• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yetimler diyarı Habeşistan gözlerimize bakıyor

Yeniakit Publisher
2015-02-11 08:06:00 - 2015-02-11 10:09:29
Yetimler diyarı Habeşistan gözlerimize bakıyor

2013 yılının başında Habeşistan’da 100’ü yetim olmak üzere 400 çocuğun eğitim gördüğü tek bloklu Musa Efendi isimli bir yetimhane yaptıklarını açıklayan Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Ahmet Sapmaz, 100 liralık yardımla bu bölgedeki bir yetimin aylık eğitim ve giyim masrafının karşılandığına dikkat çekerek, yetimler diyarı Habeşistan’da 3 etapla bir yetimhane daha açmak istediklerini bunun için de yardımseverlerin cömertliğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

RÖPORTAJ: MUHAMMED UZUN  FOTOĞRAF: NAİM TAŞBAŞI 

Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (İBS) “yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik” sloganıyla 1994 yılında kuruldu.  Türkiye’de ve dünyanın birçok bölgesinde ihtiyaç sahiplerine ulaşan, onlara maddi ve manevi her şekilde destek olmayı ilke edinen İBS, yetim diyarı olarak tanıdığımız Habeşistan’da mazlum ve muhtaçlar için kurban kesiyor, Ramazan yardımlarını dağıtıyor, acil durumlarda ve felaket zamanlarında acil ihtiyaçları karşılıyor ve birçok kalıcı projeye imza atıyor.  Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği’nin yapmış olduğu çalışmaları, Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Koordinatörü Ahmet Sapmaz ile konuştuk.

HABEŞİSTAN’DA YILLIK KAYBOLAN YETİM ÇOCUK SAYISI 100 BİN

Uluslararası İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği, hangi amaçla hizmet veriyorsunuz? Kısaca bilgi verir misiniz?

Derneğimiz, mazlumların sesi olmaya çalışıyor. Bölge halkının yüzde 95’i Müslüman olan Habeşistan, mesela sahip çıktığımız bölgelerden bir tanesi. Bizler buraya çok hassas davranıyoruz. Çünkü Habeşistan’ın içler acısı bir durumu var. Habeşistan’da yıllık kaybolan yetim çocuk sayısı 100 bin.

Peki, ne tür yardım faaliyetlerinde bulunuyorsunuz?

Öncelikle, 2013 yılının başında Habeşistan’da 100’ü yetim olmak üzere 400 çocuğun eğitim gördüğü tek bloklu Musa Efendi isimli bir yetimhane yaptık. Yetimlerimizin ve ailelerinin yemeklerini yiyebilecekleri yetimhanemizin ikinci etabını da yaparak, oradaki talebi karşılamaya çalıştık. 100’ü yetim olmak üzere 400 çocuğumuzun medrese eğitimi alabileceği bir etap daha yapmak istiyoruz.


Neler gerekiyor peki?

Biraz daha maddiyata ihtiyacımız var. 130 bin dolarlık bir açığımız bulunuyor. Eğer bu açığımızı kapatırsak, Yetimler diyarı Habeşistan’da 3 etaplı bir yetimhanemiz olacak. Aynı zamanda buradaki öğrencilerimizin normal okullara gitmeleri de sağlanacak. Bunun içerisine büyük kapasiteli bir su kuyusu açacağız. Tüm bunları gerçekleştirdiğimiz takdirde ise bu kardeşlerimizin ülkenin değişik yerlerinde hizmet etmelerini sağlayacağız.

Yetimhane haricinde çalışmalarınız var mı?

Elbette. 20 bin çocuğu hem giyimle hem de eğitimle tanıştırabilecek kampanyalar yürütüyoruz. Şöyle söyleyeyim, bölgenin Diyanet İşleri Başkanı, ‘Başörtüsü takılamayacağı’ yönünde fetva vermiş. Sebebini de kızların başlarının yara olmasını başörtüsüne bağlamış. Bizler, bu durumu araştırdığımızda başörtüsünün içinde bulunduğu kimyasal maddeden dolayı başlarının yara olduğunu gördük. Yapacağımız bu kampanya ile kaliteli kumaşlar alıp kardeşlerimizin başörtüsü ve giyim konusundaki eksiklerini gidereceğiz. Diğer bir nokta ise oradaki Müslümanların okuma yazma oranı yüzde 4. O yüzden kırtasiye yardımlarımızla ile bunu da aşacağız. 100 liralık bir yardımla da bölgedeki bir yetimin aylık eğitim ve giyim maliyeti karşılanıyor.

SU ALMAK İÇİN 20 KM YÜRÜYORLAR

Habeşistan’da su problemi ne durumda?

Habeşistan’da kimsenin üzerine güneş doğmaz. Herkes erkenden kalkar, sırtlarındaki sarı bidonlarla su almaya giderler. Her gün bu insanlar 20 km su almak için yürüyorlar. Dernek olarak bölgede 2009’dan beri 226 su kuyusu açtık. Açtığımız bir su kuyusu da en az 2000 kişinin ihtiyacını karşılıyor.  Kurban Bayramı’nda kurban eti dağıttığımızda, Ramazan ayında 75 bin kişiye sıcak yemek dağıttığımızda o insanların yüzlerindeki sıcaklığını görmek apayrı bir duygu.



Habeşistan’da etkilendiğiniz bir hadise var mı?

Şehirde yaşayan Müslümanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adını duyduğunda nasıl sevindiklerini unutamıyorum. Bir başka olay ise, bir gün iki çocuğun resmini çekmiştim. Çocuklara resmi gösterdim, öbür çocuk diyor ki bu sensin. Diğeri de diyor ki o da sensin. Ayna görmemiş ki çocuklar, kendilerini bile tanımıyorlar.

•••

Habeşistan'daki yetimler için 1578'e Yetim, katarakt, sukuyusu, eğitim, yazılarak  5 TL bağışta bulunulabilir.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23