• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yeniçağ yazarı Korkmaz: Konut balonu sönmek zorunda!

Yeniakit Publisher
2024-01-22 21:54:00 - 2024-01-22 23:14:00
Yeniçağ yazarı Korkmaz: Konut balonu sönmek zorunda!

Meral Akşener'e yakın Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz bugünkü yazısında, konut fiyatlarındaki fahiş artışı yazdı.

Korkmaz yazısında, "Konut balonu sönmek zorunda başlığını" kullandı.

"Aslında bütün Türkiye’de konut fiyatları ve kiralar balon yaptı." diyen Esfender Korkmaz, kira fiyatlarındaki fahiş artışı şöyle yorumladı:

Konut fiyatları artınca, konut sahibi sermayesi için alternatif getiri hesabı yapıyor ve doğal olarak kiralar da artıyor. Kabaca 1 milyona aldığı bir konuta bin lira kira alan bir mal sahibi, konutunun piyasa fiyatı 10 milyona çıkınca, on milyon liranın alternatif gelirini hesaplıyor ve kirayı da ona göre artırmak istiyor. Söz gelimi önceden bin liraya verdiği konut için bu defa 10 bin lira kira istiyor. Sorun ev sahibinden değil, sorun konut fiyatlarının balon yapmasından kaynaklanıyor.

Dolar/TL getirisiyle konut kirasını karşılaştırmanın doğru olmadığını belirten Korkmaz, "Aslında yüksek enflasyon olduğunda, Dolar-TL gibi finansal sermaye reel getirisi ile konut kiralarını karşılaştırmak doğru değildir.Çünkü söz gelimi on yıl sonra eğer faizini her yıl çekerse, 1 milyon sermayenin reel satın alma gücü düşer. Ama aynı bir milyon liraya aldığı konutun değeri on yıl sonra reel olarak düşmez veya bazen de artar." dedi.

"Konut fiyatları balon yapınca yıllık konut satışları düştü." tespitini aktaran Yeniçağ yazarı şöyle devam etti:

*2021; 1.491.856 adet olan konut satışı;

*2022; 1.485.622 adede;

*2023; 1.225.926 adede geriledi.

Yabancıya konut satışı, vatandaşlık verildiği hâlde, 2022 yılında 68.210 adetken, 2023’te 35. 268’e geriledi.

Yabancıya konut satışlarında on yıl öncesinde, Avrupa ve Batı ülkeleri ilk sıralarda yer alıyordu. Başkanlık sisteminden ve vatandaşlık verilmesinden sonra Arap ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri ilk sıralarda, Avrupa ve Batı son sıralarda yer aldı.

Bundan sonra konut ve gayrimenkul fiyat artışları enflasyonun altında kalır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

emekli emekli

bu iktidar ile artık bu ülkede hiç bir şey olmaz, insanların, özelliklede emekli, dul ve yetimlerin güveni kalmadı, yeter artık vatandaşını salak yerine koyan bir iktidar iktidar değildir, hala memurlara yalakalık peşindeler..

osman duran

MAZOT ARTIYOR, DOLAR ARTIYOR, İŞÇİ MAAŞI ARTIYOR, PARANIN MALİYETİ (FAİZ) ARTIYOR AMA EV YAPIMI İÇİN KULLANILACAK BETON DEMİR TUĞLA BOYA VB FİYATI NASIL DÜŞECEK? İŞÇİ MAAŞI YÜKSELİYOR AMA İŞÇİNİN ÜRETTİĞİ İNŞAAT MALZEMESİNİN VE YAPTIĞI BİNANIN MALİYETİ DÜŞECEK (MİŞ ) NASIL OLACAK BU BÖYLE? İSLAM MEMİŞ DEĞİL YATIRIMDA DA BENİM TAVSİYEMİ VERİN PİYASAYA : KONUT PİYASASINDA HAZİRANA KADAR YÜZDE 50 ZAM VAR. NE ALTIN NE DOLAR, UYGUN FİYATLI GAYRİMENKUL ALAN EN YÜKSEK GETİRİYİ ELDE EDECEK. FİYATLAR DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE. KİMSE ENGELLEYEMEZ. DURDURMA BEKLETME BİR YERE KADAR. MALZEME VE İŞÇİLİK ARTARSA, KONUT FİYATI ARTAR. BU KADAR BASİT. KONUT FİYATI HİÇBİR ZAMAN DÜŞMEZ. ÇÜNKÜ KONUT YAPIMINDA EL EMEĞİNİN MALİYETİ TOPLAMIN YARISIDIR. İŞÇİLİK ARTTIĞI İÇİN İNŞAAT FİYATI YA DURAKLAR YA YÜKSELİR
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23