• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yargıtay’da ‘şov’a son

Yeniakit Publisher
2014-10-19 08:21:00 - 2014-10-19 14:11:37
Yargıtay’da ‘şov’a son

Yeni yargı paketine göre; Yargıtay tetkik hakimlerini artık Yargıtay değil, HSYK belirleyecek. Düzenleme ile Yargıtay Kanunu’ndaki adli yıl açılışına ilişkin madde de yürürlükten kaldırılıyor. Böylece Barolar Birliği Başkanı adli yıl açılışlarında şov yapamayacak.

BAYRAM PEHLİVAN / ANKARA - HSYK seçimlerinde büyük bir yenilgi alan paralel yargıya yönelik çalışmalar devam ediyor. Meclis’e gönderilen yeni yargı paketinde, HSYK seçimlerinde tavrını belli ederek paralel yapı elemanlarını HSYK’ya üye olarak gönderen Yargıtay’a yönelik düzenlemeler de yer alıyor. Yargıtay tetkik hakimlerini artık Yargıtay değil, HSYK belirleyecek. Yeni yargı paketinde ayrıca her adli yıl açılışında şov yapılmasına izin veren Yargıtay Kanunu’ndaki adli yıl açılışına ilişkin madde de yürürlükten kaldırılıyor. Bu maddenin kaldırılmasıyla artık Barolar Birliği Başkanı adli yıl açılışlarında şov yapamayacak. 

TETKİK HAKİMLERİNİ HSYK BELİRLEYECEK

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM’ye gönderildi. Teklif yargı ile ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Yargı paketinin getirdiği önemli yeniliklerden birisi de Yargıtay’da yapılacak değişiklikler. Düzenleme ile Yargıtay Kanunu’nun 36’ncı maddesinde değişiklik yapılarak hakim ve savcıların Yargıtay tetkik hakimliği görevine ve bu görevden Yargıtay dışındaki başka göreve atanmalarında Yargıtay’ın herhangi bir olur ya da muvafakatine ihtiyaç duyulmaksızın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından atama yapılması imkanı getiriliyor. 

İSTEMEDİKLERİ HALDE ÇALIŞTIRILIYORLAR

Yargıtay’da bini aşkın tetkik hakimi görev yapıyor. Mevcut düzenlemeye göre hakim ve savcıların Yargıtay tetkik hakimliğine atanabilmesi için Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun görüşünün alınması zorunlu. Ayrıca Yargıtay’da tetkik hakimi olarak görev yapanların Yargıtay dışındaki bir göreve atanabilmeleri için ise, çalıştıkları daire başkanının, Hukuk Genel Kurulu veya Ceza Genel Kurulu’nda görev yapıyorlarsa bu kurulların başkanlarının göstereceği lüzum ve Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun kararı şart. Uygulamada tetkik hakimleri bu görevden ayrılmak istese de yetkili makamların onay vermesi çoğunlukla söz konusu olmadığından tetkik hakimlerinin istemediği halde bu görevi devam ettirmeleri söz konusu oluyor. Bu ise; hem çalışma barışını olumsuz etkiliyor, hem de hakimlerin verimsizliğine yol açıyor. 

BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ARTIK ŞOV YAPAMAYACAK

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Yargıtay Kanunu’nda düzenlenen adli yıl açılışına ilişkin madde yürürlükten kaldırılıyor. Mevcut maddede, “Her adli yıl, Ankara’da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulu’nun düşüncesi alınır” düzenlemesi yer alıyordu. Bu da her adli yıl açılışında Barolar Birliği Başkanı’nın şov yapmasına neden oluyordu. Düzenlemenin kaldırılması ile birlikte artık adli yıl açılışları olaylı geçmeyecek. 

NOTER ATAMALARI HIZLANACAK 

Yasa teklifi ile Noterlik Kanunu’nun 22’nci maddesinde de değişiklik yapılıyor. Teklifle boşalan, açılan veya dördüncü sınıftan üçüncü sınıfa geçirilen noterliklerin, noterin bulunduğu yerde, İstanbul’da, Ankara’da ve Adalet Bakanlığı’nca uygun görülecek diğer yerlerde çıkan birer gazetede ilanına yönelik uygulamadan vazgeçilmekte; söz konusu ilanın, sadece Resmî Gazete’de yapılması hükme bağlanıyor. 

NOTERLER ELEKTRONİK İMZA KULLANABİLECEK 

Noterlik Kanunu’nun 59’uncu maddesinde yapılacak değişiklikle noterlerin doktora, Cumhuriyet savcılığı kanalıyla gidebilmeleri zorunluluğu kaldırılarak, diğer kamu görevlileri ile aynı uygulamaya tabi tutulmaları amaçlanıyor. Teklifle 1512 sayılı Noterlik Kanunu’na yeni bir madde eklenerek, noterlik işlemlerinin elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanılarak gerçekleştirilebilmesine imkân tanınıyor. 

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23