• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yapay zeka resmen doktor oldu! Hata payı inanılmaz

Yeniakit Publisher
2024-08-14 08:14:00 -
Yapay zeka resmen doktor oldu! Hata payı inanılmaz

Araştırmacılar, makine öğrenimi yöntemiyle dil fotoğraflarını analiz ederek bazı hastalıkları çok yüksek doğruluk oranıyla teşhis etmeyi başardı.

Antik bir sağlık teşhisi biçimini modern makine öğrenimi yöntemiyle güncelleyen araştırmacılar, sadece dilinize bakarak bazı hastalıkları ortaya çıkarabilen dikkat çekici bir sistem geliştirdiler. Sistemin doğruluk seviyesinin mükemmele yakın olduğu belirtiliyor.

Doktorlar binlerce yıldır hastaların diline bakarak bazı hastalıkları teşhis edebiliyor. Çünkü dilini rengi ve biçimi, vücuttan neler olup bittiği hakkında önemli ipuçları verebiliyor. Bu teknik, 17. yüzyılda batı tıbbında popülerlik kazanmış gibi görünse de aslında yaklaşık 1115'ten beri geleneksel Çin tıbbında kullanılıyor.

Binlerce dil fotoğrafı makine öğrenimi için kullanıldı

İyi bir dil analizinin değerini anlayan Irak'taki Orta Teknik Üniversitesi ve Güney Avustralya Üniversitesi'nden araştırmacılar, çeşitli ışık koşullarında çekilmiş 5.260 dil görüntüsü üzerinde bir makine öğrenimi sistemini eğittiler. Ayrıca astım, diyabet ve anemi gibi bilinen sağlık sorunları olan bireylerden bir dizi görüntüyü eğitim için eklediler. Daha sonra, bir kamerayı hastanın dilinden 20 cm uzağa yerleştirerek sistemi test ettiler ve sistemden bir tanı oluşturmasını istediler. Sistem, gerçek zamanlı olarak %98 oranında doğru tanı koymayı başardı.

Çalışmaya liderlik eden Profesörü Ali Al-Naji, dilin rengi ve şeklinin hangi hastalıklara işaret ettiğini şöyle açıklıyor: "Dilin rengi, şekli ve kalınlığı bir dizi sağlık sorununu ortaya çıkarabilir. Tipik olarak, diyabetli kişilerin sarı bir dili vardır. Kanser hastalarında kalın yağlı bir kaplamaya sahip mor bir dil bulunur ve akut felçli hastaların alışılmadık şekilde kırmızı bir dili vardır. Beyaz bir dil kansızlığa işaret edebilir, şiddetli COVID-19 vakaları olan kişilerin koyu kırmızı bir dili olması muhtemeldir. Çivit mavisi veya mor renkli bir dil damarsal ve gastrointestinal sorunları veya astımı gösterir."

Harvard Health, sağlıklı bir dilin simetrik ve az çok açık pembe olması gerektiğini, üzerinde hafif bir beyaz kaplamanın bulunmasının sorun olmadığını belirtiyor. Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında sağlıklı bir dilin hafif morumsu veya kahverengimsi bir tonu da olabilir. Bunun dışında herhangi bir şey varsa, kontrol için doktora gitmenin faydalı olacağı belirtiliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

el tabib

Normal doktora on basar bunlar. Hata payları az olur. Ama bu iş için biraz daha zaman gerek gibi. Çünkü başarı yüzde yüze yaklaşmalı. Bu da yazılımın çok kuvvwtli olması demektir. Bu da biraz daha zaman gerektirir. Normal doktorun yanılma payı yüzde 15 ile 25 arası. Bunu yapay zeka sayesinde yüzde 3-5'e düşürebiliriz.

Gültekin

YAPAY ZEKA İLE İLGİLİ MUTLAK ŞİMDİDEN YASAL DÜZENLEMELER HAZIRLANMALIDIR, ALT YAPISI OLMAYAN GELİŞMELER, UYGULAMALARDA YIKIMLAR GETİRİR.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23