• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Yahya Efendi KUlliyesi ziyarete aCıldı

Yeniakit Publisher
2013-08-25 21:56:56 - 2013-08-25 21:57:24
Yahya Efendi KUlliyesi ziyarete aCıldı

Şeyh Yahya Efendi’nin 1570 yılında II. Selim tarafından yaptırılan külliyesi yeniden restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından iki yıllık çalışma sonucu restorasyonu tamamlanan türbe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından dualarla ziyarete açıldı

YENİ AKİT / ANKARA
Kanuni Sultan Süleyman’ın süt annesi Afife Hatun’un oğlu, dönemin tanınmış şair ve mutasavvıflarından Şeyh Yahya Efendi’nin 1570 yılında II. Selim tarafından yaptırılan külliyesi yeniden restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıllık çalışma sonucu restorasyonu tamamlanan türbe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış tarafından dualarla ziyarete açıldı. Yahya Efendi’nin yenilenen türbesinin orijinal anahtarı ise sembolik olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e teslim edildi. Bakan Çelik, 450 yıla yakın bir geçmişe sahip tarihi külliyeyi, orijinal anahtarıyla ziyarete açtı.
“YAHYA EFENDİ İSTANBUL’UN
MANEVİ KORUYUCULARINDAN”
Açılışta bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik,İstanbul’un sadece fiziki görüntüsüyle var olmadığını söyleyerek, “İstanbul kendisine ebediyete kadar ruh üflenmiş bir şehirdir” dedi. İstanbul’un muhafızlarının sadece üzerinde yaşayanlar olmadığına dikkat çeken Bakan Çelik, Yahya Efendi Hazretleri gibi zatların İstanbul’un asıl koruyucuları, muhafızları ve sahipleri olduğunun altını çizdi. Bu manevi koruyuculara hürmet duyduklarını ifade eden Bakan Çelik, “Biz memleketimizi, milletimizi ve aziz İstanbul’u koruyan bu muhafızlara, bunların hayırlı hayatlarına bir kere daha hürmet ediyoruz, rahmet ediyoruz. Hepinizin duasıyla birlikte burayı açıyoruz” dedi.
SIVA TABAKALARINDAN
DUA YAZILARI ÇIKTI
Mimar Sinan tarafından yaptırılan Yahya Efendi Türbesi’nde ilk zamanlara ait sıva tabakaları üzerine siyah kalemlerle yazılmış dua ve notlar ortaya çıktı. Türbede bulunan bu tarihi yazılar şeffaf plastik koruyucu levhalarla korumaya alındı. Türbenin restorasyon çalışmaları için 5 milyon 114 bin 500 lira harcanırken, 2011 yılında başlatılan restorasyon Haziran ayında tamamlandı.
Külliye içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarla cami, müştemilat, imam ve müezzin odaları ile Yahya Efendi Türbesi, Güzelce Ali Paşa Türbesi, II. Abdülhamit tarafından yaptırılan Şehzade ve Kadınlar Türbesi yeniden restore edildi. Mezarlıkların külliyeye yakın bölümünde ise çevre düzenlemeleri yapılarak, külliye içerisinde yer alan ısıtma ve güvenlik sistemleri ile elektrik tesisatları tamamen yenilendi.
TÜRBEDE 11 KİŞİNİN
KABRİ YER ALIYOR
Şeyh Yahya Efendi’nin türbesinde kendisinden başka birinci sırada Kanuni Sultan Süleyman’ın kızlarından ve Yahya Efendi’nin manevi evladı olan ‘Tasasız’ Raziye Sultan, II.Abdülhamid’in evlatlarından Hatice Sultan ile Şehzade Ahmed Bedrettin Efendi, Yahya Efendi’nin büyük oğlu Şeyh İbrahim Efendi, Yahya Efendi’nin annesi Afife Hatun, ikinci sırada Yahya Efendi’nin hanımı Şerife Hatun, dervişlerden Ali Efendi, küçük oğlu Şeyh Ali Efendi, tekke şeyhlerinden Mehmed Nuri Şemseddin Efendi ile torunu Şeyh Hasan Hayri Efendi olmak üzere 11 kişinin kabri yer alıyor.
Şeyh Yahya Efendi Türbesi, İstanbul’un Beşiktaş ilçesi, Ortaköy yolu üzerinde, Yahya Efendi Sokak, 511 ada 39 parselde, Yahya Efendi Külliyesi içerisinde yer alıyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23