• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YHT’ye CHP engeli

Yeniakit Publisher
2014-03-27 09:08:00 - 2014-03-27 02:37:16
YHT’ye CHP engeli

Türkiye’nin menfaatine olacak her yeni gelişmeye engel olmasıyla ünlenen CHP’nin, Ankara-İstanbul YHT’ye de engel olduğu ortaya çıktı. Ankara-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek Yüksek Hızlı Trenin açılmasının CHP’li belediyenin engellemeleri sonucu geciktiği belirlendi. Eskişehir Gar’ı konusunda CHP’li belediye TCDD’ye zorluk çıkarırken, 25 kez YHT hattındaki tellerin kesilmesi, bu ay açılması planlanan hattın Mayıs ayına ertelenmesinde etkili oldu.

YENER DÖNMEZ / ANKARA-ESKİŞEHİR - Ankara-İstanbul arasında yapımı tamamlanan Yüksek Hızlı Tren, Mayıs ayı içerisinde hizmet vermeye başlayacak. Ankara-İstanbul arası seyahat süresini 3,5 saate indirecek olan YHT seferleri, ilk etapta günde 16 kez düzenlenecek. Eskişehir’de CHP’li belediye gar yapımı konusunda zorluk çıkarırken, hattın hizmete girmesinin gecikmesinde yapım sırasında hırsızlar ve kötü niyetli kişilerce 25 kez tellerin kesilmesi etkili oldu.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren test sürüşüne katılan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, testler bittikten sonra itibaren yolcu taşımaya başlayabileceklerini ifade etti. Dünyada 5-6 adet bulunan test trenlerinden biri olan Piri Reis hakkında bilgi veren Karaman, Piri Reis’in ilk etapta saatte 40 kilometre hızdan başlayarak hattın ölçümlerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Testlerin 10’ar kilometre hız artışlarıyla saatte 275 kilometreye kadar devam ettiğini anlatan Karaman, test treninin 250 kilometre hızla ilerlerken dahi 247 ayrı ölçüm gerçekleştirdiğini belirtti.

ANKARA-İSTANBUL 3.5 SAATE İNECEK

Ankara-İstanbul YHT hattının 2015’te Marmaray’a bağlanacağını ve Halkalı’ya kadar ulaşacağını aktaran Karaman, “Hat açıldıktan sonra Ankara-İstanbul arası seyahat süresi 3,5 saat olacak. İlk etapta günlük 16 sefer düzenlenecek. Marmaray’a bağlandıktan sonra her 15 dakika ya da yarım saatte bir sefer gerçekleşecek. Bilet ücretleriyle ilgili de bir anket çalışması yaptık. Vatandaşa, ‘Kaç lira olursa YHT’yi tercih edersin’ diye sorduk. 50 lira olursa hepsi ‘bineriz’ diyor. 80 lira olursa yüzde 80’i YHT’yi tercih edeceğini belirtiyor. Bunları değerlendirip bilet fiyatını belirleyeceğiz. Hattın yapımı tamamlandı. Şimdi testlerini gerçekleştiriyoruz. Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, ‘Mart’ta açarız’ dedik ama olmadı. Önemli olan tam anlamıyla güvenli bir şekilde hizmete girmesi” dedi.

ESKİŞEHİR’DE BELEDİYE ZORLUK ÇIKARDI

Ankara-İstanbul YHT hattının yapımı sırasında en zorlandıkları bölümlerden birinin Eskişehir geçişi olduğunu ifade eden Karaman, “İlk defa demiryolu hattı bir şehrin altından geçti. Bundan sonra bir daha böyle bir geçiş olsun istemiyoruz” diye konuştu. Eskişehir Gar’ı konusunda belediye ile anlaşmazlık yaşadıklarını anlatan Karaman, gara ilişkin planların tamamlandığını kısa bir süre içerisinde ihalesine çıkılacağını bildirdi. Ankara-İstanbul hattında 755 sanat yapısı yaptıklarını belirten Karaman, Köseköy-Gebze arasındaki bölümün 150 milyon Euroluk AB hibesi ile yapıldığını ifade etti.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23