• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vergi sistemi mükemmel değil, şeffaflaşmak şart

Yeniakit Publisher
2014-05-08 09:11:00 - 2014-05-07 23:20:52
Vergi sistemi mükemmel değil, şeffaflaşmak şart

Parlamentoda yeni bir vergi reform yasası taslağının olduğunu hatırlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi sistemi konusunda öngörülebilir ve şeffaflıkla ilgili elzem hususların olduğunu söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bizim vergi sistemimiz mükemmel değil. Parlamentoda yeni bir vergi reformumuz var. Vergi kanunumuzu yalınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

Bakan Şimşek, “Financial Times Türkiye Zirvesi”ndeki panelde soruları yanıtladı. “Türkiye’de vergi mükelleflerine farklı muamele mi uygulanıyor, bu yönde kaygılar var?” sorusuna karşılık Şimşek, “Buradaki tartışmada sapla samanı ayırmamız lazım. Elmalarla armutları mukayese etmemiz lazım. İhracat üzerinde bir vergi yok. Hatta bir KDV iadesi var. Örneğin, bir şirketiniz var, ihracat yapıyor ve bir gelir elde ediyor. Oradan kurumlar vergisi ödenecektir. Ona bakmamız lazım. İsimler üzerinden gidemem, vergide gizlilik esastır. Sonuçta insanları biz hükümete yakın olan olmayan gibi sınıflandırmıyoruz” diye konuştu.

REFORMLARA DEVAM

Ülke için değer ve istihdam yaratan herkese saygı duyduklarını ancak, yapılması gereken çok hususun bulunduğunu ifade eden Şimşek, “Bizim vergi sistemimiz mükemmel değil. Parlamentoda yeni bir vergi reformumuz var. Vergi kanunumuzu yalınlaştırmaya çalışıyoruz. KDV konusunda çok önemli bir adım attık. Vergi sistemi bir ülkeyi ileri götürme konusunda çok önemli. Öngörülebilir ve şeffaf olması lazım. Reformlara devam edeceğiz” dedi.

3 PROJE GARANTİ ALDI

Hazine garantileri ile ilgili bir soru üzerine Şimşek, şu aşamaya kadar bu Hazine garantilerini sadece üç projenin hak kazandığını belirterek, “İzmit Köprüsü, Avrasya Tüneli ve 3. köprü. Her yıl bütçe kanunu belirlenir. Hazine acaba ne kadarlık bir borçlanmayı kaldırabilir. Bütçede bu rakam bu yıl 3 milyar dolardı. Herkes bilir ki bu konuda hem Maliye Bakanlığı, hem Hazine Müsteşarlığı son derece hassas. Dikkatli bir şekilde ele alındıktan sonra mevzuat hazırlandı” dedi. Bakan Şimşek, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bomboş bir arazi olduğunu belirterek, bu havaalanın bu yıl en az 20 milyon yolcu taşıyacağını ve Türkiye’nin 3. havaalanına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Hazine garantisi ile bu projeleri yürütmenin bir alternatif olduğuna dikkati çeken Şimşek, “Daha da etkin olabilir. Adillik konusu. Ben bu konuda bir yargıda bulunmayacağım. Bu tür şeylere karar verecek olan parlamentodur” diye konuştu.

Mehmet Şimşek, hem Türkiye açısından, hem de İstanbul açısından bu projelerin mutlaka uygulanması gerektiğini belirterek, “Bunu bütçe kaynaklarından finanse edebiliriz. Özel sektörün bunu yapmasını sağlayabiliriz. Bir miktar Hazine garantisi ile. Netice itibariyle bu projelerin gerçekleşmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Şimşek “17 Aralık ile ilgili iddiaların sonuna kadar takip edileceğine inanıyor musunuz?” şeklindeki soruya karşılık, her türlü iddiayı ciddiye aldıklarını ve parlamentonun iddialarla ilgili bir inceleme komisyonu kurulmasını kabul ettiğini söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23