• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ya özel okul ya açık lise

Yeniakit Publisher
2013-11-25 20:54:54 - 2013-11-26 08:17:30
Ya özel okul ya açık lise

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine yönelik hazırlıklara bazı kesimlerin tepkisi sürerken, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kavga değil, çözüm üretmek istediklerini ifade ederek, “açık lise” alternatifini sundu.

ANKARA - Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nca (SETA) Ankara’da düzenlenen “Milli Eğitim’de Neler Oluyor” konulu panele katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dershanelerin dönüşümü ile ilgili çalışmanın yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ve önümüzdeki yıl sonuna kadar bu konunun halledileceğini ifade eden Avcı, “Özel okula dönüşme kabiliyeti olmayan dershaneler, özel okul kadar yüksek standart istemeyen, açılması kadar yüksek kriterler koymamış olan bir statüyle açık liseye dönüşsünler. Ama şu anki uygulama gibi devam zorunluluğu olmayan değil. Örgün eğitimde, liselerde 40 saate yakın yüz yüze eğitim yapılıyorsa, buralarda da asgari bir yüz yüze eğitim süresi olsun. Bizim dershane sektörü temsilcileriyle yaptığımız daha önceki görüşmelerde, sektörde ciddi payı olanlar bize 20 saatlik yüz yüze eğitim ile böyle bir açık liseyi döndürebiliriz önerisinde bulundular. Daha sonra dediler ki, ‘15 saat yüz yüze eğitim, 15 saat de uzaktan eğitim yöntemleriyle biz bu işi başarabiliriz.’ Konuşmalarımız bu çerçevede dönüyor, böyle bir açık lise önerimiz var.

Dershanelerin dönüşüm sürecinde açık lise imkanını da değerlendirebiliriz. Adı açık lise olur mu, olmaz mı, onu ilgili paydaşlarla konuşuruz. Onlar da açık lise adının çok cazip olmadığını, bunun daha işin özüne uygun, başka bir adlandırmayla kamuoyuna anlatılabileceğini söylüyorlar. Bence de doğru... Siz her şeyi hazırlamışsınız, bize tebliğ etmek için bu tür çalıştayları düzenliyorsunuz. Siz bizden öneri almak için değil, kendi hazırlıklarınızı bize kabul ettirmek için bu çalıştayları düzenliyorsunuz.’ Böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor, bu doğru değil” diye konuştu.

“ALELACELE BULUNMUŞ BİR FORMÜL DEĞİL”

Bakan Avcı, “İster özel okul olsun, ister açık lise olsun, ister özel etüt eğitim merkezi olsun bütün bunlara ayrıca öğrenci desteği sağlamayı da öngörüyoruz. Okulun türüne göre, yoksul ama başarılı öğrencileri burslandırarak bu kurumları desteklemeyi vaad ediyoruz” diye konuştu.  
            
Bunun yükselen itirazlar üzerine bulunan bir formül olduğu şeklinde yorumlandığını da belirten Avcı, “Demokrasinin tabiatında bu vardır. Düşünmediğimiz, kolay olmadığını düşündüğümüz bazı şeyler olabilir. Demokratik tepkiler üzerine, ‘evet bunu yapalım’ diye düşünülür. Ama bu bunlardan biri değil. Bu yeni alelacele bulunmuş bir formül değil, bu sektörün ihtiyaçları ve makul çözüm önerileri doğrultusunda gelişitirilmiş bir formül” dedi.      
   
Dönüşüm sürecinde her kesime eşit mesafede olduklarını da belirten Avcı, “Biz dershaneleri, filanca kurumun mu, filanca şirketin mi, şu cemaatin mi, bu sivil toplum kuruluşunun mu?’ diye bakmıyoruz. Şöyle bir ayrım yapıyoruz, ‘zincir olanlar buna uyabilir’ diye düşünüyoruz. Bizim kafamızdaki kategoriler, cemaat dershaneleri ve ötekiler değil” diye konuştu.

Öğretmen atamalarına da değinen Avcı, “Doğu ve Gündeydoğu’da çok açığımız var. ağustos atamalarında aldığımız kadroların çok büyük bir bölümünü Doğu ve Güneydoğu’ya tahsis ettik. Önümüzdeki atamaları da böyle yaparız” dedi.

ÖĞRENCİ FİNANS DERSHANEYE TEŞVİK

Panele katılanların da sorularını da cevaplayan Avcı, “Dönüşen okullara ne kadar yardım yapacaksınız?” sorusuna karşılık, bugünkü özel okulların rayiçlerini devlet olarak karşılamanın mümkün olmadığını söyledi. Bu rayiçin çok yüksek tutulduğunu ifade eden Avcı, “Özel okulları değil, özel okula gidecek öğrencileri finanse edeceğiz. Yapacağımız katkı eğitim talebini finanse etmektir. Özel okullara bunun dışında arsa, kredi kolaylığı, vergi kolaylıkları sağlanması düşünülüyor” dedi.    
          
Avcı, “Özel okullara yönlendirilecek burslu öğrenciler için öngörülen miktar, o öğrencinin bize bakanlığa maliyeti. Biz o öğrenciyi kendi okullarımızda okutmak için ne kadar masraf ederiz. Bu da bizim hesabımıza göre ortalama 2 bin 500 lira civarında. Bu da atıl kapasitesi olan bir okul için fena bir rakam değil. Bizim devlet liselerindeki dersliklerimizdeki baskıyı da aşağı çeker diye ümit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

COPY PASTE HATASI

“Taslakta etüt merkezlerinin kapatılacağının yer aldığı, bunun da kes-kopyala hatası olduğu haberleri var. Bu doğru mu?” sorusu üzerine Bakan Avcı, dershane temsilcilerine dağıtılan taslaklarda “etüt eğitim merkezlerinin de dönüştürüleceği”nin yer aldığını, bunun “copy-paste” hatası olduğunu düşündüğünü ifade etti. Avcı, “Bizim nihai önerimizde etüt eğitim merkezlerinin kapatılması yok. Herhalde böyle bir hata olmuş” dedi. Avcı, hiçbir dershane sahibini mağdur etmeyeceklerini de söyledi.

Okuma salonları ve etüdler düzenlemeye dahil değil

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Ben açık liseye de özel okula dönüşemem kurs da yapmak istemiyorum diyenler için de bakanlık olarak biz alalım. Buraları halk eğitim merkezleri olarak, buralarda ciddi beceri kurslar yapılıyor. Buralardan o şekilde yararlanabiliriz diye de düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Özel okula dönüştürülecek dershanelerle ilgili çalıştaylarda konuşulacak çerçevenin bunlar olduğunu işaret eden Avcı, bunun içinde özel etüt eğitim merkezlerinin, okuma salonlarının olmadığını vurguladı.       
       
Bakan Avcı, etüt merkezlerinin üçe ayrıldığını, birincisinin “ileri kreş” gibi düşünülebilecek çalışan anne babaların çocuklarını gönderdikleri etüt merkezi olduğunu, ikincisinin bakanlıkça açılan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dezavantajlı kesimlere eğitimde destekte bulunmak için eğitsel, sosyal amaçlarla açılmış kurumlar olduğunu, üçüncüsünün ise “etüt eğitim merkezi” adı altında paralı dershanecilik yapanlar olduğunu ifade ederek, “Etüt eğitim merkezi diyor ama dershaneciliğin bugünkü haliyle getirdiği külfetleri bile üstlenmek istemeyenlerin bulduğu bir formül. Bunların görüşülmesi gerekir” dedi.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23