• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yeni et tebliği piyasaya güven verecek

Yeniakit Publisher
2013-03-19 21:13:00 - 2013-03-19 21:14:19
Yeni et tebliği piyasaya güven verecek

Yeni et tebliğini değerlendiren ETBİR; birlik, kırmızı et ve ürünlerinin tüketicinin kalbinde güven tazelediğini bildirdi. İnsanların artık kırmızı et ürünlerini alırken kafasında soru işareti kalmayacağını anlatan ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, “Yapılan

ŞUAYİP ALABAY / İSTANBUL
Kırmızı etteki karmaşanın önüne geçmek amacıyla çıkarılan yeni et tebliğini dün İstanbul’da yapılan toplantıyla değerlendiren Türkiye Et Üreticileri Birliği (ETBİR), sektöre güven geldiğini kaydetti.
Denetimleri sıklaştırılan ve kısıtlamalar koyan tebliğ ile birlikte insanların güvenle et yiyebileceklerini ifade eden ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, “Tebliğ sayesinde ucuz et ve et ürünü karıştırılmayan, içeriği dengelenmiş, sağlıklı koşullarda üretilmiş şarküteri ürünleri artık halkımızın sofrasında hak ettiği yeri alabilecek” ifadelerini kullandı.
BILIKÇI: YENİ ET TEBLİĞİ BİR MİLATTIR
Tebliğde kırmızı-beyaz et karışımının sınırlandırıldığını ifade eden Mustafa Bılıkçı, “Tebliğ’de kırmızı etle üretilen ürünlerde beyaz et kullanılamayacağı ancak beyaz etle üretilen ürünlerde istenildiği takdirde kırmızı et de kullanılabileceği, ancak ürün isminde bunun belirtilemeyeceğini söyledi.
Ürün ismi “Piliç-hindi sosis, salam, ısıl işlem görmüş sucuk” olarak kalmak kaydıyla ürüne istenildiğinde dana eti ve yağı da katılabilecektir. Dolayısıyla kırmızı/beyaz et oranı yüzdesinin ölçülememesi sebebiyle yaşanan sıkıntılar önlenip piliç-hindi ağırlıklı ürünlerinde ürün kalitesini artırmak için dana eti kullanmak isteyen üreticiye de kısıtlama getirilmemiştir” dedi.
Yapılan bütün çalışmaların sektörün iyileştirilip tüketicinin daha sağlıklı ve daha kaliteli ürünlere ulaşmasını sağlamak adına yapıldığı için sonuna kadar uygulamalara destek verdiklerini açıklayan Mustafa Bılıkçı, “Ancak bu yapılırken denetimlerin sıklaştırılıp, tebliğin suiistimale açık alanlarının bir an önce kapatılarak, kötü niyetli uygulamalara meydan verilmemesi ve sürece destek olmak isteyen iyi niyetli üreticilerin haklarının korunması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
TÜRKLER 12 KİLO,
AMERİKALILAR 60 KİLO ET YİYOR
Sektöre dair genel bilgiler veren  Bılıkçı, geleneksel Türk şarküteri ürünleri arasında en çok tüketilen ürünün sucuk olduğunu belirtti. Bılıkçı, “Bizde en çok tercih edilen şarküteri ürünleri sucuk ve pastırma. Kırmızı et tüketimindeki rakamlarda ise 2012’de ülkemizde 915 bin ton kırmızı et üretimi sağlanmıştır. Geçen yılın kırmızı et ithalatı rakamı ise 25 bin 435 tondur. 2012 yılında ithal edilen canlı hayvan rakamı ise 465 bin 634 baştır. TÜİK 2012 kayıt verilerine göre ülkemizde tüketilen toplam kırmızı et miktarının en fazla yüzde 15’i küçükbaş hayvan etinden sağlanmaktadır. 2012 yılında kişi başı kırmızı et tüketimi ise 12 kilogram olarak telaffuz ediliyor. ABD’de kişi başı kırmızı et tüketimi 60 kilogram AB ülkelerinde ise 30 kilogram civarındadır. Ülkemizde hâlâ AB düzeyinde kırmızı et tüketim rakamlarına yaklaşılamamaktadır” açıklamasında bulundu.
“DÜNYADA ET MARKASINI
BU TEBLİĞ İLE ÇIKARABİLİRİZ”
Bılıkçı, Türkiye’nin alameti farikası olan ürünlerimiz bulunduğuna, dünya sofralarına da taşınabilecek ürünler olan Türk sucuğu, Türk kavurması, Türk pastırmasının, doğru ve sağlıklı üretildiğinde dünya markaları çıkarabileceğimiz çok özel üretim alanları olduğuna dikkat çekti.  Dünya markaları çıkarabilmenin öncelikli şartlarının ise standardı korumak, sağlıklı üretim yapmak ve geleneksel lezzeti ve reçeteleri yeni teknoloji ile yeniden üretmek olduğunu belirten Bılıkçı, “Et ve Et Ürünleri Tebliği bu yolda atılmış en büyük adımdır” dedi.
BU TEBLİĞ İLE
ET FİYATLARI YÜZDE 10-20 ARTAR
Bılıkçı, yeni tebliğ ile birlikte kırmızı et ve kırmızı et ürünlerindeki genel bir fiyat değişimi gözlemlenebileceğini ifade etti. Bılıkçı, bunun hem kaliteli ve sağlıklı et kullanımına hem de pek çok firmanın daha sağlıklı ve güvenli üretim yapabilmek için yatırım yapmak durumunda olmasına bağlı olacağına ve durumun zaman içinde dengeleneceğini söyledi.
Bılıkçı, şöyle devam etti: “Ancak bu artış, sektöre çok daha kaliteli ürün girmesini sağlayacak ve halk sağlığı açısından çok daha güvenli bir ortam oluşacaktır. Geleneksel et ürünlerimiz ülke ekonomisi ve hepimiz için bir değerdir. Aile sofralarımızda ve beslenmemizde hak ettiği yeri bu şekilde alacaktır. Önümüzdeki süreçte kalitenin artması ile fiyatlar yüzde 10-20 arasında artar” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23