• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Vazelinin yok artık dedirten inanılmaz etkisi! Vazelin ne işe yarar? Faydaları

Yeniakit Publisher
2022-07-26 19:21:00 - 2022-07-27 00:38:47
Vazelinin yok artık dedirten inanılmaz etkisi! Vazelin ne işe yarar? Faydaları

1859’lardan günümüze kadar gelen yoğun nemlendirici özelliği ile vazelin cilt bakımında büyük bir rol oynuyor. Ekonomik çözümler sunması ile tercih edilen vazelin kuru, nemsiz ve çatlayan cilt yapısı için birebir olarak sorun gidericidir. Peki vazelinin faydaları nelerdir? Vazelin cilt bakımı için hangi sıklıkla ve nasıl kullanılır? Vazelinin kullanım alanları nelerdir? Çatlaklara, yüze iyi gelir mi? Kirpikleri uzatır mı? Vazelinin cilde faydalarına dair merak edilen detaylar…

Beyaz ya da sarı rengi ve yapışkanımsı katı görünümüyle çoğumuzun hafızasında çatlak kremi olarak yer alsa da vazelin faydaları ile bugün hala hayatımızın çok geniş bir alanında karşımıza çıkan ürünlerden biri.

Vazelin Nedir?

Keşfi 1859 yıllarına uzanan vazelin yüz yıllardır kullanılan nemlendirici ve bakım ürünüdür. Vazelin, New Yorklu kimyager Robert A. Chesebrough tarafından 1859 yılında keşfedilmiştir. Robert A. Chesebrough, petrol kuyularında gezerken parafine benzeyen bir maddenin ayağına yapıştığını fark eder. Bu maddeyi incelemeye koyulan Robert A. Chesebrough, ayağına yapışan bu maddenin ayağındaki yaralara ve kesiklere iyi geldiğini fark eder ve bu maddeyi laboratuvarda incelemeye başlar.

Herkesin evinde bulunan yoğun krem şeklindeki vazelin petrol yan ürünü olarak üretilmiş ve piyasaya sürülmüştür. İçeriğinde petrol kelimesinin geçmesinden midir bilinmez ama vazelinin cilt bakımında kullanılması her daim tartışmalı bir konu olmuştur. Pek çok kişi tarafından kullanılan vazelinin yoğun nemlendirici özelliğiyle yara ve çatlakların tedavisinde etkili olduğu gözler önüne serilmiştir.

VAZELİNİN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

-Vazelin cildi yoğun bir şekilde nemlendirir. Cilt kuruluğunu önler ve pul pul dökülmesini engeller.
-Ciltte oluşan kesik ve yara izlerinde oldukça etkilidir. Özellikle kurumuş yaraların üzerinde vazelin sürerek iyileşme sürecinin rahat ve hızlı bir şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
-Suda çözünmeyen yapısı ile vazelini güneşten korunmak için de kullanabilirsiniz. Aynı zamanda güneş yanıklarının iyileşmesi için vazelin etkili olur.
-Gözaltı morlukları, diz ve dirsek kararmaları gibi cildin koyulaşan bölgelerinde rengin açılması için vazelin kullanabilirsiniz.
-Kanamayı durdur ve onarıcı etkisi ile cildi besler.
-Havaların ısınması ile meydan gelen pişik gibi cilt tahrişleri vazelin ile sağlıklı bir şekilde giderilebilir.
-Besleyici ve nemlendirici krem olma özelliğiyle vazelin göz çevresi bakımında da faydalıdır. Özellikle kaz ayakları ve göz çevresi kırışıklıklarının giderilmesini sağlar.
-Vücutta oluşan çatlaklar vazelin ile giderilir.
-Vazelinin sivilce ve akne sorunlarını yok etme konusunda etkili olduğunu belirtmek gerekir. Ancak vazelinin yoğun ve yağlı yapısının gözenekleri tıkamaması için eriterek yüze sürülmelidir. -Aynı zamanda vazelinin yüz için kullanılan miktarının çok iyi ayarlanması da gerekir.
-Yüzünüzdeki makyajı vazelin sayesinde hiç acıtmadan kolayca temizleyebilirsiniz.
-Gün içerisinde dağılan veya karışık görünen kaşlarınızı vazelin ile düzelterek sabitleyebilirsiniz.
-Kurumuş, çatlamış dudaklarınızı vazelin ile nemlendirerek daha parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.

VAZELİN İLE HAZIRLANABİLECEK CİLT BAKIM MASKELERİ

Vazelini özellikle yüz maskelerinde kullanırken dozuna dikkat etmek gerekir. Çünkü nem ve yağ dengesi bozulan bir cilt sivilce, akne ve siyah nokta problemleri ile boğuşmak zorunda kalırlar.

Yumurta Sarısı + Zeytinyağı + Vazelin
1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı vazelin kırışıklık giderici maskenin yapımı için yeterli olur. İlk adımda vazelini mikrodalga fırın ya da benmari usulü eritin. Eritilen vazelinin içine yumurta sarısı ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Hazırladığınız kremi yüzünüze sürerek 1 saat bekletin ve ılık su ile durulayın.

Vazelin + Bal + Zeytinyağı
2 yemek kaşığı vazelin, 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı maske için kullanılacak malzemelerdir. İlk olarak vazelini eritin. Eritilen vazelinin içine bal ve zeytinyağını ekleyin. Hazırladığınız kremi alnınıza sürün ve yavaşça yayın. Durulamadan ya da temizlemeden cildinizin bu kremi emmesini bekleyin.

Uçuğa vazelin iyi gelir mi?

Nemlendirici özelliği olan vazelin uçuğu yumuşatabilen özelliktedir. Kulak pamuğu yardımıyla uçuğa sürdüğünüz vazelin, bakterilerden koruduğu ve yumuşattığı için uçuğun kaşıntısını azaltır ve iyileşmesine katkıda bulunur.

Vazelin Zararları Nelerdir?

Vazelin, kullanan kişilerin cilt tipine göre kötü sonuçlara neden olabilir. Örneğin yağlı cilt tipine sahip kişiler ya da akneye meyilli cilt tiplerinde vazelin akneyi arttırabilir.

Vazelini bir makyaj temizleme ürünü olarak kullanmamalısınız çünkü yoğun yağlı yapısıyla gözeneklerinizin tıkanmasına neden olabilir.

VAZELİNİN KULLANIM ALANLARI

-Vazelinin özellikle kozmetik alanda birçok faydası vardır. Cildi besleyen ve nemlendiren vazelin, diğer yandan saç, tırnak, el ve ayak bakımında da faydalıdır. Bunların dışında vazelinin bazı farklı kullanım alanları şöyledir;

-Kullandığınız parfümün daha kalıcı olmasını istiyorsanız vazelin kullanabilirsiniz. Parfümü sıkacağınız boyun bölgesi ve bilek kısmına ince bir tabaka vazelin sürmeniz parfümünüzün etkisinin daha uzun sürmesini sağlayacaktır.

-Vazelin ile toz allığın karışımı kullanıldığı zaman daha parlak elmacık kemikleri görünümüne kavuşabilirsiniz.
-Yaraların iyileştirme özelliği vazelinin keşfedilmesinin sebebidir. Bu sebeple kurumuş olan yaralarınıza süreceğiniz vazelin ile yaranın yumuşamasını ve daha çabuk geçmesini sağlar.
-Suda çözünmeyen vazelin, güneş kremleri için daha uygun fiyatlı bir alternatif olabilir. Vazelin, sizi güneşten koruyarak bir yandan da bronzlaşmanızı sağlar.
-Saç boyanızı yapmadan önce vazelini, boyanın bulaşma ihtimali olan yerlere sürmeniz ile bunun önüne geçebilirsiniz. Özellikle alın, kulak, kulak üstü gibi yerlere süreceğiniz vazelin, boyanın bulaşmasını önler.
-Vazelini parmağınızda sıkışan yüzüğü çıkarmak için kullanabilirsiniz. Böylece kolaylıkla çıkan yüzük ile birlikte parmağınızdaki herhangi bir yaralanma önüne geçebilirsiniz.
-Evinizde kullandığınız herhangi bir üründe sıkışan kısımlara vazelin sürmeniz halinde daha rahat sökebilirsiniz. Elektrikli süpürge ve parçaları buna iyi bir örnektir.
-Vazelin, deri giysilerinizin parlak görünmesini sağlar. Özellikle deri ceket, ayakkabı ile birlikte çantalarınız daha parlak olacaktır.
-Vazelin ile daha uzun kirpiklere kavuşabilirsiniz.

-Vazelin ile evinizde yapacağınız bazı karışımlar ile güneş yanığı, çürük ve morarmalar, burkulmalar, hemoroid, iltihap ve romatizma için doğal bir çözüm üretebilirsiniz.
-Güneş yanıklarınız için vazelin ve zeytinyağı ikilisi size iyi bir çözüm olacaktır. Bir kasede 2 yemek kaşığı kadar vazelin ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını karıştırın. Güneş yanığınız olan yere, yanığın oluşumundan 3-4 gün sonra sürmeniz ile cildin yeniden canlanmasına ve yanığınızın geçmesine yardımcı olacaktır.
-Çürükler, morarmalar için ise vazelin ile birlikte kara kafes otu yaprağı karışımı faydalı olacaktır. 100 gram vazelini benmari yöntemi ile eritin. Sonra 30 gram kara kafes otu yaprağını içine ekleyin ve ısıtmaya devam edin. 10 dakika bu şekilde karıştırdıktan sonra on dakika soğumaya alın. Hava geçirmez bir kavanozda saklamanız gerekmekte karışımı. Çürük ve morarma olan bölgeye karışımı iyice yedirene kadar masaj yapın. Kan dolaşımını güçlendirecek karışım ile bu rahatsızlar giderilmiş olacaktır.
-Burkulma veya bükülmeler nedeniyle zor zamanlar yaşıyorsanız vazelin ve biber karışımı doğal çözümün size faydası olacaktır. 40 gram vazelin yine benmari yöntemi ile eritilir ve 2 gram karabiber ile karıştırılır. Sonra bu karışım ile burkulma yaşadığınız yere masaj yapın. Düzenli olarak kullanmanız halinde ağrılarınızın gittiğini gözlemleyeceksiniz.
-Hemoroid, birçok kişinin ciddi bir sorunudur. Bu rahatsızlık için vazelin ile birlikte bir krem hazırlayabilirsiniz. Gereken benmari ile eritilen 20 gram vazelin içine 2 kaşık arpa unu, 1 kaşık bal ve bir yumurta beyazını ekleyin ve karıştırın. Buzdolabında cam kavanozda sakladığınız bu karışımı ağrının olduğu yere sürünüz.
-Deride oluşan iltihaplar için vazelinin faydasını yukarıda anlatmıştık. Vazelin ve badem yağı karışımı ile iltihaplı bölgeye günde iki kez sürmenizin faydasını göreceksiniz.
-Vazelin ile karaağaç kabuğu karışımı, romatizma ağrılarınıza iyi gelecektir. Vazelini yine eritip içine çekilmiş olan karaağaç kabuğunu ekleyip iyice karıştırıyoruz. Karışımın katılaşması için bekledikten sonra ağrıyan bölgeye günde iki kez masaj yaparak sürüyoruz. Analjezik (ağrı giderici) özelliği olan karaağaç kabuğu ve vazelin birleşimini faydasını göreceksiniz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23