlü canlılarından biri olan yılanlar, iklim değişikliğine adaptasyon gösterebilen türler arasında yer alıyor. Bilim insaları birçok türün sadece karada değil, su içeren bölgelerde yaşabildiğine dikkat çekiyor.

Al Jazeera Türk

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23