• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ya Meclis’le, ya milletle

Yeniakit Publisher
2013-02-15 21:26:00 - 2013-02-15 21:27:30
Ya Meclis’le, ya milletle

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Erdoğan, yeni Anayasa’yı uzlaşarak yapmak istediklerini, bu olmazsa millete başvuracaklarını söyledi

AKİT / ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa’nın önündeki en büyük engel olarak muhalefeti gösterdi. Erdoğan yeni Anayasa’nın mutabakat ile yapılamaması durumunda, “Elimiz kolumuz bağlı oturmayız. Milletimizle yolumuza devam ederiz” dedi.
Başbakan Erdoğan, partisinin ‘Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda bir konuşma yaparak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“MUHALEFET MİLLETİ
DİKKATE ALMAMIŞTIR”
Erdoğan, konuşmasının büyük bir bölümünü yeni Anayasa çalışmalarına ayırdı. Yeni Anayasa konusunda eğer bir taslak oluşmazsa kendilerinin AK Parti olarak milletin takdirine başvuracaklarını belirten Başbakan Erdoğan, muhalefetin milletin takdirini bir kez daha ayaklar altına almaya başladığını söyledi. Başbakan, “Bu muhalefet milletin tercihlerini hiçbir zaman dikkate almamış, daima milleti küçümsemeyi tercih etmiştir. İşte bugün de biz Anayasa için halkoylamasını telaffuz etmeye başladığımız andan itibaren milleti küçümsemeye, milleti aşağılamaya, milleti tahkir etmeye başladılar. Bundan sonra da uzlaşmanın, ittifakın tarafı olmaya kararlı şekilde devam edeceğiz. Ama şu ana kadar görüldüğü kadarıyla 100’ü aşkın madde görüşüldü, ama mutabık kalınan madde sayısına baktığınız zaman 30-31 tane maddede mutabık kalındığı görülüyor” şeklinde konuştu.
“ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI OTURMAYIZ”
Anayasa’nın yapılamamasının sebebini açıklayan Erdoğan şöyle konuştu:
“Tek sebebi var, o da şudur: AK Parti’nin talebi olan bir şey gerçekleşmesin. Veyahut da AK Parti’yi suçlu masasına nasıl oturturuz? Gururla şunu söyleyebiliriz; evelallah bizim milletimiz AK Parti’yi gönül koltuğuna oturtmuştur. Ve AK Parti’nin ne aldatan, ne aldanan olmayacağını biliyor. Yeni Anayasa için, yeni bir Anayasa’ya ihtiyacın bu kadar açık net olduğu ortadayken, toplumda büyük bir uzlaşma ortadayken biz bunun heba edilmesine göz yummayız. Biz bu ülkeye, özellikle de gençlere şunu çok net olarak göstermek istiyoruz; bu millet, bu Meclis sivil bir Anayasa yapacak güce, birikime, iradeye sahiptir. Eğer Meclis bunu yapmazsa, bu iradeyi kullanmazsa bu yolda bizimle yürüyecek olanlarla birlikte Meclis’in sahibi olan millete gider ve sivil bir Anayasa’yı milletin takdirine sunarız. Dayatma anayasalara, oldubitti anayasalara alışkın olanlar elbette bunu hazmedemezler ve hazmedemeyecekler... Bunlara göre Anayasa demek, müdahalelerin ardından yazılan veya yazdırılan metin demektir. Bunlar, siyasi tarihleri boyunca Anayasa’dan bunu anladılar. Darbenin veya darbelerin gölgesinde hazırlanan metinleri anladılar. Ne milletin ne de TBMM’nin bir Anayasa yazabileceğine, bir Anayasa yapabileceğine hiçbir zaman inanmadılar ve bugün de inanmıyorlar... Başbakan Erdoğan, Mart sonuna kadar uzlaşma içinde Anayasa yapılamama ihtimaline karşılık ise, “Bu olmazsa elimiz kolumuz bağlı oturmayız. Milletimizle yolumuza devam ederiz” diye konuştu.
“SİVİL ANAYASA NASIL YAPILIR,
CHP’YE GÖSTERECEĞİZ”
CHP’nin, 1961 Anayasası’nı ‘İlerici’ bir anayasa olarak gördüğünü söyleyen Erdoğan, “Bugün bile hiç utanmadan, sıkılmadan, çekinmeden 1961 Anayasası’nın ilerici bir Anayasa olduğunu söylemeye devam ediyorlar” dedi. 1961 Anayasası’nın bir darbe anayasası olduğunu, 12 Eylül sonrası yapılan anayasanın da 1961 Anayasası’nın taklidi olduğunu ifade eden Erdoğan, “Kimse kusura bakmasın 1961 Anayasası’na ilerici diyenler, 1982 Anayasası’ndan şikâyet edemezler” diye konuştu. 50 yıldır yaşanan sıkıntıların başında 1961 Anayasası bulunduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “O bir darbe anayasasıdır. 12 Eylül sonrası yapılan anayasa da 1961 Anayasası’nın aslında bir taklididir. 1960’ta 27 Mayıs’ta milletin tercihlerine müdahale edilmiş, 1961’de de devlet ile milletin arasında kalın, aşılmaz bir duvar, bir set çekilmiştir. ‘Şantajla Anayasa değişmez’ diyorlar. Evet, şantajla Anayasa değişmez. Biz de zaten bunu savunuyoruz. Ancak şantajla Anayasa’nın değişmeyeceğini iddia edenlerin, müdahaleyle, silah zoruyla Anayasa’nın değiştirilmesini nereye koyduklarını da merak ediyoruz. Allah’ın izniyle gerekli desteği alabilirsek en başta CHP’ye bu ülkenin sivil, katılımcı, çoğulcu, insanı merkeze alan bir Anayasa’nın nasıl yapılabileceğini biz göstereceğiz. Hiç endişem yok. Bu ülkede sivillerin de Anayasa yapabileceğini hem de çok daha iyisini yapabileceğini inşallah ispat edeceğiz.”
“KILIÇDAROĞLU’NA
PORTEKİZLİLER BİLE GÜLDÜ”
Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Portekiz’de Türkiye’nin cari açık durumunu eleştirdiğini ve ardından da cari açığın düştüğünü söyledi. Erdoğan, “CHP Genel Başkanı, kendi ülkesini yurtdışında cari açık üzerinden vurmaya çalışırken, karalarken, işte önceki gün cari açık yüzde 36.6 oranında geriledi. Her şeyde tersine gidiyor. Portekiz’de yoldaşları CHP Genel Başkanı’na kıs kıs gülmüşlerdi, şimdi bu cari açıktaki düşüşü duydularsa artık kahkaha atmışlardır” şeklinde konuştu.
“DHKP-C İLE MUHABBETİNİZ NEDİR?”
Başbakan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun tutuklu gazeteciler, DHKP-C ile ilgili açıklamalarını da hatırlatarak sert açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu’ndan aylardır iki konuda kamuoyuna net bir açıklama beklediklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin çıkarlarını dahi çiğneyecek kadar Suriye’nin zalim rejimiyle bu muhabbetiniz nedir? Aylardır bu konuda kamuoyunu tatmin edecek tek bir açıklama yapmadılar. İki, tutuklu gazeteci diyerek, tutuklu avukat diyerek adeta korumaya aldığınız Türkiye’nin, hatta dünyanın en kanlı terör örgütleriyle muhabbetiniz nedir?” diye sordu. Erdoğan, CHP’nin Cilvegözü sınır kapısında yaşanan patlamayı bile siyasi rant için kullandığını ve hükümeti hedef aldığını belirterek, “Patlamanın olduğu aracın yönünün Suriye’ye dönük olduğunu ileri sürdüler. Ancak kamera kayıtları yayınlandı. Bunlarda mahcup olacak, kızaracak yüz yok” dedi.
90 DİYARBAKIRLI ÇOCUĞUN
MEKTUBUNU OKUDU
Başbakan Erdoğan, konuşmasının son bölümünde ise AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Çanakkale’ye geziye götürülen Diyarbakırlı 90 çocuğun duygularını anlatan mektuplarından bölümler okudu. Geziye katılan çocukların Çanakkale’yi gördükten sonra duygularını dile getirdikleri mektupları okuyan Erdoğan, çocukların içinde terör örgütü tarafından istismar edilen çocuklar da bulunduğun söyledi. Erdoğan, mektupları okumadan önce ise, “Ama dikkat edin, biz bu çocukların eline ne molotof veriyoruz, ne taş veriyoruz. İşte biz bu çocuklarımızın eline sadece kalemi veriyoruz, bilgisayarı veriyoruz” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23