• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vizesiz Avrupa imzası atıldı

Yeniakit Publisher
2013-12-16 21:03:03 - 2013-12-17 08:36:27
Vizesiz Avrupa imzası atıldı

Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde işaret ettiği 16 Aralık’ta (dün), Türkiye vatandaşlarına vizesiz olarak Avrupa’nın yolunu açan imzalar atıldı. Dün Ankara’da düzenlene imza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. AB ile vizeler kalktığında kimsenin endişesi olmasın, en küçük bir sorun yaşanmayacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ - Yarım asrı aşkın süredir AB yolunda ilerlemeyi sürdüren Türkiye dün tarihi bir eşiği daha geride bıraktı.  Dün Ankara’da Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Vize Serbestisi Diyaloğu ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Ankara Palas’taki imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ve AB komiseri Cecilia Malström katıldı.

16 ARALIK TÜRKİYE İÇİN GERÇEK ANLAMDA BİR MİLATTIR


İmza töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugünün, Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milat oluşturduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, “AB ile vizeler kalktığında da hiç kimsenin endişesi olmasın ne Türkiye ne AB üyesi ülkeler bundan en küçük sorun yaşamayacaklardır. Tam tersine vizeler kalktığında işadamlarımız, sanatçılarımız, sporcularımız, sivil toplum örgütü mensuplarımız daha rahat seyahat edecek ve bu da AB’ye çok önemli katkılar sağlayacaktır. Benim her zaman bir ifadem var, yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz” dedi.

YENİ BİR SÜREÇ BAŞLIYOR

Türkiye-AB ilişkilerinde artık yeni bir sürecin başladığını anlatan Başbakan Erdoğan, “Bugün AB ile attığımız karşılıklı imzalarla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına artık vizesiz Avrupa’nın kapıları açılıyor. Tabii önümüzde belli bir süreç daha var. Uzun bir mücadelenin, kararlı bir mücadele ve müzakere sürecinin ardından Türkiye’nin hassasiyetlerini de dikkate alan bir yol haritası üzerinde mutabık kalındı. Türkiye, daha önce verdiği söze riayet ederek geri kabul anlaşmasını imzaladı. 3-3,5 yıllık bir süre sonunda da artık vatandaşlarımıza tam anlamıyla vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak” diye konuştu.

AB’YE YÜK OLMAYA GELMİYORUZ, 3.5 YIL ÇOK UZUN

Türkiye’den yurtdışına gidenlerin eskisi gibi baskılardan kaçmak veya iş bulabilmek, yasaklardan kurtulup, üniversite okuyabilmek için gitmediklerini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Tam aksine artık ş kurmak, yatırım yapmak özellikle de dünya üzerinde nerede mazlum, mağdur halklar varsa onlara yardım için koşuşturuyor vatandaşlarımız. Biz de bu süreçleri kolaylaştırmak, işadamlarımızın, yatırımcı ve ihracatçılarımızın, yardım kuruluşlarımızın yurtdışına daha kolay gidebilmelerini sağlamak için her seviyede yol açıcı bir politika izliyoruz. Biz 3,5 yılın da çok uzun olduğuna aslında inanıyoruz. Bu sürecin de çok daha şöyle kısaltılmasından yanayız. Biz üzerimize düşeni yine bu süreçte yoğun çalışmayla yapacağız. Öyle tahmin ediyorum ki vize diyaloğu sürecinin imkanlar ölçüsünde daha kısa zamanda tamamlanması için bu adımları atmamızda çok büyük faydalar var.” Yeni sürecin Türkiye ve AB için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.

AB SADECE KENDİNE DEMOKRAT OLMAMALI

Türkiye’nin ve dünya kamuoyunun AB’den beklentileri olduğunu da anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu önemli sıkıntılara dikkat çekti: “Yaşanan acı hadiselerden ders çıkararak, AB içinde Türkiye hakkındaki tartışmaların ve özellikle de ön yargıların ve engellemelerin tekrar gözden geçirilmesi en büyük arzumuzdur. AB içindeki tüm AB içindeki tüm dostlarımızdan bu çabayı bu gayreti bekliyoruz. Suriye’de şu anda hergün 10’ar 10’ar çocuklar ölüyor. Bazen bu sayı yüzleri buluyor. Üstelik çocuklar artık kurşunlardan, bombalardan dolayı değil, açlık ve soğuktan dolayı hayatlarını kaybediyor. İdam cezasının olmadığı AB’nin özellikle Bangladeş’teki idam uygulamasına karşı sesini çok daha yükseltmesini beklerdik. Ama maalesef sesini ben duyamadığıma göre dünya da duymamıştır. Bu konudaki hassasiyette çok çok önemliydi. Myanmar’dan Afganistan’a, Irak’tan Somali’ye kadar her ülkede, her coğrafyada Türkiye olarak sadece hakkı, hukuku, adaleti ve vicdanı savunuyoruz. AB bu saydığım meselelerde suskun ya da etkisiz kalmayı tercih etmemeliydi. Türkiye, bu meselelerde evrensel insani değerleri, en güçlü şekilde savunuyor, savunmaya devam edecek.”

DAVUTOĞLU VE GÜLER İMZALADI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström’ün katılımıyla Vize Serbestisi Diyaloğu’nun ilk toplantısı yapıldı. Her iki anlaşmaya da Avrupa Birliği adına AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström imza atarken, Türkiye adına Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’ni Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Geri Kabul Anlaşması’nı ise İçişleri Bakanı Muammer Güler imzaladı.

MALMSTRÖM: BUNUN POZİTİF ETKİSİ YAKINDA GÖRÜLECEK

Törende konuşan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Türkiye ve AB arasındaki işbirliği için önemli bir adım atıldığını belirterek, “Halklarımızı birleştiriyor, karşılıklı güven inşa ediyoruz. Paralel olarak iki önemli inisiyatifi başlatıyoruz. Bu ilişkilerin ikili ilişkilerimiz için son derece önemli etkileri olacak ve vatandaşlarımız bunun pozitif etkilerini yakın dönemde görebilecekler” dedi.

 Malmström, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’yle ilgili de imza ile başlayan diyalog sürecinin temel hedefinin Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına yönelik uygulamasının kaldırılmasına yönelik olduğunu belirterek, süreç içinde yol haritasında yer alan gereklerin yerine getirilip getirilmediğinin değerlendirileceğini dile getirdi. Türkiye ve AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının, vize yol haritasının gereklerinden biri olduğuna değinen Malmström, Türkiye ile son derece yapıcı toplantılara başlayacaklarını belirtti. Türkiye’nin endişelerinin diyalog çerçevesinde değerlendirileceğini kaydeden Malmström, “Bu endişelere mümkün olduğunca en iyi biçimde çözüm bulmaya çalışacağız” diye konuştu. Yard.Doç. Tuncer:

AB, Türkiye’nin gücünün farkında

SAKARYA - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Avrupa Birliği Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aziz Tuncer, Avrupa Birliği (AB) ile Vize Muafiyet Diyaloğu’nun başlamasına ilişkin, AB’nin Türkiye ile ilişkilerin belli seviyenin altına düşmesini istemediğini, Türkiye’deki gelişmenin ve yetişmiş insan gücünün farkında olduğunu belirterek, “Bu, bir şekilde onları doğrudan entegre etmeden ilişkileri sürdürmenin yolu görünüyor” dedi. Tuncer, yaptığı açıklamada, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması’nın Türkiye ve AB ülkeleri için hayırlı olmasını diledi.

AB’nin Türkiye’ye karşı yaptığı hataları kendince telafi etmeye çalıştığını kaydederek, “AB, Türkiye ile ilişkilerin belli bir seviyenin altına düşmesini istemiyor çünkü AB, Türkiye’deki gelişmenin ve yetişmiş insan gücünün farkında. Bu, bir şekilde onları doğrudan entegre etmeden ilişkileri sürdürmenin yolu görünüyor” ifadesini kullandı.

AB ARTIK CAZİBEMERKEZİ DEĞİL

Bölgeler politikasıyla alakalı 22. başlıkta olumlu kararlar çıkmadığını savunan Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü: “AB, Türkiye’yi belli standartlara göre alamayız’ diyor ama tam öyle değil. Orada rahatsızlık oldu. Belki bunun daha derin diplomasi analizleri olabilir. İşte Rusya ziyareti, Şanghay İşbirliği Örgütü de dahil, Başbakan’ın söyledikleri o bağlamda el uzatma olabilir. Türkiye, artık 10 yıl öncesindeki gibi değil. Türkiye’deki çoğu insan için Avrupa artık cazibe merkezi değil. Gidenler işçi kesimi olarak gidiyordu, onlar da çok istekli değil. AB ülkeleri de bunun araştırmasını yapmıştır. Türkiye’de iyi bir kesim, turist kesim var, onların önünü açmış olabilir. Belli bir entelektüel okuyan kesim var, onları uzun dönemde Avrupa’ya çekmek istiyor olabilir.”

TÜSİAD: BÜYÜK MEMNUNİYET DUYDUK


İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’nin imzalanmasından büyük memnuniyet duyulduğu vurgulanarak, “Girilen yeni süreçle, Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve başta 23 ve 24 no’lu başlıklar olmak üzere yeni başlıkların açılması için 2014 yılında çabaların yoğunlaştırılması gereğini yeniden ve ısrarla vurgulamak istiyoruz” denildi.

TÜSİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye ile AB arasında ‘Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni’ ve ‘Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmış olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. TÜSİAD olarak vize muafiyeti uygulamasına geçilmesini sağlayacak prosedürlerin öngörülen süreyi beklemeden, mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının AB ile anlaşmalar ve AB müktesebatından kaynaklanan serbest dolaşımla ilgili haklarını bir an önce elde etmeleri, gümrük birliğinin adil bir şekilde işlemesinin önünde engel olan serbest dolaşım sorununun çözümü yolunda da önemli bir adım olacaktır.

Girilen yeni süreçle, Türkiye-AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve başta 23 ve 24 no’lu başlıklar olmak üzere yeni başlıkların açılması için 2014 yılında çabaların yoğunlaştırılması gereğini yeniden ve ısrarla vurgulamak istiyoruz.”

ERDOĞAN, OCAK’TA BRÜKSEL’E GİDECEK

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 21 Ocak’ta Brüksel’e resmi ziyaret gerçekleştirecekleri bilgisini vererek, ziyaretleri sırasında AB Konseyi Başkanı, AB Komisyonu Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Başkanı ile görüşmelerde bulunacaklarını dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın 27-28 Ocak’ta Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildiren Erdoğan, “İnanıyorum ki bu trafik ziyaret ve temaslarla devam edecek ve 2014 yılı Türkiye-AB ilişkileri açısından inşallah farklı bir yıl olacak” değerlendirmesinde bulundu.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23